Tudtad? Régen, ha valaki toast-ot mondott, annak valóban köze volt a pirítóshoz!

Ha hiszitek, ha nem, voltak idők, amikor koccintáskor a sör vagy bor mellett egy szelet kenyér is előkerült. Ezért mondunk toast-ot egymásra!  

Gondoltál már arra, miért emelgetjük világszerte a TOAST-ot, azaz a pirítós kenyeret koccintáskor, vagy ha toastot, azaz köszöntőt mondunk valakire? IGEN, azért, mert anno tényleg köze volt a kenyérhez.

T. Hollis metszete - mulatozó népek puncsos tállal, amiben rendszerint megannyi sop, azaz toast ázott

A középkori Európa kiváltságosai naponta fogyasztottak meleg bort és azzal átitatott pirított "toast"kenyeret, később ez a "szottyosított" kenyér (angolul: sop) az alkohol mellett a levesek vagy akár a tej mellett is felbukkant - állítólag még Jeanne d'Arc is szerette.

A kenyér a bőség szimbóluma lett. Az angolok például a mai napig őrzik azt a hagyományt, hogy szüretkor az almafákra ciderrel átitatott toastkenyereket aggatnak.

Egy valamire való sop hozzávalói ezek voltak: jófajta fehér kenyér felszeletelve, tűz felett megpirítva, cukorral, gyömbérrel vagy zöldfűszerekkel (például sóskával) ízesítve. Olyannyira fontos hagyománya volt a sop-nak Angliában, hogy asoup (leves) és supper (vacsora) szavak is belőle eredeztethetők, sőt, még a filozófus Francis Bacon is írt róla a 16. században.

Karácsonyi sop Svédországban, 1910

Egyébként nem csak Angliára volt ez jellemző, a svédek is szerették a sop-ot, azaz a valamilyen ízes folyadékba áztatott kenyeret, sőt, a modern kori cruton, azaz levesbetét is a sop egyik leszármazottjának tekinthető - mondjuk egy jó francia hagymalevesben.

Shakespeare is említést tesz róla, helyesebben egyik karaktere, Falstaff, aki mikor toastot óhajt, az nem mást jelent, mint bort és kenyeret.

Falstaff

Az 1700-as években a toast szó jelentése az étel helyett inkább az esemény felé, azaz egymás köszöntése (és az ivás) felé tolódott - a toast-olók boroztak, ették hozzá az ázott kenyeret, szónokoltak, beszédeket mondtak, és persze lerészegedtek.

A köszöntések egyik fő témája természetesen a FEHÉRNÉP volt, sőt, a toast szó sokszor magára a hölgyre utalt - ha egy nőt kivételesen szépnek tartottak, ő volt a "toast of the town", azaz a város toast-ja.

A fáma szerint egyszer az egyik szépséget férfi csodálói meglesték fürdés közben, Bath városában. Egyikük annyira elkötelezett rajongó volt, hogy ivott a fürdővízből, mire egy másik kijelentette, ő ugyan nem kér belőle, inkább a "toast"-ra vágyik - azaz magára a hölgyre.

Szóval legközelebb, ha koccintotok, válasszátok a borban, pezsgőben áztatott kenyeret, legalább egy csapásra jól is laktok!

És ezt láttad már az ízHUSZÁR-magazinon?

Egy fiatal pár egy hónapig csak mások által kidobásra ítélt ételt evett

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...