Rost, fehérje, ásványi anyagok – minden, amit a konzerv hüvelyesekben is megtalálsz

A hüvelyesek méltatlanul elhanyagolt élelmiszercsoportja tele fehérjével, rosttal, vitaminnal, antioxidánssal vetekszik minden más növényi élelmiszerrel - a lencse-, borsó- és babfélék gyakorlatilag superfoodnak számítanak, ezért érdemes és hasznos hetente többször becsempészni őket étrendünkbe. Szerencsére nemcsak frissen, hanem fagyasztva, és a legkényelmesebb kiszerelésben, konzervben is évezhetjük jótékony hatásaikat! (x)

Sajnos nemcsak kishazánkban, de világszerte is nagyon kevés hüvelyest fogyasztunk, pedig ezek a zöldségek, amilyen aprók, annyira megvan bennük minden, ami számít. Magas a rost- és fehérjetartalmuk, vitaminokban és értékes ásványi anyagokban is bővelkednek, egy friss kutatása szerint azonban a magyarok mindössze 43%-a sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre őket.

Ne csak a megszokott zöldborsót, kukoricát használjuk, a csicseriborsó vagy a lencse se maradjon le!

Egyik fő előnyük, hogy télen-nyáron megtalálhatóak a boltok polcain is, és pikkpakk a tányérunkra kerülhetnek, hiszen konzerv formában rögtön konyhakészen fogyaszthatjuk őket - a jó hír pedig, hogy így is bennük marad legtöbb szuper tulajdonságuk.

száraz hüvelyesek legkiemelkedőbb élettani hatásai:

  • kitűnő fehérje-, összetett szénhidrát- és élelmirost-források
  • gazdagok ásványi anyagokban: cinkmangán, magnézium, kolin, kálium, foszfor és vas is van bennük
  • szuper B1- és B6-vitamin-, pantoténsav- valamint folsavforrások
  • keményítő-, fehérje- és rosttartalmuk miatt nagyon jól laktatnak
  • fogyasztásuk kevés kivételtől (pl. egyes vese- és bélbetegségektől) eltekintve szinte minden étrendbe beépíthető
  • kedvező áron, gyakorlatilag bármely élelmiszerüzletben elérhetőek
  • konzerv formában főzés nélkül, egész évben élvezhetjük élettani hatásaikat
  • változatosan felhasználhatóak, nem csak a megszokott receptekben

Zöldbabos minestrone

Könnyen elkészíthető, tartalmas és tápláló leves, amit egy borongós, hétköznap este ugyanúgy elkészíthetünk, mint hétvégén.

Miért ennyire elengedhetetlen a rost és a fehérje?

A magas rosttartalmú étrend, melyhez többek között a hüvelyesek is hozzájárulnak, segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában, így az étkezést követően hosszabban kitart a teltségérzet, amely nemcsak a hétköznapokon, de például fogyókúra esetén is nagyon előnyös. Ezen túl az élelmi rostokban gazdag táplálkozás hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához.

A fehérje legalapvetőbb formájában egy aminosavakból álló lánc, amely a test építőköve, ideértve az izmokat, a csontokat, a bőrt, a hajat, a körmöket és a belső szerveket. A növényi élelmiszerek között jelentős fehérjetartalma van a gabonák és az olajos magvak mellett a hüvelyeseknek is. A változatos és elegendő fehérjebevitel mindenki számára fontos. Sportolás után is szükséges az izmok regenerációjának biztosításához valamilyen fehérjetartalmú étel elfogyasztása, így az edzés nem csak szellemi, hanem fizikai megújulást is hoz.

A száraz hüvelyeseket millió módon beilleszthetjük az étrendünkbe:

  • vöröslencse: lencseleves, főzelék, fasírt készülhet belőle
  • barna lencse: hagyományos vagy különleges ízvilágú lencselevesbe, főzelékbe, salátába ajánljuk
  • csicseriborsó: hummusz, falafel, saláta, curry, ragu, leves, sós ropogós is készülhet vele
  • fejtett bab: hagyományos vagy egzotikus bableves, főzelék, saláta, babpüré a hozzá való receptek
  • sárgaborsó: főzelék, leves, curry, vegán szendvicskrém is készülhet belőle

Humusz gyorsan

A hummusz az egyik legnagyobb, gyors kedvencem télen-nyáron, melegben rengeteg paradicsommal és petrezselyemmel. Általában  nagy mennyiségű olívaolajjal készítik, ezen akartam egy kicsit ...

Egyedényes zöldséges tészta

Egy edény és minimális idő kell ehhez a nagyszerű tészta ételhez. Plusz ami még vonzóbbá teszi, hogy utána nincs nagy mosogatás. Próbáljátok ki ezt az egyserpenyős ételt, nem fogtok ...

Keress még több zöldséges receptet a Bonduelle oldalán itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...