Meglepő, mekkora fizetés jár az idénymunkásoknak itthon

A szakértő elmondása szerint a nyári időszakban a legtöbb mezőgazdasági munka a gyümölcsösökben van.

„A hazai zöldség-gyümölcs ágazat körülbelül 140 ezer főállású foglalkoztatottnak ad munkát, idénymunkásokkal együtt pedig 200 000-250 000 ember talál munkát az ágazatban" – idézi Dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs elnökét a Pénzcentrum oldala. Az súlyos munkaerőhiány miatt azonban egyre több külföldi vendégmunkásra van szükség.

Akár napi 18 ezer forintot is adnak ezért az idénymunkáért

Gyümölcsszüretre keresik a legtöbb idénymunkást

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs elnöke szerint május és október között jelentős munkaerőigény jelentkezik a gyümölcstermesztésben. A szüret gyümölcsfajtól függően 1-3 hónapig is eltarthat, így ezt érhető módon nem lehet állandó munkásokkal megoldani, vagyis szükség van a szezonális munkaerőre.

Ha szezonális finomságokból főznél/sütnél:

Epres-rozés kocka

Üdítő látvány a szemnek és a szájnak egyaránt ez a nagyon egyszerű és gyors nyári süti. Nem csak felnőttek ehetnek belőle, ha beforralod a mázhoz a bort az eperrel. Az egésznek plusz ...

Eperkrémleves

Drága nagymamám kertjében most érik az eper. A legjobb érzés kimenni a házból, és csak leszedni a friss gyümölcsöt. Ebédre pedig készíteni belőle egy jó hideg eperkrémlevest.

Epres-rebarbarás rácsos pite

A rebarbara és az eper a piték Stan és Pan-ja: biztos működnének külön is, de minek szétválasztani őket, olyan jó amikor az édes eperíz mellett megbújik a rebarbara visszafogott ...

De mi a helyzet a fizetésekkel?

Ha bérezésekről van szó, akkor a szakértő elmondása alapján jelentős eltérésekre számíthatunk az országon belül, például az északkeleti régióban csak 12 ezer forint körül alakul a napibér,

az ország középső és nyugati részein viszont napi 15 000 és 18 000 forint a fizetés.

Ha azonban valaki hűtőházban dolgozik, vagy magas áruértékű termékek szedésével foglalkozik, akkor valamivel magasabb bérezésre számíthat.

Ezeket a recepteket is próbáld ki

Epres-rebarbarás sajttortakocka

Ez volt az egyik kedvenc rebarbarás süteményem az utóbbi időben: vastag, krémes sajttorta-négyzetecskék eperrel és rebarbarával, valamint ropogós, zabos alappal.

Epres-pisztáciakrémes pite

Na ez aztán tényleg olyan pite, mintha egy menő cukrászatból hozattuk volna. Mondjuk a munka is elég sok vele, de ha tudunk rá áldozni, akkor feltétlenül csináljuk meg, mert eszméletlen ...

Ezenfelül a teljesítménybérezésben részesülők kiemelkedő teljesítményük miatt nagyobb fizetést tehetnek zsebre. Dr. Apáti Ferenc szerint azonban akadnak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek a szedési minőségre nagyon érzékenyek, tehát ezeket nem lehet teljesítményben szüretelni, mivel ez a minőség rovására mehet.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Csípős tatárbeefsteak

A tatárbeefsteak az egyik legelegánsabb előétel, ami az ünnepi asztalra kerülhet. Bár egyesek visszakoznak tőle a nyers hús miatt, bárki könnyedén meggyőzhető lesz, ha megkóstolja... ...

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...