A trükk, amitől biztosan nem szárad ki a húsvéti sonka sütés közben

Ha egy igazán isteni húsvéti mázas sonkával szeretnél ünnepelni, akkor muszáj lesz ellesned egy-két trükköt ahhoz, hogy tökéletesen sikerüljön ez az ínycsiklandozó fogás. Ígérjük, hogy a végeredmény egy szuper szaftos, kissé sem száraz sonka lesz!

Miért esznek az emberek húsvétkor sonkát? Míg a báránynak sokkal több a szimbolikus jelentése (bibliai és általában a tavasz jelképeként is), addig a sonka klasszisokkal „olcsóbb". Annak ellenére, hogy egy viszonylag megfizethető fogásról van szó, a sonka még mindig jelentős befektetésnek számít, ezért biztosan te is szeretnéd megfelelően elkészíteni. Az egyik leggyakoribb probléma, hogy az előzetesen megfőzött, majd sütőben megsütött sonka túl száraz lesz. Míg sok szakács vízzel töltött hőálló edényt (vagy folyadékot önt a sonka mellé a tepsibe) tesz a sütőbe, hogy ezt megakadályozza, addig akad egy másik hatásos megoldás is. Mutatjuk is!

Használj alufóliát, hogy szaftos maradjon a húsvéti sonka

A trükk, amivel megelőzheted, hogy kiszáradjon a húsvéti sonka

A profik szerint az a legjobb, ha sütéskor az első 40 percben letakarjuk a sonkát egy darab alufóliával. A fóliatakaró ugyanis megóvja a sonkát a kiszáradástól, és lehetővé teszi, hogy a hő megfelelően átjárja a húst. Ha letelt az idő, akkor vedd le az alufóliát. De mielőtt további 45 percig sütnéd a húst, érdemes lehet egy mézből, (sárgabarack)lekvárból, mustárból és balzsamecetből készült mázzal bekenni, hogy egy még szaftosabb húst kapjál.

Kell egy kis inspiráció?

Sárgabaracklekvár-mázas sonka

Hagyd el idén húsvétkor a hagyományos sonkát, hogy felturbózhasd valami sokkal extrábbal! A megszokott főzőrutin után, fogyasztás előtt vedd ki még egy fél órára a hűtőből a húst, ...

Szilveszteri mázas sonka

Szilveszteri asztalra a lencse mellé itt a legszuperebb feltét. Egy mázas-ragacsos egyben sült sonka. Ízekben gazadag és nagyon szaftos. Szendvicsbe vagy körettel, hidegen és melegen is ...

Mázas sonka

Mindenképpen mázas sonkát szerettem volna húsvétra. Én a kötözött sonkát szeretem, mert nem annyira sós és füstölt, mint "vidéki" társa.

Ne feledkezz el a maradék húsvéti sonkáról sem

Mivel a sonkák általában meglehetősen méretesek, több mint valószínű, hogy marad belőle. Természetesen elmajszolhatod a hideg sonkát közvetlenül a hűtőből, vagy két szelet kenyér közé csapva szendvicset készíthetsz belőle. Ha azonban szívesen újraélnéd a húsvéti lakoma élményét, akkor muszáj lesz megmelegítened. Ebben az esetben a mikrohullámú sütő használatát javasoljuk, de fontos, hogy ismét le kell fedni a sonkaszeleteket, nehogy kiszáradjanak. Ezúttal azonban érdemes egy műanyag tányérfedőt használni, mert ha fóliát teszel a mikrohullámú sütőbe, akkor szikrázás lesz a végeredmény.

Kerüljön a maradék sonka egy finom fogásba:

Húsvéti maradékmentő batyu

Húsvét végén biztosan sokaknál marad meg sonka, tojás, zöldségek. Hogy mindez ne a szemetesben landoljon, kitaláltunk egy roppant egyszerű, ám nagyszerű batyut. Amit más alkalmakkor vagy ...

Így hasznosítsd újra a maradék sonkát

Egy másik módja annak, hogy elkerüld a sonka kiszáradását, ha felhasználod egy másik fogáshoz. A maradék sonka akár négy napig is eltartható a hűtőszekrényben, de mielőtt lejárna, érdemes belepakolni egy sonkakrémlevesbe, melegszendvicsbe, tojástekercsbe vagy egy salátába. De egy maradékmentő pitében is jól mutat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több ízes-izgalmas recept, amit érdemes kipróbálni:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...