Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én mindig nehezen viselem augusztus utolsó, és szeptember első napjait. Az iskolának ugyan már régen vége van, mégis olyan furcsa, hogy az idő még nyári, de a fények már nem, és a hőség sem olyan, mint egy hónappal ezelőtt. A vénasszonyok nyara már egész más, de ez a pár hét mindig olyan szomorú, iskolakezdő, nyár végi hangulatú.
Gyerekkoromban, mikor a Balatonnál nyaraltam, kifejezetten kerültem az utolsó hétvégés lemenetelt - bőven elég volt túlélni a nyár végi hazaköltözést. Előző nap még általában a szezonzáró bográcsozás volt, évtől függően ötven-hetven emberrel, másnap meg olyan pakolás, mintha legalábbis a tatár elől menekülnénk. Persze nem csoda, aki költözött már le egész nyárra a nyaralóba, az tudja, hogy egy kisebb karaván a le és felcuccolás is. De én valahogy mindig jobban szeretettem a szezonkezdő, berendezkedő, kertibútor-pókhálózó kora júniusi hercehurcát, mint a két hónappal későbbit.
Idén sem volt másképp - hogy az időjárás alánk segítsen, még egy jó kis szeptember végi hangulatot is küldött - de ettől nem lett jobb hangulatom. Zs barátnőm viszont úgy döntött, élvezi még egy hétig a kiürült Balatont, így a szokásos nyár végi cuccolást még az a kérdéskör is árnyalta, hogy mit fagyasszunk le, mit vigyünk haza, és mit hagyjunk itt. A szomszédból kapott biozöldségek feletti osztozkodásban volt egy olyan faktor is, hogy Zs-nek nem a kedvenc helyisége a konyha, ráadásul még dolgoznia is kell, úgyhogy egy-egy zöldség felmutatásánál a lehető legtöbb, gyors, egyszerű, de finom recept nevét kellett bedobnom. Amúgy jó móka, nem is tudom, hogy nem épült rá még valóság-show.
A padlizsánnál semmi jó nem jutott eszembe - imádom ugyan, de az összes kedvencem időigényes darab...szeletelés, sütögetés, csöpögtetés. Csupa olyan recept, ami nem illik egy kezdő konyhatündér fél órás ebédszünetébe home office alatt. Végül ezt a padlizsánt ajánlottam neki - többszólamú ugyan, de a műveletek párhuzamosan végezhetőek, mindegyik alapszintű, összeállítva viszont elég komplex ízeket hoz.
Receptösszedobás közben úgy megkívántam, hogy tegnap én is megcsináltam - még úgy is nagyon jó és gyors, hogy nem a szomszéd tündöklően lila, szabálytalan és gyönyörű bio kerti padlizsánjából készült!
Ezeket olvastad már?
Közösségi krumplilángos a Balatonról - 10 ezerből 50 főre
Spúrkodni egyáltalán nem jó dolog, de ha az embernek népes baráti társasága van, akkor mégsem vehet föl személyi hitelt arra, hogy évente egyszer együtt ünnepeljen velük!
DacotaMindent rácsra vágunk! - grillezzünk
Miért van minden ételnek jobb íze, ha grillen készül? Mert a grillezés egyenlő a barátokkal, kacagással, hűsítő italokkal és a grillen finoman füstölődő étellel.
NosaltyFóliás krumpli, a magától elkészülő grillköret
A mesében van hamuban sült pogácsa, mi viszont most egy grillen sült krumplit hoztunk. Köretnek elsősorban, de önálló fogásként is isteni!
DacotaGörög fetás cukkinifasírt a kertből
A kerti sütésnek és főzésnek most van itt az ideje - ez a görög fetás cukkinifasírt eredetileg olajban készül, de kerti grillen is tökéletesen elkészíthető!
Dacota