Így csíráztass házilag!

Nem ettél még csírát? Pedig jó dolog. Pozitív hatásai ősidők óta ismertek. Magas tápértékű, könnyen emészthető élelmiszer, ami koncentráltan tartalmaz rengeteg tápanyagot.

Télen, vitaminhiányos időszakban ez különösen jól jön, de nyáron is jól járunk vele. Nem utolsó sorban pedig nemcsak egészséges, hanem finom is. Mókusrágcsának is tökéletes. Ha viszont boltban akarod megvenni, egy kis dobozkáért is több száz forintot kell kifizetned és azt sem tudhatod, hogy honnan származik, mennyire friss, mióta áll a polcon. Problémát jelenthet még a termeléskor és szállításkor fellépő mikrobiológiai szennyezettség is.

Ha Te is inkább az otthon is elkészíthető, egészséges ételek híve vagy, kövess minket!

A megoldás egyszerű és sokkal könnyebb, olcsóbb, mint gondolnád. Kísérletező kedvűek pár forintos befektetéssel és egy kis idővel kiváló minőségű házi csírát állíthatnak elő. Lássuk hogyan készül!

  • Szerezd be a csíráztatáshoz alkalmas magokat!

Ezt megveheted bioboltban, de akár nagyobb áruházak polcain is megtalálhatók. A legnépszerűbbek a bab, borsó, brokkoli, búza, lucerna, retek, szójabab, vöröshagyma, vöröshere, mungóbab. Mindegyiknek más és más előnyei vannak, de alapvetően a sok vitamin és ásványi anyag mindenképp pozitív irányba tereli a szervezetünket.Az ízük lehet semleges, vagy markánsabb, enyhén csípős is.

Mi most egy csomag retekcsíra-magot vásároltunk a piaci bioboltban. Ennek az íze - nem meglepő módon - a retekre emlékeztető, kicsit csípősebb. Ha a retket szereted, ezt is szeretni fogod és ezentúl kívánni is. Ez tuti!

Mi kell hozzá?

• mag• egy műanyag tál• egy konyhai szűrő• + víz (nem sok, ne aggódj!)

Készítsd elő a magokat!

A magokat általában be kell áztatni. Hogy mennyi időre, azt ráírják a zacskóra (de te is kitapasztalod majd), ez pár órától egy napig terjed. A reteknek 8 órát javasolnak.Fontos! Ne rakd bele egyszerre az összeset, én általában annyit rakok, hogy egy szűrő alján egy rétegben legyenek a magvak.

Indítsd útjára a folyamatot!

Sok megoldás van, lehet kilyuggatott műanyag ételdobozt használni vagy 1000-1500 forintért csíráztató edényt vásárolni, de a legegyszerűbb és legolcsóbb talán, ha felhasználod az előbb említett szűrőt és egy edényt, amibe vizet teszel. A szűrő alján nagyjából igazgasd el egy rétegben a magokat. Ez azért kell, mert ha fedik egymást, könnyen bepenészednek, a kisebb adaggal sokkal kevesebb a macera. A szűrőt rakd az edény fölé, hogy a párolgó víz nedvesen tartsa a magokat. A lényeg, hogy nem szabad sem kiszáradnia, de vízben állnia sem.

Az edényt nem kell sötét helyre vagy hűtőbe rakni, egyszerűen tedd ki a konyhaasztalra vagy pultra. Ha nagyon tűző napfény esne rá, akkor egy műanyag tányérral letakarhatod, hogy a nedvességtartalma ne párologjon el túl gyorsan.

A fejlődő csírákat időközönként át kell mosni. Általában elég napi kétszer, reggel és este. Egyszerűen átöblíted folyó víz alatt. Ez azért jó, hogy felfrissítse a zöldet, ne rohadjon be.A csíráztatási időt megadják a csomagoláson, a reteknél ez például 3-4 nap.

Arasd le és fogyaszd egészséggel!

Mennyi az annyi?

Mi két személyre egy kis szűrővel csinálunk egyszerre, így egy csomag körülbelül 10-12 csíráztatásra elég, azaz alkalmanként egy kis víz segítségével friss, egészséges és finom táplálékhoz jutunk. Mindegyik csíra picit máshogy néz ki és a méretük sem egyforma, de egy idő után már könnyen megismered őket.

Jó tudni!

• Sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és C vitaminban gazdagok.• Az ideális hőmérséklet 17 – 21 fok között van.• Fontos! A penészes, rohadt, kellemetlen szagú csírákat ne együk meg!

Edd bátran!

A csírákat ehetjük nyersen, vajas kenyérre pakolva, salátákba, joghurtba keverve, de egyszerűen csak rászórhatjuk köretekre is. Készíthetünk belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatjuk levesek, töltelékek, köretek, savanyúságok formájában.

Megszárítva és kávédarálóban lisztté őrölve tésztákat is süthetünk belőle. A hüvelyeseket csak hőkezelés után (10-15 perc főzés, sütés) fogyasszuk!

Tárolás

• Nyersen: hűtőben (akár 1-2 hétig is), de felhasználás előtt alaposan mossuk le a nyákot!• Szárítva: (sütőben nagyon alacsony hőmérsékleten) konyharuhában tekerve, száraz hűvös helyen.

SZIGORÚAN CSAK ÉTKEZÉSI CÉLRA ALKALMAS MAGOKAT CSÍRÁZTASSUNK, melyek gyógynövény és élelmiszer boltokban kaphatók. Sok esetben nem csak a csávázott vetőmag, hanem a piacon vásárolt mag okozhat komoly problémákat, mivel ezeket vegyszerekkel kezelik a penészesedés és a rovarok ellen.

Tippek, receptek

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

Legjobb, ha nyersen fogyasztja a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek tönkremennek. A csírák közül nyersen és kíméletesen főzve fogyaszthatóak a gabonák, az olajos magvak és a fűfélék, a fűszerek és a gyógynövények csírái.

A csíranövényeket bármilyen nyers salátába beleszórhatjuk

Készíthetünk például zsázsacsírával paradicsomsalátát. Tetszés szerinti mennyiségben hámozzuk meg a paradicsomot, és egy közepes fej vöröshagymát kockákra vágva adjunk hozzá, majd szórjuk meg például zsázsacsírával.

Készítsük el külön a következő saláta öntetet: egy kicsavart citrom levéhez tegyen néhány kanál mézet, kevés olíva olajat. Öntsük a salátára, és ha szeretjük, hintsük meg olajos magokkal: napraforgóval vagy apróra vágott dióval. Barna kenyérből készült pirítóssal kiváló, rendkívül sok energiát adó egytál étel.

Búzacsírás fehér kenyér

Mióta elkezdtem péknek tanulni, rájöttem, hogy sokkal jobb, ha otthon sütöm a kenyeret. Jobb szeretem lisztjavítók nélkül a reggelim. Szóval kiszámoltam egy alapkenyeret, és azóta azt ...

Retekcsírával készült pulykafasírt

Ritkán eszem húst, akkor többnyire halat, pulykát vagy csirkét. Egy igazi vasárnapi ebédre vágytam, és mivel most egyedül töltöttem a hétvégét, hiányoltam anyukám főztjét, ezért ...

A csírákat darálhatjuk is

Például a ledarált rozscsírát ízesíthetjük fokhagymával, tengeri sóval, olíva olajjal, majd a megsütött padlizsánra öntve melegen tálalhatjuk.

Ha jobban szeretjük a csírák zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatjuk vajas kenyérre, vagy beleszórhatja kefirbe, levesbe és a főzelékekbe is.

Tejszínes káposzta

A tipikus példa, hogy főzni mindenki tud, és nem kell Gordon Ramsay-nek születni. A sógornőm egyik este tétlenül nézett körbe a konyhában, hogy valamit össze kéne dobni a halhoz, amit ...

Készíthetünk krémeket is

Például a zsázsa ollóval levagdalt zöld levélkéit keverjük össze 10 dkg juhtúróval és 2-3 kanál kefirrel. Krémet készíthetünk úgy is, hogy 2 deci kefirbe bármilyen csíranövény zöld részét beleaprítjuk, ízesíthetjük tengeri sóval, fehér borssal, és apróra vágott zöldpaprikával. A zsázsa túl nagy adagban csípős, erős, erre a felhasználáskor ügyeljünk. A krémeket barna, teljes kiőrlésű kenyérre kenve fogyasszuk.

Csírás-zöldséges rizs

A zöldséges rizottó az én Jolly Joker-em, melyet minden évszakban és alkalomra el tudok készíteni, és mindig nagyon finom lesz. Gyakorlatilag bármilyen zöldséget bele lehet tenni, ami a ...

Ez is érdekelhet!

Így neveld a bonsai-odat!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...