Süsd mázzal a húsvéti sonkát – 5 alapanyag, amitől isteni lesz

A húsvéti sonkát tradicionálisan csak főzni szoktuk, és ugyan így is finom, egészen mennyeivé tehetjük, ha rásütünk egy ízes mázat. Az alábbi bevonatok például kiválóan működnek.

Ha idén úgy döntenénk, hogy a klasszikus főtt húsvéti sonka helyett valami izgalmasabbat, de nem teljesen eltérőt tennénk az ünnepi asztalra, válasszuk a mázas sütés technikáját. Ez tulajdonképpen egy plusz lépés a húsétel készítésében, amelynek során a már megfőzött sonkát lekenjük egy ízes bevonattal és magas hőmérsékleten rápirítunk a külsejére. De mégis mi kerüljön a húsvéti sonkára? Az alábbi mázakkal csodás eredményt érhetünk el.

Süsd mázzal a húsvéti sonkát – 5 alapanyag, amitől isteni lesz

Lekvár

A legegyszerűbb máz lekvárból készül: érdemes egy sűrűbb, cukrosabb változatot a húsra kenni, illetve természetesen egy olyat, ami ízben passzol hozzá. A legjobban a sárgabarackkal, szilvával vagy áfonyával járunk.

Mázas sonka

Mindenképpen mázas sonkát szerettem volna húsvétra. Én a kötözött sonkát szeretem, mert nem annyira sós és füstölt, mint "vidéki" társa.

Sárgabaracklekvár-mázas sonka

Hagyd el idén húsvétkor a hagyományos sonkát, hogy felturbózhasd valami sokkal extrábbal! A megszokott főzőrutin után, fogyasztás előtt vedd ki még egy fél órára a hűtőből a húst, ...

Fügelekvárral sült sertéscomb

Egy ideje a kamrapolcomon állt egy adag füge chutney, amit így füge szezonban elővettem, és ezzel dobtam fel a sült hús, na meg került hozzá az idei gyümölcsből is. Szerintem isteni ...

Mézes mustár

Szintén jól illik a sonka aromájához a mustár karakteres íze, ha pedig egy kevés mézet is keverünk hozzá, kellemesen rá is karamellizálódik majd a húsra. Persze alapból használhatunk mézes mustárt is, ez kevésbé édes sonkát eredményez.

Majonéz

Ha nem szeretnénk édes ízű sonkát, de mégis kipróbálnánk valami pikánsabb megoldást, kenjük be majonézzel.

Szinte elolvad a forróságban, az aromája mégis megmarad, sós lesz tőle a sonka és csak egészen enyhén savanykás. Húsvétra hangolva tormás majonézt is bevethetünk.

Barna sör

A klasszikus malacsülteket ropogóssá tévő barna sör képes hasonló hatást kifejteni a húsvéti sonkánál is. Locsoljunk rá egy keveset, majd süssük 10 percig, majd locsolgassuk még egyszer és toljuk vissza a sütőbe.

Szójaszószmáz

Talán nem a legmegszokottabb ízt produkálja, mégis tud kellemes végeredményt hozni, ha szójaszószos mázzal vonjuk be a sonkánkat. Ehhez először forraljuk össze a szóját egy kevés mézzel, frissen reszelt gyömbérrel és fokhagymával, míg sűrűbb nem lesz, majd ezt a keveréket kenjük a húsra és süssük rá.

Húsvéti sonka

A tökéletes húsvéti sonka egyáltalán nem bonyolult, két dolog kell hozzá: kiváló minőségű kötözött sonka, és kb. két nap. Ez egy alaprecept, a fűszereket lehet benne variálni, de ...

Húsvéti főtt sonka

A húsvéti sonka elkészítéséhez megannyi módszert, praktikát és trükköt kifejlesztettek már, amelyek (jobb esetben) mind puha, omlós és ízletes végeredményhez vezetnek. Épp ezért ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További kreatív ötletek a húsvéti készülődéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...