Így akarja lefogyasztani a túlsúlyos embereket a brit miniszterelnök

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke kalóriacímkék segítségével akadályozná meg, hogy elhízzanak a britek. 

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke elhízáspolitikájának részeként arra kötelezné az étteremláncokat, hogy a 250 főnél több embert dolgoztató éttermek kötelezően tüntessék fel étlapjaikon a kapható ételek és italok kalóriatartalmát.

A brit kormány nem először javasolja a szabályozás beiktatását, két évvel ezelőtt már foglalkoztak a szigorúbb szabályozás bevezetésével. Az új törvény közel 8000 éttermet, kávézót és vendéglátóhelyet érintene, és az sem kizárt, hogy idővel a független éttermeket is kényszerítenék a kalóriatáblázat bevezetésére. A kormány szerint a tervezett jogszabály célja az, hogy az emberek már az étel kiválasztásánál tudatosan, az egészséges táplálkozás módja szerint válasszanak maguknak ételt.

„Az éttermek a táplálék összetételének pontos feltüntetésével átláthatóbbá és érthetőbbé tennék a vendégeik számára, hogy a kínálatukban szereplő ételek mennyiben felelnek meg az egészséges étkezés alapelveinek” – szerepel a szabályozásról szóló közleményben.

A kalóriajelölés plusz stresszfaktor?

A két évvel ezelőtt bemutatott javaslatról akkor egy táplálkozási zavarok kezelésével foglalkozó alapítvány, a BEAT azt nyilatkozta, a kalóriatáblázat megjelenítése kifejezetten káros lenne az egészségre, a bizonyítékok ugyanis azt mutatják, hogy a kalóriajelölés mindenféle étkezési zavart, rendellenességet súlyosbít, egyfajta plusz stresszfaktor lehet azoknak, akik valamilyen táplálkozási problémával küzdenek.

A Public Health England népegészségügyi szolgálat szerint a brit felnőttek több mint 60 százaléka számít elhízottnak vagy túlsúlyosnak, a koronavírus-járvány pedig még inkább előtérbe helyezte az elhízottság problémakörét. Johnson az elhízás elleni akcióterv részeként betiltaná, hogy a televíziók este 9 után gyorséttermek reklámjait közvetítsék, valamint kalóriamegjelölést tenne az alkoholos italok címkéire is.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via diningguide, eater, azuzlet

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...