Ez a legjobb időpont az ebédre, ha sokáig tartó energiára vágysz

Sok mindent el lehet szúrni az ebédelésnél – többek között azt, hogy mikor tesszük – , a kajakóma ugyanis rá tudja nyomni a bélyegét az egész napunkra.

Rengeteget beszélünk a reggeliről és a vacsoráról, de az ebéd valamiért mostoha marad – pedig ez is nagyon fontos étkezésünk. Főleg, ha arra gondolunk, hogy ez az, ami a munkanap legalább felében energiával lát el minket – ezért nem is mindegy, hogy mikor fogyasztjuk el az ebédünket.

A dolog kulcsa a szervezet természetes jelzéseiben van: ha nem vagy éhes, ne egyél, akkor sem, ha éppen ebédidő van. Egy kiadós, egészséges reggelivel a szervezet jellemzően 4-5 órán keresztül elvan, így ha 8 órakor reggelizel, akkor nagyjából délután 1 körül éhezel meg – persze csak ha tényleg laktató volt az a reggeli, és nem fizikai munkát végzel, utóbbi esetében ugyanis hamarabb elégetheted a bevitt kalóriákat.

Ez a legjobb időpont az ebédre, ha hosszan tartó energiát szeretnél

Valójában ez a két faktor határozza meg leginkább, számodra mikor ideális az ebéd. Ha reggelizel, akkor ehhez mérten fogsz megéhezni, ha pedig kihagytad a reggelit, vagy csak nagyon keveset ettél, szintén jöhet korábban az éhség.

Ehhez természetesen a fizikai aktivitásod is hozzájárul – ha reggel edzel, vagy fizikai munkát végzel, nem csoda, ha 11-kor már kopog a szemed.

Szakértők szerint az is nagyon fontos, hogy kialakuljon egyfajta rutin az ebédnél is, azaz hogy ne más időben együnk minden nap. A dél és kettő közötti időintervallum ideálisnak tűnik, ha viszont előbb megéhezel, inkább valami kisebb snacket egyél a reggeli és ebéd között, ez nem fogja elvenni az étvágyadat, viszont nem is borítja fel az emésztésedet.

Ha figyelsz arra, hogy minden nap nagyjából ugyanakkor egyél, a szervezeted előbb-utóbb hozzászokik, és ez alapján fogja majd „kérni” az ételeket.

Több kutatás foglalkozik azzal, hogy az emésztés, a fogyás, a szív egészsége vagy a cukorbetegség kialakulása szempontjából mi az ideális időintervallum, aminek el kell telnie két étkezés, így a reggeli és ebéd között is. Egyik kutatás sem tudott azonban egy olyan egyértelmű időtávot kimondani, amihez biztosan lehetne tartani magunkat. A tudományos konszenzus valahogy úgy szól, hogy 3-5 óránként érdemes enni, ez lehet a legegészségesebb megoldás mind közül.

Forrásunk volt.


Még több ebéd:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...