A húsvéti pite ötlete igazából egészen véletlenül született meg. Valamilyen receptet, inspirációt kerestem az ünnepre, ezért már alapból tele volt a fejem a szokásos ízekkel: kalács, tojás, retek, torma, ésatöbbi. Aztán hirtelen eszembe jutott egy kép, amit még pár hónappal korábban láttam, amikor az egyik cikkemhez címlapfotót kerestem a Getty-n. Ezen egy gyönyörű, fonott szélű (valamilyen fura okból kifolyólag banánnal töltött), különleges sütemény szerepelt, és végül ez a kép adta az alapot a húsvéti pitéhez, ami most, az ünnepre elkészült.
Egy pite születése
Igazából egyedül annyi volt meg a fejemben, hogy szeretnék egy kerek, piteszerű süteményt sütni, aminek fonott a széle, és valahogy megjelenik benne a húsvéti ünnepkör összes klasszikus íze és eleme.
A tésztát ezért mindenképpen kalácsosan képzeltem el, azonban arról fogalmam sem volt, hogy ez az elképzelés működőképes-e.
Hiszen a kelt tészta egyáltalán nem úgy viselkedik, mint a pitetészta, erőszakosan megnő a sütőben, puffad, ami egy klasszikus kalács esetében kifejezetten előnyös, azonban egy még nem létező fantáziapite esetében már kevésbé.
Viszont az is eszembe jutott, hogy hiszen a pizza is kelt tésztából van, és azt mégis ki lehet nyújtani egész vékony körré, ami egyben ropogós és puha. Vajon sikerülne ugyanezt elérni kalácstésztával?
Virágos mezők a pitében
A tészta ötlete már megvolt, már csak a tölteléket kell kitalálni. Ezt valahol egy quiche szintjén képzeltem el, mivel ez a sós pite alapból nagyon tavaszi, főleg akkor, ha telerakom a szezon és az ünnep ízeivel.
Végül így állt össze a pite: egy egyszerű tojásos-tejszínes-tejes keverék képezte az alapot, erre pedig újhagymát, retket, tojást és medvehagymát tettem. De nem akartam összevágni a zöldségeket, tojást, mert az lássuk be, nem nyújtott volna túl szép látványt.
Ehelyett egy virágmintát álmodtam meg, ami a feltétekből áll össze. Az újhagymából szár, a medvehagymából levél, a tojásból és a retekből pedig virág lett.
Tettem még a töltelékbe egy kevés tormát, ezzel is tovább húsvétiasítva a pitét. A végeredmény meglepően jól sikerült, mind szerkezetileg, mind ízben.
Néhány jótanács
- a nyersen összeállított pitét mindenképpen süssük elő valamilyen nehezék segítségével. Ez fogja ugyanis garantálni, hogy megmarad a tészta alakja, és utána meg tudjuk majd tölteni
- mielőtt beleöntenénk a tölteléket, kenjük le a tésztát tojásfehérjével: ezzel létrehozunk egy réteget, ami megvédi a tésztát az elázástól
- a tojássárgájával a fonott szélét kenjük le, hogy szép aranybarna és fényes legyen, de ezt csak a töltelék beleöntésével együtt tegyük meg, nehogy megégjen (ha nagyon barnulna, fedjük le a széleket alufóliával)
- a „virágokat” csak akkor tegyük a pitére, amikor a töltelék már egy kicsit megszilárdult, különben elsüllyed, és nem fog látszódni
Süssünk virágos húsvéti pitét!
Hozzávalók a tésztához: 250 g liszt, 85 ml tej, 40 g vaj, 30 g méz, 2 db tojás, 3 g só, 6 g élesztő
Hozzávalók a töltelékhez: 2 db tojás, 50 g sajt, 200 ml tejszín, 100 ml tej, 1 tk torma, só, bors
Hozzávalók a díszítéshez: 1 szál újhagyma, 1 csokor retek, 1 csokor medvehagyma, 1 db tojás (keményre főzött)
Először elkészítjük a tésztát
A langyos tejbe belecsorgatjuk a méz felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, majd a közepében kialakítunk egy mélyedést. Ide mehet a maradék méz, az olvasztott vaj, a tojások közül 1 db illetve a felfuttatott élesztő.
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd a tésztagombócot enyhén lisztezett felületen 10 percig dagasztjuk, amíg szép sima és ruganyos nem lesz. Meleg helyen, letakarva 1 órán keresztül kelesztjük.
A megkelt tésztát gyorsan átgyúrjuk, majd kettéosztjuk ⅓-⅔ arányban. A nagyobb tésztagombócot sodrófával kinyújtjuk, hogy nagyjából 30 cm átmérőjű kört kapjunk. A kezünkkel is rásegíthetünk a nyújtásra, csakúgy, mint ha pizzát készítenénk.
A kisebb darab tésztát két részre osztjuk, és vékony rudakat sodrunk belőlük. A két rúdból egyszerű fonatot készítünk, amelynek a két oldalát összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét.
Egy tepsit vagy kerek sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztalapunkat. A szélére fektetjük a csavaros szegélyt, és elegyengetjük, hogy teljesen körbeérje. Enyhén lenyomkodjuk a szélét, hogy ne mozduljon el.
A pitét kibéleljük sütőpapírral, amibe valamilyen nehezéket (szárazbab, rizs) öntünk, hogy lenyomja a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10 perc alatt elősütjük. Majd kivesszük, a sütőpapírt és a nehezéket eltávolítjuk. Ha nagyon megemelkedett volna, a pite alját lenyomkodjuk. A maradék 1 tojást szétválasztjuk, és a sárgájával lekenjük a pite fonott szélét. Visszatesszük a sütőbe további 10 percig sülni.
Közben elkészítjük a tölteléket. Összekeverjük a tejet, tejszínt, tojásokat, tormát és a lereszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
Amikor kivesszük a sütőből, még melegen megkenjük a pite alját a megmaradt tojásfehérjével. Ez megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa a tésztát. Ezek után beleöntjük a tejes-tojásos keveréket. Vigyázzunk, ne csorduljon túl a pite peremén. A megtöltött pitét visszatesszük 15 percre sülni, amíg enyhén be nem sűrűsödött a tölteléke (különben elsüllyed benne a dekoráció).
Közben előkészítjük a dekorációkat
A zöldségeket megmossuk, a tojást megpucoljuk. A retket félbevágjuk, a medvehagymából kiválasztunk néhány közepes méretű levelet. Az újhagymának levágjuk a sötétzöld részét, hogy nagyjából akkora szárat kapjunk, ami elfér majd a pitében. Hosszában félbevágjuk, hogy két szárat kapjunk.
Amikor a pite tölteléke kissé besűrűsödött, vegyük ki a sütőből, és rendezzük el a tetején a díszítést. Készítsünk virágokat: az újhagyma lesz a virág szára, a medvehagyma a levele, a tojás és a retek pedig maga a virág feje. Enyhén nyomjuk bele a töltelékbe, de vigyázzunk, hogy ne dúljuk nagyon szét.
Tegyük vissza a sütőbe a pitét, további 10-15 perc erejéig, vagy amíg a töltelék teljesen megszilárdul, és foltokban elkezd barnulni. A kész pitét hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.
A virágos húsvéti pite teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Friss tavaszi receptek, akár az ünnepre is: