Így használd a hüvelyeseket kreatívan: izgalmas főzelékek, kencék, krémlevesek

Készíts az uncsi és megszokott bableves-borsófőzelék-sárgaborsófőzelék hármasán túl jóval érdekesebb és izgalmasabb fogásokat a száraz hüvelyesekből. Segítünk! (x)

A hüvelyesek reneszánszukat élik, és manapság főleg a veganizmus elterjedésével kapnak egyre nagyobb hangsúlyt a tudatos étkezésben. Bab, zöldbab, lencse, zöldborsó, sárgaborsó, csicseriborsó, ők az alapvető növényi fehérjék, amelyek a húsmentesen étkezők megmentői lehetnek – de nem csak az övék! Iktassunk be húsevőként is egy-egy húsmentes napot a hétbe, és támaszkodjunk a csodás hüvelyesekre! Tele vannak tápanyaggal, fehérjével, laktatók, rostdúsak, és irtó változatosan elkészíthetők! Lássunk túl a csülkös bablevesen és a lisztes zöldborsófőzeléken.

Mutatunk nektek pár trendi receptet és ötletet, amely talán új szintre helyezi az uncsinak gondolt hüvelyesek felhasználását:

LEVESEK

Szuper dolog a tejfölös zöldbableves és a csülkös vagy kolbászos fejtettbab-leves is, na de kicsit nehéz ételek ezek, valljuk be, és a menza óta talán rájuk is untunk némileg. Nem kell mindig tejtermék a levesekbe, elkészítheted őket kókusztejjel, tejszínpótlókkal, sőt, önmagukkal sűrítve is, extra fűszerekkel, de mehetnek olaszos minestronéba, és ölthetnek krémleves-formátumot is!

SALÁTÁK

Fogadjunk, hogy az év végi ecetes vagy majonézes lencsesalátán kívül egészen ritkán használod a hüvelyeseket salátákban... pedig csodás fehérje- és rostforrás mind, amivel kiválthatod a húst is a salidban, és mégis jóllaksz majd. Választhatsz konzerves változatokat is, fehér- vagy vörösbabot, de csicseriborsót is, lencsét (sima barnát, fekete belugát vagy vöröset.) Menjen hozzá egy különleges ecet vagy citromlé, olívaolaj, zöldségek, esetleg hús, tonhal, főtt tojás, zöldfűszerek!

FŐZELÉKEK

Azért ne hagyjuk ki a nagykedvenc felhasználási területet sem – a hüvelyesek kéz a kézben járnak a főzelékreceptekkel. Na de gondoltál már arra, hogy ne rakj bele tejet, lisztet, önmagával sűrítsd, vagy mondjuk egzotikus kókuszkrémmel dobd fel? És petrezselyem helyett korianderrel szórd meg? Vagy curryvel fűszerezd?

Indiai babfőzelék

Varázsoljuk otthonunkba indiai ételek illatát és ízét ezzel a nagyon könnyű recepttel. A híres kókusztejes vöröslencse curry-t készítettük el most, bab felhasználásával!

KENCÉK

A bolti felvágottak és szendvicskrémek ideje lejárt! Miért ne tennénk házi készítésű, tápanyagdús és friss, egészséges kencéket a kenyérre inkább? Tökéletes reggeli vagy uzsonna lesz, ha csicseriborsóból varázsolsz hummuszt, ebbe sütőtök vagy cékla is mehet, de az olcsóbb babpüré is szuper megoldás, sőt, zöldborsóval is dolgozhatsz – utóbbihoz a citrom, a bazsalikom és a menta is illik!

Citromos zöldborsókrém

Bevallom, én magam sem gondoltam, hogy ennyire finom lesz a végeredmény, amikor nekiálltam elkészíteni ezt a krémet. Én most fagyasztót ürítettem, és a maradék mirelitet használtam fel, ...

Babhummusz

Hummusz, olcsóbban, mivel a csicseriborsó szerepét itt a vörös- és fehérbab veszi át. Próbáld ki!

Keress még több zöldséges receptet a Bonduelle oldalán itt!

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...