Ez a legjobb időpont az ebédre, ha sokáig tartó energiára vágysz

Sok mindent el lehet szúrni az ebédelésnél – többek között azt, hogy mikor tesszük – , a kajakóma ugyanis rá tudja nyomni a bélyegét az egész napunkra.

Rengeteget beszélünk a reggeliről és a vacsoráról, de az ebéd valamiért mostoha marad – pedig ez is nagyon fontos étkezésünk. Főleg, ha arra gondolunk, hogy ez az, ami a munkanap legalább felében energiával lát el minket – ezért nem is mindegy, hogy mikor fogyasztjuk el az ebédünket.

A dolog kulcsa a szervezet természetes jelzéseiben van: ha nem vagy éhes, ne egyél, akkor sem, ha éppen ebédidő van. Egy kiadós, egészséges reggelivel a szervezet jellemzően 4-5 órán keresztül elvan, így ha 8 órakor reggelizel, akkor nagyjából délután 1 körül éhezel meg – persze csak ha tényleg laktató volt az a reggeli, és nem fizikai munkát végzel, utóbbi esetében ugyanis hamarabb elégetheted a bevitt kalóriákat.

Ez a legjobb időpont az ebédre, ha hosszan tartó energiát szeretnél

Valójában ez a két faktor határozza meg leginkább, számodra mikor ideális az ebéd. Ha reggelizel, akkor ehhez mérten fogsz megéhezni, ha pedig kihagytad a reggelit, vagy csak nagyon keveset ettél, szintén jöhet korábban az éhség.

Ehhez természetesen a fizikai aktivitásod is hozzájárul – ha reggel edzel, vagy fizikai munkát végzel, nem csoda, ha 11-kor már kopog a szemed.

Szakértők szerint az is nagyon fontos, hogy kialakuljon egyfajta rutin az ebédnél is, azaz hogy ne más időben együnk minden nap. A dél és kettő közötti időintervallum ideálisnak tűnik, ha viszont előbb megéhezel, inkább valami kisebb snacket egyél a reggeli és ebéd között, ez nem fogja elvenni az étvágyadat, viszont nem is borítja fel az emésztésedet.

Ha figyelsz arra, hogy minden nap nagyjából ugyanakkor egyél, a szervezeted előbb-utóbb hozzászokik, és ez alapján fogja majd „kérni” az ételeket.

Több kutatás foglalkozik azzal, hogy az emésztés, a fogyás, a szív egészsége vagy a cukorbetegség kialakulása szempontjából mi az ideális időintervallum, aminek el kell telnie két étkezés, így a reggeli és ebéd között is. Egyik kutatás sem tudott azonban egy olyan egyértelmű időtávot kimondani, amihez biztosan lehetne tartani magunkat. A tudományos konszenzus valahogy úgy szól, hogy 3-5 óránként érdemes enni, ez lehet a legegészségesebb megoldás mind közül.

Forrásunk volt.


Még több ebéd:

Legújabb receptek

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Paprikás-juhtúrós hajtovány

A hajtovány egy fokkal izgalmasabb verziója érkezik, ráadásul végtelenül magyaros ízekben. Tésztájába karakteres fűszerpaprika kerül, míg a csiga belseje pikáns juhtúrót rejt. Egy ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!