Leginkább az impulzusvásárlásoknak és a rendszertelen élelmiszerbeszerzésnek köszönhető, hogy a hűtőink tele vannak olyan üvegekkel, dobozokkal, szószokkal, savanyúkkal, öntetekkel és krémekkel, amelyek ugyan hasznosak lehetnek, mégsem tudunk belőlük egy rendes, kiadós, normálisnak nevezhető étkezést összehozni. A helyet persze közben foglalják, és ez okozza azt az abszurd érzést, hogy még akkor sem tudunk semmit enni, ha a hűtőszekrényünk polcainak majdnem fele tele van. Pedig egy kis előretervezéssel és odafigyeléssel ezek a háttérbe szoruló alapanyagok is bevethetők, alkothatunk a semmiből valamit, akár a vásárlás igénye nélkül is.
A galériában megnézheted furfangos tippjeinket!
Tele van a hűtőd, mégsincs benne „semmi”? Ezt tedd ellene
Tarts fejben leltárt
Érdemes nagyjából fejben tartani, hogy mi van a hűtőnkben. Ha a modern, rohanó világban erre nincs kapacitásunk, írjunk egy gyors listát a telefonunkba, vagy fotózzuk le a hűtő tartalmát. Hogy miért? Ha legközelebb vásárolni megyünk, ahhoz tudjuk majd alakítani a beszerzett dolgokat, amiket a hűtőnk éppen rejt. Így gyorsabban felhasználhatjuk majd a helyfoglaló élelmiszereket – ráadásul gyakran nem is kell nagy költségekbe verni magunkat, elég, ha sokszínűen bevethető, tartós alapanyagokat (gabona, tészta, fagyasztott áruk) veszünk, amelyek a hűtő szószaival, savanyúságaival teljes értékű étkezésekké válhatnak.
Hasznosítsd a kamrát
Ha éppen nincs a láthatáron nagyobb bevásárlás vagy nincs pénzünk lemenni a boltba, esetleg hirtelen, azon nyomban van szükségünk valami gyors ebédre, először nézzük meg a hűtőt, majd lessünk be a szekrényekbe, a kamrába is. Jó mélyen túrjuk fel mindkettőt, hogy megtaláljuk a felhasználható alapanyagokat: lehet, hogy olyan kincsekre bukkanunk majd, amelyek létezéséről nem is tudtunk. Akár egy kis adag tészta vagy 2 szem ráncos gyökérzöldség is elegendő lehet a főzéshez, amelyeket kiegészíthetünk a hűtő furcsa lakóival.
Helyettesíts
Sok olyan permanens hűtőlakó akad, amelyek bevethetőek friss alapanyagok helyett. Ilyenek például a savanyúságok, olajban eltett élelmiszerek, amelyek például friss zöldségeket helyettesíthetnek szinte bármilyen fogásban (leves, saláta, ragu). A különböző random szószokból bármikor válhat gyors leves, hideg, főzésmentes tésztaszósz vagy szendvicskrém. A lekvárok és kompótok pohárkrémekben landolhatnak a kamra száraz kekszeivel például.
„Semmiből” főzhető étkek:
Savanyúuborka-ragu
Románia igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították. A savanyúuborkás-ragu receptjét a román ...
Szlovén babos krumpliragu savanyú káposztával (Jota)
A tradicionális, vidéki, szlovén konyha jellegzetes fogása a jota, ami tulajdonképpen egy gazdag, savanykás ízű krumplifőzelék. Bár leginkább a paprikás krumpli, a krumplifőzelék és a ...
Rebarbarás „bögrekrém” zabmorzsával
A pohárkrém elnevezést túl elegánsnak találtam ehhez a rusztikus, kamrahozzávalókból gyorsan összedobott édességhez. Persze ettől még isteni lett: fanyar, szirupos rebarbara, ropogós ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tanácsok várnak itt: