Sonkás kiflit szinte kötelező sütni húsvétkor. Van, aki azért csinálja, mert már a nagymamája is ezzel kínálta a locsolókat, van aki azért, mert talált egy jó receptet, vagy a fotója megfogta, és vannak mások, akik maradékmentésként sütik. Szerintem óriás boldogság kelt tésztát csinálni, persze, ha kapunk élesztőt ebben a mostani helyzetben. Ha mégse kapnátok, akkor a cikkben a következő lepényreceptre csapjatok rá, azt akár sütőporral is elkészíthetitek.
Sonkás kiflirecept apácáktól
Ez egy korábbi receptem, amit gyermekeim nagymamájától kaptam, Ő pedig egy egyházi témájú kiállítás tervezése közben kapta a helyi apácáktól. Ugye milyen szövevényes az élet, melyben mindig az ételhez vezetnek a szálak? Így lett ez a finomság családi örökség, és így száll majd tőlem a lányomra, és remélhetőleg majd az ő lányára a recept. De ne szaladjunk ennyire előre az időben! Egy vallomással tartozom, nekem egy sós süti vagy pogácsa - főleg ez a töltött kifli - sokkal nagyobb boldogságot okoz, mint a legjobb édesség a világon.
Kiflicsavarás
A töltött kiflit azért nem lehet úgy felcsavarni, mint egy simát, mert kifolyik a lényeg! Főleg, ha nem is olyan szilárd az a töltelék. Hát, én sokféle módot megpróbáltam, végül teljesen véletlenül – azért annyira nem, mert már voltam olasz tésztakészítő tanfolyamon – egy tortellinit formáztam. Zseniálisak lettek a kis bucik. Tojással megkentem őket, és lett szuper helye a reszelt sajtnak is a mélyedésekben. Sőt, ahogy rásült a tészta tetejére, egy második védőgátat képezett, ha a töltelék mégis utat találna magának.
Töltelék
Ahogy az élesztő miatt aggódtam, honnan tudok házhoz szállíttatni, úgy a megfelelő sonka is nehézséget okozott első körben. De szerencsére megleltem a bőségszarut. Mindenesetre egy előgyártásra adtam a fejem az éppen rendelkezésre álló hűtős cuccokból. Kevés szeletelt sonka, répa, zellerszár, tojás és egy kanálka tejföl, na, meg némi fűszer került a keverékbe. Annyira jó lett az egész, hogy úgy gondoltam, megosztom veletek is a receptet, mert rájöttem, ezt a tavaszi verziót kell húsvétra készíteni, aztán húsvét után még egy adagot a maradék füstölt sonkából. Egyszerűen nem lehet megunni: 'addig eszed, ameddig látod' típusú.
Nosalty-tipp:
Ha mégse kaptok élesztőt, ajánlok egy másik kiflireceptet, itt megtaláljátok!
Zöldséges lepény
Nálunk minden elfogy, és különbözőek az igények: mindig kell egy húsos és egy vegán verzió is. Második eshetőségként most erre a zöldséges lepényre esett a választás, ami sima tejjel készül eredetileg, de én átdolgoztam, szép szóval vegánosítottam. Egyszerűbben: rizs- és zabtej keverékével készítettem el. Nézzétek, hogy sikerült!
Pihe-puha
Sima tejjel biztosan az lesz, alternatív gabonatejekkel és lisztekkel ez a textúra már nem tartható. De semmi ijedség. A sütés után minden lepényt kenjetek meg olívaolajjal, és várjatok…ekkor megtörténik a csoda, és az idáig keménynek tűnő tészta jobbra-balra hajlítgathatóvá válik. Habár nem sütőben készült, de ha téptek belőle, láthatjátok, hogy teljesen átsült a tészta közepe is.
Zöldségek - ami van
Ezt mindenki oldja meg abból, amije van. A lényeg, hogy minél szebb, színesebb legyen az összeállítás, így az olajozás után szépen kibukkanó darabkák szivárvány színeikkel klasszul feldobják a natúr lepényt! A mennyiségre azért érdemes vigyázni, három-négyféle zöldség bőven elég, a kevésbé maszatolósak és levet eresztők előnyt élveznek. Nekem nem volt még egy nyúlfarknyi piros színű paprikám sem. Se kápia, se kaliforniai, csak pár szem koktélparadicsom lapult a terasz hűvös sarkában. Így Flojd után szabadon ezekből kikanalaztam a magos zselés közepüket, úgy kockáztam fel őket. Emlékeztek a szakácsra, aki bejárta a világot, és minden szegletében főzött valami helyi finomat? Ő tett "mindenbe is" ilyen kimagozott paradicsomot, aztán "feltűnésmentesen" megitta a "főzőbort"...
Sütés
Az első darabot rögtön nagy lángon melegített serpenyőbe dobtam, így kívülről azonnal lepirult, de belül nyers maradt. A megnyugtató, hogy miután elkészülnek ezek a lepények, utána, vagy akár másnap is újramelegíthetőek, süthetőek, serpenyőben piríthatóak. Mindenesetre a második darabnál már óvatosban, közepes lángon dolgoztam, és ezzel a módszerrel mindkét oldalukon úgy 5-6 percig sütöttem a lepényeket. Hogy ne kövessétek el azt a hibát, amit én, ti is inkább így próbáljátok meg!
Mártogató: egy sima, egy vegán
Ebből is kettőt készítettem: egy sima és egy vegán tejfölöset, és mivel hagymából sosem elég, ezért a mustár, só, bors hármas mellé a maradék póréhagymát és egy csomag kókadozó petrezselymet aprítottam. Húsvétkor lesz újhagymám, remélem megérkezik, akkor majd azzal turbózom fel. Ha nem szeretitek a fehér mártogatósokat, mert nekem van ilyen ismerősöm is, akkor készítsetek jó fűszeres paradicsomszószt, akár pizzaszószt mellé.
Idén kicsit más lesz a húsvét, de nagyon várom. A család már egyben, most mehet az agyalás, mit tudunk sütni-főzni, én a fentieket ajánlom!
Ezeket olvastad már?
Megsütöttük kedvenc retró péksütinket, a pacsnit – gyermekkorunk íze újra...
Most kettőt-hármat is simán meg tudok enni belőle, régen egynek is úgy örültem, mintha ajándékba kaptam volna. Régi-új kedvenc: a pacsni rövid sztorija.
GrétiEzt a 2 könnyed és gyors, mégis különleges CSIRKEHÚSLEVEST ki...
Egy szuper erős csirkeleves-összeállítással jelentkezünk. A dolog különlegessége, hogy ezek olyan jól esnek most télen, ahogyan majd nyáron is. Nézd meg tippjeinket!
GrétiSüss velünk (indiai) élesztőmentes lepényt – ha kifogytál az élesztőből,...
Mit csináljon az, akinek az orra elől vitték el az élesztőt, és nincs raktáron se friss, se porélesztője? India irányából jöhet a mentőöv, lapos kenyerek formájában.
GrétiCéklából pink, spenótból zöld, répából sárga olasz tésztákat készítettünk, íme,...
Nem csak álmodoztunk színes tésztákról, el is készítettük őket. Nézzétek, milyen szépek lettek a céklával, sárgarépával és spenóttal színezett olasz tésztakülönlegességek!
Gréti