7 hely, ahol hüttehangulatot találunk a fővárosban

Bár „nagy havazásokat" jósolt az elmúlt hetekben a sajtó, legfeljebb a hegyen élők örülhettek az idei hónak. A karácsony azonban a nyakunkban: ha túl vagyunk az ajándékbeszerzésen, azért, ha még két bevásárlótúra között vagyunk, azért jó ötlet megállni egy kicsit egy forralt borral a kezünkben, sült kolbásszal vagy gőzgombóccal a tányérunkon.

A hütte eredetileg menedékházat jelent. A síelők és sítúrázók melegedésére szolgáló hegyi házak hangulata, na és az ott kapható test- és lélekmelegítő ételek és italok azonban a városi vendéglátókat is megihlették, és ma már Budapest több pontján is hüttehangulatot varázsolnak télen.

  • Bíró Lajos, a hütte maestro

Bíró Lajosra évek óta bizton számíthatunk, ha hüttehangulatban ennénk-innánk jókat a zimankós időkben. Az idei hüttézés helyszíne telitalálat, hiszen a Városligetben nyitott Buja Disznó(k) adja magát a lazuláshoz. Mindeközben a Fény Utcai Piacon is megbízhatóan bujéálkodhatunk, miközben a Rózsadombon, a Hello Budában is pop-up üzletet nyit az ország egy kedvenc séfje. Balaton-alakú rántott hús, bundázott malacfül és grillkolbász a kerthelyiségben felállított, átlátszó falú igluban is!

Buja Disznó(k) Liget / forrás

Buja Disznó(k) Liget

Budapest XIV. kerület, Városliget, Állatkerti krt., az Állatkerttel és a Gundel Étteremmel szemben

  • Hütte a vizen: Kacsintó

Az Árpád híd mellett, a Vizafogótól innen, Margitszigeten túl találjuk a Kacsintót, ezt a minden ízében különleges bisztrót. Az ökoparkként megépített Vizafogó Park látványos kialakítású épülete elnyúlik a vizen, és igencsak jól néznek ki a víz felett a függönyös, melegített igluk és a lakópark esti fényei. Habos kakaó, tortilla, gofri, forralt bor, jó hangulat.

Kacsintó / forrás

Kacsintó

Budapest XIII. kerület, Párkány utca 39-41.

  • Ha hiányoznának a karácsonyi fények: ÉS Bisztró

A Deák tér vonzáskörzetében található ÉS Bisztró csapata minden évben odateszi magát, hogy karácsonyi hangulatot varázsoljanak az étteremnek otthont adó Kempinski Hotel előtti részen. Idén nem kapott ünnepi díszkivilágítást Budapest, az Andrássy út fénysora sem izzik fel. Egy kis vigasz lehet a spórolós időkben a Deák térről nyíló Fashion street karácsonyi kivilágítása, az ÉS előtt pedig forralt borozhatunk minőségi street food ételek társaságában.

ÉS bisztró / forrás

ÉS Bisztró

Budapest V. kerület, Deák Ferenc utca 12-14.

  • Mesehely és gőz dog a Tabánban: Czakó Kert

A Czakó Kert egy kis külön világ: egy kis falu a városban. A Czakó Bisztró önmagában megér egy látogatást, remek konyhát visznek. Működtetnek egy saját kis delikáteszt, a kiváló kovászos kenyerekért és pékárukért a Marmorstein Pékség felel, az ódon vincellérház alatt pedig egy 250 éves borpince áll. A hangulatos kertben heti két napon piaccal várnak: a Czakó Termelői Piacz minden szombaton 8 és 14 óra, minden vasárnap 9 és 15 óra között szerezhetünk be terményeket közvetlenül a gazdáktól az asztalra. A téli időszakban elviteles karácsonyi finomságokkal és egy igazi  hüttekedvenccel, gőzgombóccal várnak. Sőt, emeltek is a téten, ugyanis nem csak a jó öreg mákossal, hanem sós gombóccal, úgynevezett gőz doggal is készültek az idei szezonban.

Czakó Kert / forrás

Czakó Kert

Budapest I. kerület, Czakó utca 15.

  • Ha a hegy nem megy Mohammedhez: Normafa

Ha hiányzik a hegy és a zöld környezet, csupán egy buszút választ el minket a Normafától és a Széll Kálmán tértől. Egy minikirándulás fent, és jöhet is a Normafa Síház, amely átmenetileg zárva tart, így most a pavilonoknál keressük, hiszen az eredeti épületet felújítják. Forró rétesek, lángosok – a simától a kolbászoson át a nutellásig! –, a kötelező forralt boron kívül pedig rum puncs, forró Tubi tea, whiskys ír kávé, az alkoholt kerülőknek pedig fahéjas forró almalé és forró csoki is kínálkozik a budapestiek menekülőhelyén, a Normafán.

Normafa / forrás

Normafa Síház

Budapest XII. kerület, Eötvös utca 59.

  • Hütte Fesztivál a város felett

Magyarország első forróital-fesztiváljaként aposztrofálja magát a Hütte Fesztivál. Advent utolsó hétvégéjén, december 17-én és 18-án leróhatjuk tiszteletünket a hütte kultúra előtt a Westend tetején. A hőgombák mellett forró italok sora melegít: a fűszeres forró cidertől a gin, whisky és rum alapú meleg italokig. Este nyolctól éjszakába nyúlóan pedig hütte parti a Tetőkertben.

Hütte Fesztivál

Budapest VI. kerület, Westend Tetőkert

Nagyon gyümölcsös ünnepi puncs

Az év bármely szakában is szervezzünk házibulit vagy családi összejövetelt, nem árt, ha van egy megbízható puncsreceptünk. Ez az impozáns ital pillanatok alatt elkészíthető, szabadon ...

  • Hütte parti a WAKA hajón

A Dunán horgonyzó WAKA bulihajót nem kell bemutatnunk a táncoslábúaknak. December 17-re hirdettek hütte partit, és a WAKA bárosok hütte ügyben nem viccelnek. A dress code így hangzik: “téli hüttének megfelelő öltözék és a sílécet meg bakancsot ne felejtsd otthon”! Este héttől bugi, buli, evés-ivás. A WAKA-ra pedig érdemes odafigyelni, mert a város egyik legjobb bisztrójával, Keve Márton séf vezette Széll Kálmán téri 101 Bisztróval kooperálnak.

WAKA hütte party

Budapest V. kerület, Jane Haining rakpart 8/a.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó: Kacsintó / Facebook


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...