Az Egyesült Királyság miniszterelnöke elhízáspolitikájának részeként arra kötelezné az étteremláncokat, hogy a 250 főnél több embert dolgoztató éttermek kötelezően tüntessék fel étlapjaikon a kapható ételek és italok kalóriatartalmát.
A brit kormány nem először javasolja a szabályozás beiktatását, két évvel ezelőtt már foglalkoztak a szigorúbb szabályozás bevezetésével. Az új törvény közel 8000 éttermet, kávézót és vendéglátóhelyet érintene, és az sem kizárt, hogy idővel a független éttermeket is kényszerítenék a kalóriatáblázat bevezetésére. A kormány szerint a tervezett jogszabály célja az, hogy az emberek már az étel kiválasztásánál tudatosan, az egészséges táplálkozás módja szerint válasszanak maguknak ételt.
„Az éttermek a táplálék összetételének pontos feltüntetésével átláthatóbbá és érthetőbbé tennék a vendégeik számára, hogy a kínálatukban szereplő ételek mennyiben felelnek meg az egészséges étkezés alapelveinek” – szerepel a szabályozásról szóló közleményben.
A kalóriajelölés plusz stresszfaktor?
A két évvel ezelőtt bemutatott javaslatról akkor egy táplálkozási zavarok kezelésével foglalkozó alapítvány, a BEAT azt nyilatkozta, a kalóriatáblázat megjelenítése kifejezetten káros lenne az egészségre, a bizonyítékok ugyanis azt mutatják, hogy a kalóriajelölés mindenféle étkezési zavart, rendellenességet súlyosbít, egyfajta plusz stresszfaktor lehet azoknak, akik valamilyen táplálkozási problémával küzdenek.
A Public Health England népegészségügyi szolgálat szerint a brit felnőttek több mint 60 százaléka számít elhízottnak vagy túlsúlyosnak, a koronavírus-járvány pedig még inkább előtérbe helyezte az elhízottság problémakörét. Johnson az elhízás elleni akcióterv részeként betiltaná, hogy a televíziók este 9 után gyorséttermek reklámjait közvetítsék, valamint kalóriamegjelölést tenne az alkoholos italok címkéire is.
Ez is érdekelhet:
Ezeket olvastad már?
Komoly egészségügyi kockázata van a félkész ételeknek - ezért nem...
Még egy ok, hogy ne csak félkész kajákat egyél karantén idején. Új kutatás igazolja, hogy a gyorsételek komoly betegség kialakulásához vezethetnek.
Bodon Judit dietetikusSzörnyű dolog került a McDonald's csirkefalatkájába – Egy kislány majdnem...
Olyan már többször is előfordult, hogy egy gyorséttermi ételen romlott, gyanús vagy éppen undorító elváltozást talált a vendég, ez az eset azonban igazán elrettentő.
NosaltyEzek az anyagcsere- illetve emésztéspörgető tippek fiatalon tartanak
Eláruljuk mit tehettek azért, hogy frissnek tűnjetek néhány anyagcsere- illetve emésztésjavító módszer által.
KesselEz a hosszú élet titka: 5 szokás, amivel akár tíz...
A helytelen életmóddal összefüggő krónikus betegségek itthon is rengeteg embert érintenek. Így kerülheted el, hogy a te életed is rövidebb legyen miattuk.
Bodon Judit dietetikusvia diningguide, eater, azuzlet