Így csinálj töréstesztet a spárgával!

Hogyan válassz jó minőségű spárgát, hogyan tudod a szárát a legegyszerűbben eltávolítani, és egyáltalán hogyan készítsük el megfelelően? Most megnézheted!

Itt a spárga szezonja, mi pedig nem győzzük körberajongani ezt a hosszú évtizedekig mellőzött isteni zöldséget. Ám fontos tudni, hogy nem a legegyszerűbb dolog megfelelő minőségű spárgát kínálni. Mielőtt a piacon vagy a szupermarketben a bevásárlókosaradba dobod, előtte érdemes alaposan megvizsgálnod a spárgaköteget. Ami már szemmel is jól látható, hogy milyen a spárga színe. Ha halványsárgás vagy zöldes, akkor nyugodtan teheted a kosárba, viszont a barnás elszíneződések nem utalnak jó jelre. Ezeket az elváltozásokat gyakran rejtik el a tálalózacskókkal, szedd ki bátran őket a csomagolásukból, és vizsgáld meg őket alaposan!

A következő fontos tényező a szár. Ha aszott, fonnyadt első ránézésre is, akkor inkább hagyjuk ott, nem fogod tudni hamarabb megfőzni, és puhább sem lesz. Ha viszont szép egyenletes, sima a szára, és a körmünket picit belenyomva levet ereszt, akkor nyugodtan megveheted, nem fog csalódás érni.

A "törésteszt"

Ha hazavitted a minden tekintetben megfelelő zöld spárgát, állj neki a megpucolásának, amit a spárga sípjával kezdj! Fogd meg a két végét, majd óvatosan kezdd el meghajlítani a szárát. Ezt hívjuk "töréstesztnek", hiszen egy idő után a síp végénél néhány cm-es darab le fog törni. Ez egy öreg, fás rész, ez már szinte alig tartalmaz nedvességet, tehát nem fog megfőni, és a tányérunkon sem fogunk tudni vele megbirkózni.

Nézd meg, Jamie Oliverék hogy csinálják!

A zöld spárga elkészítésénél elegendő, ha a vastagabb példányokat pucolod csak meg, a ceruzavékonyságúakat egyáltalán nem. Ám a "töréstesztet" itt se hagyd ki!

Rakott spárga

A rakott zöldbab tavaszi verziója: a zöldbabot spárgával helyettesítettem. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, amíg még tart a spárgaszezon.

Ez is érdekelhet!

Kiadós reggeli maradék kenyérből - igazítsd a spárgához!

(via Jamie Oliver/YouTube)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...