A húsvéti pite, ami a tavasz összes ízével virágzik

A húsvéti pite talán nem egy olyan sütemény, amit gyakran készítünk. Sőt, igazából nem is vagyok benne biztos, hogy létezik. Legalábbis eddig nem létezett. Íme, minden, ami jó a húsvétban, egy szeletbe sűrítve.

A húsvéti pite ötlete igazából egészen véletlenül született meg. Valamilyen receptet, inspirációt kerestem az ünnepre, ezért már alapból tele volt a fejem a szokásos ízekkel: kalács, tojás, retek, torma, ésatöbbi. Aztán hirtelen eszembe jutott egy kép, amit még pár hónappal korábban láttam, amikor az egyik cikkemhez címlapfotót kerestem a Getty-n. Ezen egy gyönyörű, fonott szélű (valamilyen fura okból kifolyólag banánnal töltött), különleges sütemény szerepelt, és végül ez a kép adta az alapot a húsvéti pitéhez, ami most, az ünnepre elkészült.

A virágos húsvéti pite receptjét ITT találod!

Egy pite születése

Igazából egyedül annyi volt meg a fejemben, hogy szeretnék egy kerek, piteszerű süteményt sütni, aminek fonott a széle, és valahogy megjelenik benne a húsvéti ünnepkör összes klasszikus íze és eleme.

A tésztát ezért mindenképpen kalácsosan képzeltem el, azonban arról fogalmam sem volt, hogy ez az elképzelés működőképes-e.

Hiszen a kelt tészta egyáltalán nem úgy viselkedik, mint a pitetészta, erőszakosan megnő a sütőben, puffad, ami egy klasszikus kalács esetében kifejezetten előnyös, azonban egy még nem létező fantáziapite esetében már kevésbé.

A virágos húsvéti pite receptjét ITT találod!

Viszont az is eszembe jutott, hogy hiszen a pizza is kelt tésztából van, és azt mégis ki lehet nyújtani egész vékony körré, ami egyben ropogós és puha. Vajon sikerülne ugyanezt elérni kalácstésztával?

Virágos mezők a pitében

A tészta ötlete már megvolt, már csak a tölteléket kell kitalálni. Ezt valahol egy quiche szintjén képzeltem el, mivel ez a sós pite alapból nagyon tavaszi, főleg akkor, ha telerakom a szezon és az ünnep ízeivel.

Végül így állt össze a pite: egy egyszerű tojásos-tejszínes-tejes keverék képezte az alapot, erre pedig újhagymát, retket, tojást és medvehagymát tettem. De nem akartam összevágni a zöldségeket, tojást, mert az lássuk be, nem nyújtott volna túl szép látványt.

A virágos húsvéti pite receptjét ITT találod!

Ehelyett egy virágmintát álmodtam meg, ami a feltétekből áll össze. Az újhagymából szár, a medvehagymából levél, a tojásból és a retekből pedig virág lett.

Tettem még a töltelékbe egy kevés tormát, ezzel is tovább húsvétiasítva a pitét. A végeredmény meglepően jól sikerült, mind szerkezetileg, mind ízben.

Néhány jótanács

  • a nyersen összeállított pitét mindenképpen süssük elő valamilyen nehezék segítségével. Ez fogja ugyanis garantálni, hogy megmarad a tészta alakja, és utána meg tudjuk majd tölteni
  • mielőtt beleöntenénk a tölteléket, kenjük le a tésztát tojásfehérjével: ezzel létrehozunk egy réteget, ami megvédi a tésztát az elázástól
  • a tojássárgájával a fonott szélét kenjük le, hogy szép aranybarna és fényes legyen, de ezt csak a töltelék beleöntésével együtt tegyük meg, nehogy megégjen (ha nagyon barnulna, fedjük le a széleket alufóliával)
  • a „virágokat” csak akkor tegyük a pitére, amikor a töltelék már egy kicsit megszilárdult, különben elsüllyed, és nem fog látszódni

Süssünk virágos húsvéti pitét!

Hozzávalók a tésztához: 250 g liszt, 85 ml tej, 40 g vaj, 30 g méz, 2 db tojás, 3 g só, 6 g élesztő

Hozzávalók a töltelékhez: 2 db tojás, 50 g sajt, 200 ml tejszín, 100 ml tej, 1 tk torma, só, bors

Hozzávalók a díszítéshez: 1 szál újhagyma, 1 csokor retek, 1 csokor medvehagyma, 1 db tojás (keményre főzött)

A virágos húsvéti pite receptjét ITT találod!

Először elkészítjük a tésztát

A langyos tejbe belecsorgatjuk a méz felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, majd a közepében kialakítunk egy mélyedést. Ide mehet a maradék méz, az olvasztott vaj, a tojások közül 1 db illetve a felfuttatott élesztő.

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztagombócot enyhén lisztezett felületen 10 percig dagasztjuk, amíg szép sima és ruganyos nem lesz. Meleg helyen, letakarva 1 órán keresztül kelesztjük.

A megkelt tésztát gyorsan átgyúrjuk, majd kettéosztjuk ⅓-⅔ arányban. A nagyobb tésztagombócot sodrófával kinyújtjuk, hogy nagyjából 30 cm átmérőjű kört kapjunk. A kezünkkel is rásegíthetünk a nyújtásra, csakúgy, mint ha pizzát készítenénk.

A kisebb darab tésztát két részre osztjuk, és vékony rudakat sodrunk belőlük. A két rúdból egyszerű fonatot készítünk, amelynek a két oldalát összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét.

Egy tepsit vagy kerek sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztalapunkat. A szélére fektetjük a csavaros szegélyt, és elegyengetjük, hogy teljesen körbeérje. Enyhén lenyomkodjuk a szélét, hogy ne mozduljon el.

A pitét kibéleljük sütőpapírral, amibe valamilyen nehezéket (szárazbab, rizs) öntünk, hogy lenyomja a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 perc alatt elősütjük. Majd kivesszük, a sütőpapírt és a nehezéket eltávolítjuk. Ha nagyon megemelkedett volna, a pite alját lenyomkodjuk. A maradék 1 tojást szétválasztjuk, és a sárgájával lekenjük a pite fonott szélét. Visszatesszük a sütőbe további 10 percig sülni.

A virágos húsvéti pite receptjét ITT találod!

Közben elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a tejet, tejszínt, tojásokat, tormát és a lereszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

Amikor kivesszük a sütőből, még melegen megkenjük a pite alját a megmaradt tojásfehérjével. Ez megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa a tésztát. Ezek után beleöntjük a tejes-tojásos keveréket. Vigyázzunk, ne csorduljon túl a pite peremén. A megtöltött pitét visszatesszük 15 percre sülni, amíg enyhén be nem sűrűsödött a tölteléke (különben elsüllyed benne a dekoráció).

Közben előkészítjük a dekorációkat

A zöldségeket megmossuk, a tojást megpucoljuk. A retket félbevágjuk, a medvehagymából kiválasztunk néhány közepes méretű levelet. Az újhagymának levágjuk a sötétzöld részét, hogy nagyjából akkora szárat kapjunk, ami elfér majd a pitében. Hosszában félbevágjuk, hogy két szárat kapjunk.

A virágos húsvéti pite receptjét ITT találod!

Amikor a pite tölteléke kissé besűrűsödött, vegyük ki a sütőből, és rendezzük el a tetején a díszítést. Készítsünk virágokat: az újhagyma lesz a virág szára, a medvehagyma a levele, a tojás és a retek pedig maga a virág feje. Enyhén nyomjuk bele a töltelékbe, de vigyázzunk, hogy ne dúljuk nagyon szét.

Tegyük vissza a sütőbe a pitét, további 10-15 perc erejéig, vagy amíg a töltelék teljesen megszilárdul, és foltokban elkezd barnulni. A kész pitét hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.

A virágos húsvéti pite teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Friss tavaszi receptek, akár az ünnepre is:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...