A legtöbb gyermek nem rajong a zöldségekért, ezért gyakran a tányéron hagyja őket, és ez a hüvelyesekkel sincs másképp. Gyakran még az sem segítség, ha „elbújtatjuk” az ételekben, hiszen nagyon leleményesek, és kiválogatják belőle a kis zöldségdarabkákat. Persze nem kell visszavonulót fújni, hiszen van még jó pár tippünk, amit bevethetünk náluk. Mutatjuk a leghatásosabb trükköket, ha kétségbe vagy esve, mert szeretnéd, hogy fogyasszon rostban, fehérjében és ásványi anyagokban gazdag hüvelyeseket is:
Tészta, tészta, tészta
A gyerekek általában imádják a tésztás ételeket, itt is bátran játszhatunk a szósszal: remek lehetőség lehet egy pestós, zöldségkrémes feltét is, amibe lényegében bármilyen hüvelyest beledarálhatunk, de kedvenc paradicsomos/sajtos tésztáját is megszórhatjuk némi borsóval, kukoricával, lencsével. Az is szuper megoldás lehet, ha hüvelyesből készült tésztával készítjük el az adott, már bevált fogást - erre ma már remek bolti változatok vannak!
Kis golyók
Nagyszerű lehetőség lehet a fasírtgolyókat feldobni egy kis hüvelyessel. Lényegében itt két változat is szóba jöhet: az egyik, hogy alapvetően hüvelyesből készíted az egész fasírtot (lencséből, babból, zöldborsóból, csicseriből), a másik, hogy a húshoz vagy egyéb zöldségekhez adod hozzá.
Kend meg!
Készítsünk zöldségkrémeket! Itt remek ötlet egy házi hummusz csicseriborsóból, amit bátran variálhatunk más zöldségekkel is, illetve egy babpüré is szóba jöhet. Lényegében bármely hüvelyesből készülhet mártogatós, amit akár uzsonnára, szendvicsként is csomagolhatunk a gyermekünknek, feldobva akár egy kis felvágottal, illetve még több zöldséggel. De házi készítésű mexikói melegszendvicskrémet is csinálhatunk nekik, amibe szintén több fajta hüvelyes is kerülhet.
Snack
A gyerekek filmnézés vagy játék közben szívesen rágcsálnak valamit. Készítsünk saját snacket nekik, ami nemcsak finomabb lesz, de sokkal egészségesebb is a boltban kapható változatokhoz képest. A csicseriborsó remek alapanyag erre, a fűszerezés pedig csak rajtunk és rajtuk múlik!