Az időszakos böjt egyik formája igen veszélyes lehet

Egyáltalán nem mindegy, melyik időszakos böjtöt tartod, az egyik ugyanis szívbetegségek miatt bekövetkező halálozáshoz vezethet.

Az időszakos böjtölés sok pozitív hatására derült már fény, azonban kiderült, nem mindegy, melyik fajtáját választjuk. ,,Az időszakos böjt 16/8-as verziója ugyanis a szívbetegséges halálozás nagyobb esélyével függ össze, mint a 12/12-es vagy 8/16-os" – írja Telex a NewScientist cikke alapján. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ez a változata életveszélyes lenne, inkább csak azt, nem vagyunk teljesen tisztában a 16/8-as verzió hosszú távú hatásaival.

Komoly veszélye lehet, ha így időszakos böjtölsz

A sanghaji egyetem szakemberei 20 ezer amerikai táplálkozási adatait nézte át. A kutatók 2003 és 2018 között vizsgálták a résztvevők adatait, melyben önállóan adták meg, hogy mit és mikor ettek. Ezeket az eredményeket vetették össze az amerikai járványügyi központ 2003-2019-es halálozási adataival.

Arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik 8 órás sávban étkeztek, nem éltek tovább, mint azok, akik 12 vagy 16 órán át ehettek.

Az eredmények alapján azt találták, hogy a 16 órás böjtöt tartók 91 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg szívbetegségek miatt az utánkövetéses időszakban, mint azok, akik hosszabb (12 vagy 16 órás) intervallumban ettek.

A kutatás készítői azonban kiemelik, hogy a tanulmány nem állítja, hogy a böjtölés hozzájárulna a szívbetegséges elhalálozáshoz.

Fontos továbbá hozzátenni, hogy sok minden közrejátszhatott az eredményben. Nem tudni, hogy a résztvevők milyen ételeket fogyasztottak, továbbá az sem derült ki, miért böjtöltek: a saját döntésük volt, vagy nem fértek hozzá kellő mennyiségű élelemhez? Éppen ezért a kutatók tovább vizsgálják a jelenséget.

Forrásunk volt.


Időszakos böjt témában olvasd el korábbi írásainkat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...