Mindegy, hogy a Veganuárt tartjuk, vagy egy fránya újévi fogadalom miatt kevesebb húst szeretnénk enni, esetleg újabban elkezdett érdekelni minket a növényi fehérjebevitel izgalmas világa, jól tesszük, ha jobban megismerkedünk a hüvelyesekkel. Ezek az apró szemek ugyanis nagy szerepet játszanak mind a három fent említett szituációban és még egy sor másikban, ahol a cél az egészségesebb táplálkozás. Egészen pontosan most a változatosság szemszögéből fogjuk megvizsgálni a hüvelyeseket, az elkészítés különböző lehetőségeit, hogy senki ne unjon rá a borsókra, babokra, se januárban, se egész évben.
Kerüljön minden fogásba
A levesen, főzeléken túl is legyen élet: szórjunk mindenhová hüvelyeseket, ahogy csak érjük őket. Gabonaköretbe főzve, szendvicskrémbe turmixolva, salátába pirítva is ehetjük a babot, csicserit, lencsét.
És ha megijednénk, hogy pont ez okozza majd a korai ráunást a hüvelyesekre, egy cseppet se aggódjunk.
Mivel mindig más és más környezetben, eltérő keretben találkozunk majd a szemekkel, ráadásul a fűszerezés, állag is változik, a monotonitásnak ideje sem lesz színre lépni.
Kerüljön minden szerepbe
Ráadásul nem csak egy szinten tehetjük változatosabbá a hüvelyesek használatát – azon kívül, hogy milyen fogásokba kerül, azt is megválogathatjuk, milyen szerepbe helyezzük a szemeket.
Felléphet ugyanis levesbetétként vagy kruton helyett salátában, főzelékek feltéteként, mint gyors pörkölt… és még sorolhatnánk.
Kapjon eltérő állagokat
A texturális változatosság rengeteget dobhat a hüvelyesek fogyasztásának élvezetén: ha nemcsak puhán, krémesre főzve vetjük be őket, hanem például ropogósra sütve is. Ezen kívül persze még megannyi más állag is elérhető: a lencse beáztatva-csíráztatva ruganyos, kellemesen rágós lesz, de például a száraz szemekből főzött, szinte al dente, fogkemény állag is teljesen más élményt nyújt, mint a konzerv. Váltogassuk őket gyakran!
Ne csak konzervből jöjjön
De nemcsak az állag miatt érdemes néha szárazra cserélni a konzerv hüvelyeseket. Ugyan több macera jár az elkészítésükkel, sokat is nyerhetünk ezzel a cserével: például kevésbé puffaszt az alaposan beáztatott, majd átmosott száraz bab, lencse, csicseri, a levesek sűrűbbek lesznek tőle és a konzervek kellemetlen, néha állott íze miatt sem kell aggódnunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp és tanács a húsmentes főzéshez: