Húsvéti rémálom - a szalmonella

A húsvéti tojáskavalkád idején jelentősen megnő a szalmonellafertőzés veszélye. Összegyűjtöttük azt az 5 legalapvetőbb intézkedést, amivel biztonságban tudhatod konyhádat!

Salmonella baktérium

A salmonella nem egyféle baktérium, hanem egy nemzetség összefoglaló neve. A nemzetségbe tartozó baktériumok többféle betegséget is okozhatnak, hazánkban a köznyelvben szalmonellózisként ismert megbetegedés a gyomor és a belek hurutos megbetegedése. A tünetek a fertőzést követően 8-48 órán belül jelennek meg, a klasszikus emésztőrendszeri tünetek formájában: hányás, hányinger, hasmenés, hasi görcsök, fájdalom illetve magas láz. A fertőzés a nem megfelelő higiéniai körülmények között terjed (pl. nem megfelelően tisztított eszközök, kézmosás elhagyása ételkészítés közben, mosdóhasználat után stb.) Az alapvető higiéniai lépések betartásával ezek kialakulása megelőzhető.

Olvastad már?

Étel a gyomorrontáson túl

A húsvéti időszakban az alábbi alapvető szabályok betartásával kerülhető el a szalmonellafertőzés:

1. Megfelelő tojás vásárlása

Kereskedelmi forgalomban keressük a fertőtlenített, ózonnal kezelt termékeket. Ezek felhasználása biztonságos. Ha kistermelőtől vásárolunk tojást, fokozottan figyeljünk a higiéniai szabályok betartására.

A boltban, vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a doboz tartalmát, ne vásároljunk sérült tojást. A szalmonella a tojás héján él meg, ép héj esetén nem jut be a tojás belsejébe, viszont ha a héj megtört, akkor már a tojásba is bejuthatnak a baktériumok. A törött héjú, sérült tojásokat ne használjuk fel.

2. Tojás mosása

A tojásokat nem szükséges feltétlenül megmosni, mert elvileg a kereskedelmi forgalomba csak tisztított állapotba kerülhetnek, bár igaz, hogy én is szoktam találkozni külsőleg látványosan szennyezett tojásokkal. Ha gazdálkodótól közvetlenül, házi tenyésztésű tyúk tojásához tudunk hozzájutni, akkor erre azért legyünk fokozott figyelemmel, mivel az ő esetükben nem biztosítottak az ipari tisztítás, fertőtlenítés feltételei. Ha úgy látjuk, hogy szükséges a tojás mosása (látható szennyeződések esetén mindenképpen), akkor is csak felhasználás előtt érdemes tegyük ezt, mivel a tisztítás során sérülhet a héj természetes védőrétege, és a héjon lakó kórokozók könnyebben juthatnak a tojás belsejébe.

Tiramisu (tojás nélkül)

Ezt a fajta Tiramisu receptet egy kedves kolléganőmtől kaptam még a 90-es évek végén. Mivel kisgyerek van a családban, azóta mindig így készítem.

Vegán majonéz

"I am a woman on a mission"! Olyan szósz- és mártásrecepteket keresek, amelyeket frissen el tudok készíteni, mert az az érzésem, hogy a tartósítószer nem a legszexibb hozzávaló... Ez a ...

Tojáskrém Gréti konyhájából

A nyolcvanas-kilencvenes években volt egy bár, ahol a színészek kedvezményesen fogyaszthattak, ezért nap, mint nap tragikák, komikák és hős szerelmes előadóművészek múlatták ott ...

3. Megfelelő hőközlés

A szalmonellabaktériumok 70oC-on pusztulnak el, ezért a keményre főtt tojás biztonságosnak tekinthető. Ugyanakkor az ünnepek alatt készíthetünk olyan ételeket is, pl. tatár beefsteak, erőleves, majonéz, tiramisu, gyümölcsös tojáshab stb., ahol a tojás nyersen kerül az ételbe, és ebben a formában is fogyasztjuk el. Ha ilyen típusú ételt tervezünk készíteni, fokozottan figyeljünk a megfelelően kezelt tojás vásárlására!

4. Kézmosás

Alapvető, nemcsak Húsvét idején, hogy a konyhai műveletek során rendszeresen mossunk kezet. Először, mielőtt belevágunk a maratoni konyhai tevékenységbe, aztán pedig a friss tojás héjának érintése után is, mielőtt más ételhez vagy eszközhöz nyúlnánk.

5. Eszközök tisztítása

Nemcsak a kézmosás fontos, hanem az eszközök tisztítása is. Ha késsel, villával törjük, verjük fel a tojást, utána azt az eszközt másra ne használjuk, ha a nyers tojást egy edénybe ütjük, felhasználás után az edényt mosogassuk el. A munkafelületre kifolyt tojást papírtörlővel azonnal törüljük fel!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...