A #HÁZIKOSZTBAN most a legkedvencebb strandkajákat vesszük sorra. Elsőként jöjjön a jól megpakolt gofri, amiből tuti repetázni akarsz majd!
A strandos kaják nem a kalóriaszegénységükről híresek, de kit érdekel, mert amúgy is kell az energia, ha az embert kiszívta a víz, na meg ugye a bikinialak sem ezen fog múlni...
Jönni fognak hamarosan az olyan klasszikusok, mint a hűtőtáskás fasírtos zsemle, a sajtos-tejfölös lángos - a tökéletes sült krumpli elkészítésének trükkjét már megosztottuk veletek. Most pedig jöhet egy édes löket, a szégyentelenül megrakott strandos gofri!
A gofriról nekem az az első élményem, hogy az unokatesóm kiskorában gyakorlatilag csak ezt, illetve a sült krumplit volt hajlandó megenni. Mentségére szóljon, hogy belga állampolgár, úgyhogy benne volt a nemzeti kaja a vérében. A nagymamámnak tehát nem volt sok választása, kénytelen volt megtanulni a házi gofrikészítés fortélyait, amit aztán minden másnap újból gyakorolhatott, az unokáknak hála.
Emlékszem, olyan gofrisütője volt, ami kör alakban, apró szívekre formázott lapokat sütött, és én úgy szerettem a legjobban enni, hogy megkentem a jófajta házi eperlekvárjával, két szívet félbehajtottam, szendvicset csináltam belőle, a tetejére meg ment a tejszínhab. Igen ám, csak egy gofri öt darab miniszívből állt, amit nem is tudtam mire vélni, mert így mindig maradt egy "árva", aminek nem jutott tető. Emiatt legalább két adagnyit kellett ennem egyszerre, hogy minden kis szívecskémnek jusson pár.
Az ő receptje egyébként nem sokban különbözött a palacsintától, inkább csak a formája volt más.
Én viszont idővel rátaláltam erre a habkönnyű tésztára, ami a felvert tojáshabtól lesz igazán légies és puha.
Na meg jól áll neki a jégcukor is, amit a tésztájába keverek, és sütés közben karamellizálódik a felületén. Ha ilyet nem kaptok, akkor sincs nagy gáz, viszont akkor tegyetek a tésztájába valamivel több cukrot, de ne legyen túl édes, mert jönnek még rá a feltétek.
Még ma is az eperlekvárosat tolom a legtöbbször, de ha éppen van otthon Nutellánk, és még nem értünk az üveg aljára, akkor jól megküldöm a gofrit egy púpos evőkanállal. Ha pedig elememben vagyok, akkor simán rágombócozok egy-két adag fagyit is, ami csodásan elolvad az éppen megsült, még forró gofrikon!
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...