Így csalnak a profi séfek az éttermekben

Csúnyán pucoltad meg a krumplit? Nem gond! Kulisszatitkok a legmenőbb konyhafőnököktől – mert nekik sincs mindig idejük a tökéletesre. Nyerj időt a séfektől, stílusosan.

1. Csak újramelegítik az előre elkészített előételeket

Los Angeles egyik most menő éttermében van egy fogás, ami egy isteni előételfalatka baconbe csomagolt, és sütőben megsütött, parmezánforgácsokkal megtömött datolyákból. Namármost szakácskönyvében a tulaj töredelmesen bevallja, hogy egyik embere mindig előre előkészíti és bespájzolja otthon ezeket a falatkákat a hűtőben, majd esténként egy toastsütőben újramelegíti őket. Ezt a trükköt nyugodtan bevethetjük (pl. mini pizzák, sajtos-diós füge sütésénél): készítsük elő őket, dobjuk be a hűtőbe (max. 5 napra), vagy a mélyhűtőbe (max. 2 hónapra), és csak melegítsük fel őket, ha ennénk.

2. Meghagyják a héjat mindenhol, ahol csak lehet

Ha egy hivatásos és köztiszteletnek örvendő séf is megengedheti magának, hogy körberajongott tört burgonyájában krumplihéjdarabok éktelenkedjenek, akkor azt hiszem, mi is megtehetjük - csak hívjuk úgy, hogy „rusztikus” tálalás, más néven időspórolás. Ez a fajta héjfennhagyós esztétika ugyanígy működik a padlizsán, az uborkafélék, a répák és a csicsóka esetében is, hiszen héjuk simán ehető - utóbbi kettőt azért előbb alaposan súroljuk le egy szivaccsal evés előtt, de ez még mindig gyorsabb, mint az annyira pepecselős és utált hámozás. Igaz ez sok zöldség levelére is: itt van például kapásból a zellerlevél: próbáld meg egyszer nem kidobni a gumó zöldjét – eleve nem pazarlunk, ugyebár - , és dobáld bele a salátádba.

3. Fokhagymapucoláshoz nem kell kés!

Amikor sietve akarunk jót enni, legyünk akár kezdők vagy profik, nagy eséllyel nyúlunk fűszerezéskor a fokhagymához - kevés olyan ízesítő van ugyanis, ami önmagában is képes ilyen zseniálisan intenzív aromát adni egy ételnek – már ha nem visszük túlzásba. A séfek viszont tudják, hogy a késes lapítás és vagdosás mennyivel bonyolultabb és lassabb módszer, mintha egy mini reszelőt használnánk, amivel tökéletes kis fokhagymaszeletkékhez juthatunk. Fogjunk egy gerezdet, nyomjunk egyet rajta a reszelő lapjával, hogy leváljon a héja, és már reszelhetjük is - vigyázat, ujj marad!

4. Aztán vannak olyan profi szakácsok is, akik bevallottan azért főznek inkább otthon maguknak, mert nincs türelmük kivárni, amíg az étteremben rendelt ételt a pincér az asztalukra helyezi.

Ilyen esetekben otthon se álljunk neki, hogy vastag rib-eye steaket süssünk, mert az hosszadalmas, és addig éhen halunk türeletmetlenségünkben. Ilyenkor kerülnek elő a profiknál is az egyszerű és gyors fogások és változatok: pl. a vékony hússzeletek, melyeket mediumra sütnek (azaz 4-6 percig minden oldalon), hogy még előbb jussanak hozzá a vágyott falathoz.

5. Valószínűleg mindenki hallotta már, hogy egy jó minőségű éles késsel kisebb valószínűséggel vágjuk meg magunkat, mint egy tompa nyeszetelőssel.

Azt viszont talán nem tudjuk, hogy közvetve mennyi időt tudunk spórolni, ha valóban éles szerszámmal dolgozunk – a Beverly Hills-i Four Seasons séfje is a rendszeres késélezés szószólója, higgyünk neki, hiszen a szeletelés-vágás klasszisokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz, így rengeteg időt nyerhetünk az előkészületeken. Gondoljunk csak arra, mennyit lehet szenvedni egy rossz, életlen késsel, amikor 5 fej hagymát kell megpucolnunk és felszelnünk a lecsóhoz, és közben ömlik a könnyünk. Tartsunk otthon jó késélezőt, és ha sűrűn főzünk, akár heti egyszer is elővehetjük.

(via Huffingtonpost)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...