A #HÁZIKOSZTBAN most a legkedvencebb strandkajákat vesszük sorra. Elsőként jöjjön a jól megpakolt gofri, amiből tuti repetázni akarsz majd!
A strandos kaják nem a kalóriaszegénységükről híresek, de kit érdekel, mert amúgy is kell az energia, ha az embert kiszívta a víz, na meg ugye a bikinialak sem ezen fog múlni...
Jönni fognak hamarosan az olyan klasszikusok, mint a hűtőtáskás fasírtos zsemle, a sajtos-tejfölös lángos - a tökéletes sült krumpli elkészítésének trükkjét már megosztottuk veletek. Most pedig jöhet egy édes löket, a szégyentelenül megrakott strandos gofri!
A gofriról nekem az az első élményem, hogy az unokatesóm kiskorában gyakorlatilag csak ezt, illetve a sült krumplit volt hajlandó megenni. Mentségére szóljon, hogy belga állampolgár, úgyhogy benne volt a nemzeti kaja a vérében. A nagymamámnak tehát nem volt sok választása, kénytelen volt megtanulni a házi gofrikészítés fortélyait, amit aztán minden másnap újból gyakorolhatott, az unokáknak hála.
Emlékszem, olyan gofrisütője volt, ami kör alakban, apró szívekre formázott lapokat sütött, és én úgy szerettem a legjobban enni, hogy megkentem a jófajta házi eperlekvárjával, két szívet félbehajtottam, szendvicset csináltam belőle, a tetejére meg ment a tejszínhab. Igen ám, csak egy gofri öt darab miniszívből állt, amit nem is tudtam mire vélni, mert így mindig maradt egy "árva", aminek nem jutott tető. Emiatt legalább két adagnyit kellett ennem egyszerre, hogy minden kis szívecskémnek jusson pár.
Az ő receptje egyébként nem sokban különbözött a palacsintától, inkább csak a formája volt más.
Én viszont idővel rátaláltam erre a habkönnyű tésztára, ami a felvert tojáshabtól lesz igazán légies és puha.
Na meg jól áll neki a jégcukor is, amit a tésztájába keverek, és sütés közben karamellizálódik a felületén. Ha ilyet nem kaptok, akkor sincs nagy gáz, viszont akkor tegyetek a tésztájába valamivel több cukrot, de ne legyen túl édes, mert jönnek még rá a feltétek.
Még ma is az eperlekvárosat tolom a legtöbbször, de ha éppen van otthon Nutellánk, és még nem értünk az üveg aljára, akkor jól megküldöm a gofrit egy púpos evőkanállal. Ha pedig elememben vagyok, akkor simán rágombócozok egy-két adag fagyit is, ami csodásan elolvad az éppen megsült, még forró gofrikon!
Húsvét után több minden maradhat a kamrában, hűtőben: készítsünk belőlük egy eklektikus, laktató reggelit. A sós kalácspudingba belekerülnek az ünnep kedvenc ízei, így méltó ...
Persze a húsvéti sonka maradék főzőlevéből isteni bableves, babfőzelék is készülhet, de ha egy fokkal egyszerűbb ételt főznénk belőle, válasszuk az alábbi receptet. Szerény ...
A pogácsa most desszertet helyettesít, és nyugodtan készítsünk a töpörtyűsből két tepsit, húsvétra is jó lesz! Elé céklalevest és színes rizottót kínálunk.
Átlagos hétköznapi reggeleken csak pár tojást kell megfőznünk, azonban amikor eljön a húsvét, gyakran ipari mennyiségek kerülnek az asztalra. Nézzük, mi változik ilyen estben a tojásfőzésnél.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :)
A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!