Sajnos nemcsak kishazánkban, de világszerte is nagyon kevés hüvelyest fogyasztunk, pedig ezek a zöldségek, amilyen aprók, annyira megvan bennük minden, ami számít. Magas a rost- és fehérjetartalmuk, vitaminokban és értékes ásványi anyagokban is bővelkednek, egy friss kutatása szerint azonban a magyarok mindössze 43%-a sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre őket.
Egyik fő előnyük, hogy télen-nyáron megtalálhatóak a boltok polcain is, és pikkpakk a tányérunkra kerülhetnek, hiszen konzerv formában rögtön konyhakészen fogyaszthatjuk őket - a jó hír pedig, hogy így is bennük marad legtöbb szuper tulajdonságuk.
A száraz hüvelyesek legkiemelkedőbb élettani hatásai:
- kitűnő fehérje-, összetett szénhidrát- és élelmirost-források
- gazdagok ásványi anyagokban: cink, mangán, magnézium, kolin, kálium, foszfor és vas is van bennük
- szuper B1- és B6-vitamin-, pantoténsav- valamint folsavforrások
- keményítő-, fehérje- és rosttartalmuk miatt nagyon jól laktatnak
- fogyasztásuk kevés kivételtől (pl. egyes vese- és bélbetegségektől) eltekintve szinte minden étrendbe beépíthető
- kedvező áron, gyakorlatilag bármely élelmiszerüzletben elérhetőek
- konzerv formában főzés nélkül, egész évben élvezhetjük élettani hatásaikat
- változatosan felhasználhatóak, nem csak a megszokott receptekben
Miért ennyire elengedhetetlen a rost és a fehérje?
A magas rosttartalmú étrend, melyhez többek között a hüvelyesek is hozzájárulnak, segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában, így az étkezést követően hosszabban kitart a teltségérzet, amely nemcsak a hétköznapokon, de például fogyókúra esetén is nagyon előnyös. Ezen túl az élelmi rostokban gazdag táplálkozás hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához.
A fehérje legalapvetőbb formájában egy aminosavakból álló lánc, amely a test építőköve, ideértve az izmokat, a csontokat, a bőrt, a hajat, a körmöket és a belső szerveket. A növényi élelmiszerek között jelentős fehérjetartalma van a gabonák és az olajos magvak mellett a hüvelyeseknek is. A változatos és elegendő fehérjebevitel mindenki számára fontos. Sportolás után is szükséges az izmok regenerációjának biztosításához valamilyen fehérjetartalmú étel elfogyasztása, így az edzés nem csak szellemi, hanem fizikai megújulást is hoz.
A száraz hüvelyeseket millió módon beilleszthetjük az étrendünkbe:
- vöröslencse: lencseleves, főzelék, fasírt készülhet belőle
- barna lencse: hagyományos vagy különleges ízvilágú lencselevesbe, főzelékbe, salátába ajánljuk
- csicseriborsó: hummusz, falafel, saláta, curry, ragu, leves, sós ropogós is készülhet vele
- fejtett bab: hagyományos vagy egzotikus bableves, főzelék, saláta, babpüré a hozzá való receptek
- sárgaborsó: főzelék, leves, curry, vegán szendvicskrém is készülhet belőle