Hagyományos húsvéti sárgatúró készült a Nosalty konyhájában - ezt a klasszikus és mégis igen különleges ételt nem hagyhattuk ki idei ünnepi receptrepertoárunkból. Szoktatok ilyen finomságot készíteni, vagy most hallotok róla először? Esetleg szemeztek vele egy ideje? Ezúttal ne csak nézegessétek, próbáljátok ki a sárgatúrót!
Lássuk videón, hogyan készül:
Na de mi is az a sárgatúró?
A sárgatúró eredetileg a görögkatolikusok étele, és főleg a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében terjedt el, de természetesen a római katolikusok is ismerik és szeretik, ők viszont csak húsvétra tartogatják a receptet. Ettől marad ünnepélyes jellegű. A hagyomány szerint a húsvétot megelőző 40 napos böjtölést lezáró vasárnapi vacsoraasztal egyik éke a sárgatúró.
Tudtad, hogy nemcsak édesen, cukorral illetve vaníliás cukorral, hanem akár áfonyával, sőt, sósan, zöldfűszeresen, új- vagy medvehagymával is készülhet?
A sós változat egyébként bármilyen kedvenc fűszernövényünkkel ízesíthető, de kápiapaprikával, aszalt paradicsommal, színes borssal is izgalmasabbá tehetjük.
Össze nem téveszthetetlen sárga színét a tojásoknak köszönheti, mely a húsvét és az új élet, a tavasz és az újjászületés szimbóluma. Ha még sosem próbáltad, azért, ha pedig szokásosan minden évben elkészíted, azért less rá erre a receptre - legyen idén a sárgatúró a sonka és a kalács mellett az ünnepi asztal főszereplője.
Flóra receptjébe ezúttal egy liter tej, 10 tojás, 2 evőkanál cukor és egy icipici só került, az elkészítést pedig kövessétek le receptje vagy videója alapján! Kellemes főzőcskét és jó étvágyat!
Ha kipróbálnátok más sárgatúróreceptet is:
A hagyományos húsvéti sárgatúró teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szemezgess Flóra további receptjei közül: