Így csíráztass házilag ehető csírákat!

Az ehető csírák nevelése új keletű hobbi, ám kiválóan illeszkedik a városi élethez, fillérekből megvan, a gyerekek is élvezik, ráadásul a csírák egészségesek és finomak is!

Amikor szakácsvizsgára készültem, minden nap új ételt tálaltam otthon. Hamar ráuntam a cserépből szüretelt petrezselyemre, korianderreésbazsalikomra – és akkor ráleltem a csírákra. Hamarosan ezt adtam hozzá a salátákhoz, szendvicsekhez, levesekhez is.
E cikkhez négyféleképp csíráztattam: terrakotta és műanyag tálban (többszintes mindkettő), vattán és befőttesüvegben. A magokat folyó vízben átmostam, és langyos vízben beáztattam őket éjszakára. Nagyjából 1-2 evőkanálnyi magot használtam mindegyikből mérettől függően (retek, mungóbab, brokkoli,görögszéna és zsázsa – és igen, az azonos magasságra növőket lehet kombinálni is).
A csíráztatás kb. 4-7 napot vesz igénybe. Tehát a lépések:

1. Mosás

2. Áztatás

3. Csíráztatás

4. Szüretelés

Tanácsok a különböző módszerekhez:

  • A terrakotta csíráztató tálat előtte célszerű beáztatni, különben elszívja a vizet a magoktól. Ha beleszáradna vagy belerohadna valami, főzéssel vagy sütőben sterilizálhatjuk. Mosogatószer minden esetben tilos!
  • A műanyag csíráztatótál előnye a könnyű tisztíthatóság!
  • A vattásmódszerhez bármilyen tálka használható; én lapos arctisztító vattakorongot terítek ki egy rétegben (kb. 12 db).
  • A befőttesüvegethasználat előtt alaposan el kell mosni, és a tetejére gézlapot teszünk, amit egy befőttes gumival odafogatunk.
  • Acsíráknak az elején nem kell napfény, de ha kipattantak, akkor ablakpárkányra rakva vagy speciális lámpa alá helyezve gyorsabban nőnek. Ugyanez a hő esetében is, de a fűtőtestre helyezést nem ajánlom!
  • Bárhogylocsolhatunk, de a csírák törékenyek, tehát csak óvatosan. A befőttesüveg esetében mindennap öblítsük át a csírákat (a gézlapot nem szükséges eltávolítani). Nálam egy kézi permetező vált be a locsolására. Napi kétszeri, ésszerű locsolás az ajánlott (ha túl kevés a víz, a csíra elszárad, ha túl sok, akkor berohadhat), a lényeg, hogy mindig nedves legyen.
  • Avattánál mindenképp ajánlom az olló használatát, és ha valaki ódzkodik az apró gyökerek fogyasztásától, akkor nekik is ez a legpraktikusabb eszköz a szüreteléshez.

A házi csíráztatás előnyei:

  • alacsony az előállítási költség,
  • kevés gondozást igényel,
  • évszaktól függetlenül és hamar rendelkezésre áll,
  • mindig friss,
  • biztos forrásból származik,
  • személyre szabható, variálható

Miért előnyös számunkra?

A mag a fiatal növények tápanyagraktára, ahol ásványi anyagok, antioxidánsok és vitaminok halmozódnak fel. A növény csíraállapotban tartalmazza a legtöbb enzimet, ez pedig segíti a hasznos anyagok felszívódását és a salakanyagok kiválasztását. A magban található keményítő a csírázás során egyszerű cukrokra bomlik le, tehát azonnali energiaforrást biztosít szervezetünk számára.

További tanácsok:

  • Csak étkezési célra alkalmasvegyszermentes biomagokat használjunk (beszerezhetők a bioboltokban, élelmiszerboltokban, és ezt mindig feltüntetik a csomagoláson).
  • Amagokat hűvös, száraz, sötét helyen tároljuk egy légmentes dobozban vagy befőttes üvegben.
  • Hasteril körülmények között dolgozunk, nem szükséges megmosni a csírákat fogyasztás előtt, de ha földbe vagy homokba gyökereznek, akkor ajánlott leáztatni ezt róluk, és átmosni párszor.

További ismeretszerzéshez ajánlom Bükkerdő Gergely Csíra ABC című könyvét vagy a Sprout People angol nyelvű oldalát.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...