Az igazi retrórém: emlékeztek még a zacskós tejre?

Az, hogy a tej nejlonzacskóban érkezik, és egy használatában kihívásokat rejtő tartóból kell a poharunkba varázsolni, nekünk közös tudás, keserédes nosztalgia. 

Gyermekkorom gasztroréme a zacskós tej volt. Emlékszem, a közért hűtőpultja felé közeledve már előre enyhe hányinger kerülgetett attól az áporodott, savanykás szagtól, amit a mindig kiszakadó zacskókból kifolyó tej összetörölgetésére használtak. Természetesen ezzel a ronggyal magukat a zacskókat is "letisztították", így megvásárolt tej sem éppen kellemesen illatozott. Ez a szakadékony, kellemetlen termék manapság már a szinte teljesen a múlté.

A tejeszacskó nem csupán az én érzékeny gyomromnak okozott problémát. Murai András és Tóth Eszter Zsófia 1968 Magyarországon című kötetében olvasható, hogy a Budapesti Tejipari Válllalat főmérnöke kénytelen volt a Ludas Matyi című vicclapban magyarázkodni a közmondásosan visszataszító termék miatt: "A műanyag csomagolású tejnél, sajnos, még esetenként - a gondos átválogatás ellenére is - előfordul szivárgás és folyás. (...) Oka főleg a műanyag fólia rejtett hibája, továbbá a szállítás és bolti kezelés közben előforduló sérülések."

Urbán Tamás /1972 / Fortepan

Az 1960-as évek elejétől egyre inkább elterjedtek idehaza az önkiszolgáló üzletek, leginkább azért, mert olcsó megoldásnak tűntek - olvasható Valuch Tibor cikkében. Egymás után nyitottak meg a ma már jól ismert ABC-áruházak, ahol nagyrészt - különösen az 1970-es évektől - előrecsomagolt árucikkeket lehetett vásárolni. Az előre csomagolt liszt, cukor, rizs és étolaj mellett megjelentek a poharas tejtermékek és a csöpögős, kellemetlen zacskós tejek is.

Bauer Sándor / 1960 / Fortepan

A tejeszacskók azzal együtt komoly problémát jelentettek, hogy már 1958-ban, majd később 1962-ben is megfogalmazódott a szándék, hogy fejlesszék az ágazatot. A Közgazdasági Szemle 1962-es májusi számában egy szerző modern tejpalackozó üzemek létesítéséről beszélt. Nyolc vidéki városban építettek új tejüzemeket, amelyeket korszerű palackozóberendezéssel szereltek fel. Az a helyzet, hogy sajnos ezek az ígéretesen hangzó beruházások sem javítottak a tejeszacskók minőségén.

Ez az egykori klasszikus tejtartó, ma már keresett retrocsoda

A zacskók nem csupán szakadékonyságukkal és "illatukkal" okoztak komoly problémát. A tasakok a mindannyiunk által ismert, aszimmetrikus, színes műanyag tartókban előszeretettel estek össze - úgy, mint aki szívrohamot kapott - ha már kevés tej volt bennük.

Zacsis tej Kanadában

Az, hogy a tej nejlonzacskóban érkezik, és egy használatában kihívásokat rejtő tartóból kell a poharunkba varázsolni, nekünk közös tudás, keserédes nosztalgia. Fábry Sándor igen szellemesen érzékeltette, nem kevés tequilát kell lehajtania annak, aki külföldiként próbálja megérteni, hogy mi büdös zacskókból ittuk a tejet a Magyar Népköztársaságban - meg még egy kicsit utána is. Azért a tényekhez hozzátartozik, hogy valószínűleg gazdaságossági okokból az Egyesült Királyságban is megpróbálkoztak a '70-es években a zacsis tej forgalmazásával, de ott nem jött be a termék. A Tudatos Vásárló szerint azonbanLengyelországban, a skandináv országokban, Argentínában, Izraelben, Kanadában és Uruguayban is ismerik, ismerték ezt a terméket.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Jobb, mint egy paradicsomos tészta: hummuszos spagetti spárgával

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...