Így csökkentheted a fűtés költségeit anélkül, hogy fagyoskodnál

Nem kicsit dobja meg a rezsiszámlát az őszi-téli fűtésszezon, segítsünk magunkon ezekkel a trükkökkel!

A megfelelő hőmérséklet

A különböző szobákban más-más hőfok az ideális. A nappaliban elég, ha húsz fokra állítjuk a termosztátot, a hálószobában ennél akár négy fokkal is lehet hűvösebb, a fürdőszobában azonban jobb, ha 22-24 fokos hőmérsékletet próbálunk meg elérni.

Nappal se hagyjuk kihűlni a lakást

Nem jó ötlet lekapcsolni a fűtést, amikor elhagyjuk a lakást, ilyenkor ugyanis annyit csökken a hőmérséklet, hogy drágább lesz a szobákat ismét felfűteni, mintha hagynánk, hogy alacsonyabb hőfokon, de menjen a fűtés. Emellett, ha nem fűtünk, a téli nedves levegőtől könnyen elkezdhetnek penészedni a falak - a fűtéssel ennek is elejét vesszük.

Csukjuk be az ajtókat

Az olyan szobákban, illetve, az előterekben, ahol hidegebb van, mindig csukjuk az ajtókat, hiszen feleslegesen fűtjük őket a melegebb helyiségek hőjével. Ha ezt nem tesszük meg, a melegebb szobákból a levegő bejut a hidegebbekbe és vizesedést okozhat ezeknek a külső falán.

Hagyjuk szabadon a fűtőtestet

Ne csak arra figyeljünk oda, hogy a nehéz sötétítőfüggönyök ne lógjanak a fűtőtest előtt, de a nagyobb bútorokat, például a kanapét, a szekrényt se állítsuk elé. Ha a fűtőtestet textilek veszik körbe, akkor azokat fogja felmelegíteni, nem a levegőt.

Légtelenítsünk

A levegővel tele fűtőtest 15%-kal több energiát igényel a működéshez, mint a megfelelően légtelenített. Ha bugyborékoló hangot hallunk, hívjuk ki a szerelőt, de a fűtőtesten található kis szelep megnyitásával mi is megpróbálhatjuk elvégezni a légtelenítési műveletet.

Megfelelő szellőztetés

Télen egyáltalán nem jó ötlet az ablakokat bukóra nyitni és hosszabb ideig úgy tartani, mondván, hogy attól nem lesz olyan hideg, mintha kitárnánk őket. Sokkal energiatakarékosabb megoldás többször, de akkor teljesen kinyitni mindent. Ilyenkor ugyanis a levegő gyorsan kicserélődik, de nincs ideje lehűteni a falakat és a bútorokat.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...