Így csinálj töréstesztet a spárgával!

Hogyan válassz jó minőségű spárgát, hogyan tudod a szárát a legegyszerűbben eltávolítani, és egyáltalán hogyan készítsük el megfelelően? Most megnézheted!

Itt a spárga szezonja, mi pedig nem győzzük körberajongani ezt a hosszú évtizedekig mellőzött isteni zöldséget. Ám fontos tudni, hogy nem a legegyszerűbb dolog megfelelő minőségű spárgát kínálni. Mielőtt a piacon vagy a szupermarketben a bevásárlókosaradba dobod, előtte érdemes alaposan megvizsgálnod a spárgaköteget. Ami már szemmel is jól látható, hogy milyen a spárga színe. Ha halványsárgás vagy zöldes, akkor nyugodtan teheted a kosárba, viszont a barnás elszíneződések nem utalnak jó jelre. Ezeket az elváltozásokat gyakran rejtik el a tálalózacskókkal, szedd ki bátran őket a csomagolásukból, és vizsgáld meg őket alaposan!

A következő fontos tényező a szár. Ha aszott, fonnyadt első ránézésre is, akkor inkább hagyjuk ott, nem fogod tudni hamarabb megfőzni, és puhább sem lesz. Ha viszont szép egyenletes, sima a szára, és a körmünket picit belenyomva levet ereszt, akkor nyugodtan megveheted, nem fog csalódás érni.

A "törésteszt"

Ha hazavitted a minden tekintetben megfelelő zöld spárgát, állj neki a megpucolásának, amit a spárga sípjával kezdj! Fogd meg a két végét, majd óvatosan kezdd el meghajlítani a szárát. Ezt hívjuk "töréstesztnek", hiszen egy idő után a síp végénél néhány cm-es darab le fog törni. Ez egy öreg, fás rész, ez már szinte alig tartalmaz nedvességet, tehát nem fog megfőni, és a tányérunkon sem fogunk tudni vele megbirkózni.

Nézd meg, Jamie Oliverék hogy csinálják!

A zöld spárga elkészítésénél elegendő, ha a vastagabb példányokat pucolod csak meg, a ceruzavékonyságúakat egyáltalán nem. Ám a "töréstesztet" itt se hagyd ki!

Rakott spárga

A rakott zöldbab tavaszi verziója: a zöldbabot spárgával helyettesítettem. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, amíg még tart a spárgaszezon.

Ez is érdekelhet!

Kiadós reggeli maradék kenyérből - igazítsd a spárgához!

(via Jamie Oliver/YouTube)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...