Ha idén úgy döntenénk, hogy a klasszikus főtt húsvéti sonka helyett valami izgalmasabbat, de nem teljesen eltérőt tennénk az ünnepi asztalra, válasszuk a mázas sütés technikáját. Ez tulajdonképpen egy plusz lépés a húsétel készítésében, amelynek során a már megfőzött sonkát lekenjük egy ízes bevonattal és magas hőmérsékleten rápirítunk a külsejére. De mégis mi kerüljön a húsvéti sonkára? Az alábbi mázakkal csodás eredményt érhetünk el.
Lekvár
A legegyszerűbb máz lekvárból készül: érdemes egy sűrűbb, cukrosabb változatot a húsra kenni, illetve természetesen egy olyat, ami ízben passzol hozzá. A legjobban a sárgabarackkal, szilvával vagy áfonyával járunk.
Mézes mustár
Szintén jól illik a sonka aromájához a mustár karakteres íze, ha pedig egy kevés mézet is keverünk hozzá, kellemesen rá is karamellizálódik majd a húsra. Persze alapból használhatunk mézes mustárt is, ez kevésbé édes sonkát eredményez.
Majonéz
Ha nem szeretnénk édes ízű sonkát, de mégis kipróbálnánk valami pikánsabb megoldást, kenjük be majonézzel.
Szinte elolvad a forróságban, az aromája mégis megmarad, sós lesz tőle a sonka és csak egészen enyhén savanykás. Húsvétra hangolva tormás majonézt is bevethetünk.
Barna sör
A klasszikus malacsülteket ropogóssá tévő barna sör képes hasonló hatást kifejteni a húsvéti sonkánál is. Locsoljunk rá egy keveset, majd süssük 10 percig, majd locsolgassuk még egyszer és toljuk vissza a sütőbe.
Szójaszószmáz
Talán nem a legmegszokottabb ízt produkálja, mégis tud kellemes végeredményt hozni, ha szójaszószos mázzal vonjuk be a sonkánkat. Ehhez először forraljuk össze a szóját egy kevés mézzel, frissen reszelt gyömbérrel és fokhagymával, míg sűrűbb nem lesz, majd ezt a keveréket kenjük a húsra és süssük rá.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További kreatív ötletek a húsvéti készülődéshez: