Az idei év 10+1 legnépszerűbb táplálkozási trendje

A táplálkozási divathullámok jönnek-mennek - lássuk, az amerikai szakemberek milyen trendeket várnak az idei évre!

Szerintem nehéz megmondani, hogy mi változik gyorsabban: az öltözködési vagy a táplálkozási divat. Ideális esetben a táplálkozási trendeket a táplálkozástudomány aktuális eredményei és ajánlásai határozzák meg - a valóságban persze sok más tényező is befolyásolja, mik a „menő diéták” vagy a divatos nyersanyagok, élelmiszerek.

Nézzük, az amerikai dietetikusok szerint melyek 2016 legnépszerűbb táplálkozási irányvonalai!

1. Nyerő levesek

Az „Egyél, hogy fogyj, egyél, hogy nyerj!” könyv dietetikus szerzője (Rachel Beller: Eat to Lose, Eat to Win) szerint a különböző, népszerű „lédiéták” legfőbb hátránya, hogy kidobják a zöldségek és gyümölcsök legfontosabb összetevőit, az értékes élelmi rostokat.

Ezzel szemben a levesek viszont az egész zöldséget tartalmazzák, a „reggeli levesek” vagyis a gyümölcsturmixok és az igencsak trendi smoothiek az egész növényt annak héjával, magjával, húsával együtt.

Curry-s spárgakrémleves

A spárgaleves egy kicsit egzotikus változata. A tejszín egy részét helyettesíthetjük kókusztejjel is. A spárgát előző nap már megtisztíthatjuk, és nedves konyharuhába csomagolva ...

Gyors görög kacsaleves

A hétvégén kacsát vásároltam, amelynek egy részéből finom kacsalevest főztem. A levest és a levesben főtt húst használtam fel ehhez a finom leveshez. Ez a leves csak frissen jó. Nem ...

2. Csírákkal az egészségért

„Nincs új a nap alatt” - mondhatnánk, hiszen régóta tudjuk, hogy a csírák rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban. Ettől persze még igaz, hogy keveset fogyasztunk belőlük. Szórjuk őket salátánkra vagy bátran tegyük őket szendvicseinkbe!

3. Még lejjebb a cukorral!

Erre igencsak szüksége van Amerikának (is), hiszen egy átlag amerikai 22 teáskanálnyi hozzáadott cukrot eszik meg egy nap, ami 442 üres kalória és 100 g könnyen felszívódó szénhidrátnak felel meg. Nincs más megoldás: az élelmiszeriparnak is nyitnia kell az alacsonyabb cukortartalmú élelmiszerek irányába. Ez persze önmagában még nem fogja megoldani az egyre nagyobb méreteket öltő elhízás és túlsúly problémáját.

4. "Láthatatlan" jótevők

A probiotikus, „jó baktériumokat tartalmazó” élelmiszerek szélesebb körben való elterjedése várható 2016-ban. Hazánkban a probiotikus élelmiszerek legfőbb képviselői a joghurtok és a kefirek, fogyasszuk őket rendszeresen!

Tudj meg többet a probiotikumokról - innen:

Tuti páros: probiotikum+prebiotikum

5. Sovány sajt, sovány tej, sovány túró - nem biztos, hogy ez a jó!

A legújabb trendek szerint nem muszáj a tejtermékekből mindig az alacsony zsírtartalmút választanunk. Persze ez sem ilyen egyszerű, hiszen az azért nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a teljes zsírtartalmú tejtermékek mindenkinek egyformán a javára lennének. Ha pl. túlsúllyal élünk, akkor érdemes a csökkentett zsírtartalmú kínálatból választanunk.

6. Bab, lencse, csicseriborsó - sokkal több figyelmet érdemelnek!

2016-ot az ENSZ a szárazhüvelyes növények évének nyilvánította, remélhetőleg ez a kampány meghozza a tápanyagokban gazdag babok, borsók és lencsék népszerűségének emelkedését.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

2016: a bab és a lencse éve

7. Lépjünk túl az ecetes céklasalátán!

Ez az egyszerű gumós zöldség értékes összetevői miatt (pl. betain, flavonoidok, polifenolok, folsav) megérdemelné, hogy felkapott legyen - én drukkolok a prognózis beteljesedésének. Ehhez persze túl kell lépnünk az ecetes céklasalátán, hiszen a cékla levesnek, köretnek, süteményekbe, rizottónak, szendvicskrémeknek egyaránt kiváló. Ráadásul azon kevés élelmiszerek egyike, amelyhez elérhető áron juthatunk hozzá.

Céklatorta egészségesen

Még azok is kipróbálhatják ezt a receptet, akik egyébként nem rajonganak a cékláért. Igazán finom, a cukrászsüteményeknél egészségesebb finomságot készíthetünk ebből az ...

8. Koleszterin-lazulás

Az 1970-es évektől kezdve 300 mg-ban határozzák meg egészséges emberek számára a napi koleszterinbevitelt. A legújabb kutatásokra hivatkozva azonban, amelyek szerint a táplálkozással bevitt koleszterin még sincs érdemi hatással a vér koleszterinszintjére, az új Amerikai Táplálkozási Ajánlás már nem szab felső határt.

9. Gondolj a jövőre!

Az élelmiszer-előállítás felelős az erdőirtások 80%-áért, az ivóvíz-felhasználás több mint 70%-áért, az üvegház hatású gázok 30%-áért. Mindez nem csak elgondolkoztató, hanem napi szinten konkrét tettekre is kell, hogy sarkalljon minket: álljunk le a túlzott húsfogyasztásról, vásároljunk kevesebb csomagolt terméket!

10. Ne dobd ki a maradékot!

Egy sokkoló amerikai adat szerint a gazdaságokból a tányérunkra kerülő táplálék feléből (!) szemét lesz, míg eközben mintegy 870 millió ember éhezik a Földön. Az Amerikai Gyógyszerügyi és Ellenőrző Hatóságnak (FDA) és az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) közös célkitűzése, hogy 2030–ra ezt az értéket felére csökkentse.

+1. A fehérjék reneszánsza

Az utóbbi időben újra előkerültek a fehérjék. A kutatók szerint a megnövekedett fehérjebevitel fogyasztásának jótékony hatása nemcsak a fiatalok és idősek számára javasolt, de a középkorúaknak is.

A trendek és divatok mellett azért figyeljünk saját szükségleteinkre! Ha valamilyen betegségben szenvedünk, annak étrendi kezelése felülír(hat)ja az éppen aktuális irányzatot!

via Today's Dietetititan

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...