Időmilliomos tojás-reggelik

Ezen a héten kezdődik az iskolai téli szünet, pihenési idejüket töltő gyermekeink pedig igazán megérdemlik, hogy fejedelmi reggeliket készítsünk nekik minden nap!

Az iskolás napok alatt is jó lenne meleg reggelivel megörvendeztetni gyermekeinket, de ott van az a fránya korai kelés! Mindenki kapkod és rohan. A téli szünetben azonban lehetőségünk nyílik kihasználni minden lehetséges alkalmat a közös étkezésekre, így akár naponta tehetünk meleg reggelit az étkezőasztalra, sőt, olykor-olykor egészen a szobájukig szállíthatjuk a finomságokat. Emlékezzünk csak vissza, milyen jó is volt gyermekkorunkban, amikor ágyba hozták nekünk a reggelit egy havas szünidei napon, és nem kellett éhesen-vacogósan kikászálódnunk a meleg ágyból.

Kaliforniai tojás

Tavaly egy színész ismerősömtől hallottam a paprikába sütött tükörtojás tippet. Az iskolai szünetekben mindig ő készíti a családi reggelit, a gyerekeknek a konyhában tálal, a  ...

Tükörtojás paprikagyűrűben

Ha kipihentebbek vagyunk, türelmünkhöz könnyebben párosul a kreativitás. Megterített asztalunkat, sőt, tojásos reggelinket is megéri néha széppé varázsolni, hiszen a szem is eszik, tartják az idősebbek - ők pontosan tudják, milyen nagy jelentősége van a tálalásnak.

Tavaly egy színész ismerősömtől hallottam a paprikába sütött tükörtojás tippet. Az iskolai szünetekben mindig ő készíti a családi reggelit, a gyerekeknek a konyhában tálal, a feleségének pedig ágyba viszi a dekoratív reggelit. Idén én is kipróbálom a kaliforniai paprikás trükköt. Magamnak már elkészítettem, hogy a „fellépés napján” minden hibátlanul működjön.

Mindent-bele rántotta

Iskolai szünetekben, hétvégeken és ha időmből futja, meleg reggelit készítek a gyerekeknek. Ezt a verziót úgy kísérleteztem ki, hogy minél kiadósabb legyen és mindenki örömét lelje ...

Időmilliomos, mindent-bele rántotta

A karácsonyi időszakban azt is megengedhetjük magunknak, hogy tovább időzzünk a jó meleg takaró alatt. Ilyenkor a legtöbb gyermek is később ébred, bár vannak azért kivételek, akik „csakazértis” fönn vannak már egy órával hamarabb, mint az iskolai hétköznapokon. Amíg a szülő kipiheni egy-egy elnyújtott reggeli alvással az évközi fáradalmakat, addig a gyermekek csillapíthatják korai éhségüket egy-egy tál müzlivel. Így kipihenten, jókedvűen láthatunk neki a késői reggeli elkészítésének. A nap első közös eseménye valóban legyen varázsos, ráérős, az időkorlátok feszültségétől mentes, egy szóval: emlékezetes!

Ne kérjünk segítséget gyerkőceinktől a terítéshez sem. Hadd olvasgassanak vagy matassanak az újdonsült ajándékok között saját szobájukban. Akkurátusan vágjuk fel a zöldségeket, a kenyeret, és különleges alkalomhoz illően díszítsük fel az asztalt. Amennyiben tényleg sikerült jó kialudnunk magunkat, akár még gyermekeink egyedi kéréseit is teljesíthetjük. Ha háromféle rántottát kell készíteni, ahhoz általában három serpenyőre van szükség, így háromszor annyi a mosogatnivaló is, de saját tapasztalatból mondom, a szünidőben ez is megéri! Szerencsére nálunk a legtöbben a sonkás változatra esküsznek: a legkisebb megannyi ketchuppel bolondítja, más pirítósra teszi, a nagyobbak sajtot reszelnek a tetejére.

Egy szünidei reggeli koronája azonban a mindent-bele rántotta marad. Ez annyiban különbözik a parasztreggelitől, hogy nem tartalmaz burgonyát. Leginkább egy újhagyma- és sonka szeletekkel tarkított tojásos lecsóhoz tudom hasonlítani. Ezzel párosul az elmaradhatatlan sajtszórás. Vajjal megkent, barna kenyérből készült pirítóssal, friss uborkával, paradicsommal, paprikával, egy pohár tejjel vagy facsart narancslével teljes értékű fogás az egész család számára.

Tojáskrém Gréti konyhájából

A nyolcvanas-kilencvenes években volt egy bár, ahol a színészek kedvezményesen fogyaszthattak, ezért nap, mint nap tragikák, komikák és hős szerelmes előadóművészek múlatták ott ...

Tojáskrém az asztalon

Ennek a tojáskrémnek tényleg sztorija van! Ismételten színészekkel kapcsolatos, hiszen egy olyan bárban született a receptje, ahol a nyolcvanas-kilencvenes években nap mint nap tragikák, komikák és hős szerelmes előadóművészek töltötték szabadidejüket. A korai szakaszban a két tulajdonos hölgy, a későbbiekben pedig pultos kollégáik gyártották, kenték megállás nélkül a szendvicseket. Itt kóstoltam először ezt a tojáskrémet, és azonnal bele is szerettem. Mi sem természetesebb, mintsem, hogy azonnal elkértem a titkos receptet. Azóta nem telik el úgy egy hónap, hogy családtagjaim ne követelnék.

A tojáskrém állagára és ízére is jótékonyan hat egy éjszaka a hűtőben, ezért szerencsés már az elfogyasztásra kijelölt nap előestéjén elkészíteni. Reggel aztán javallott utánasózni, utána mehet az asztal közepére, hadd kenjék agyba-főbe vele a pirítósokat és kifliket.

Jövő héten már a Karácsonyra készülünk, de addig is nagy kedvvel nézünk elébe ezeknek a szeretetteljes szünidei közös reggeliknek!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...