Hazánkban nagy hagyománya van húsvétkor a hidegtálaknak: ez az odaadás pedig különböző tekercsekben, zselés aszpikokban és salátákban nyilvánul meg. Amennyiben mi is ezt a formáját választjuk a vendégvárásnak, mindenképpen legyen a felhozatal része az alábbi húsvéti őzgerinc! Belekeverhetjük az összes kedvenc ünnepi alapanyagunkat a tormától kezdve a sonkán át egészen a retekig. Friss kaláccsal és harsogós zöldségekkel tálalva igazán hívogató látvány lesz a húsvéti őzgerinc, lássuk, hogyan készül!
Tényleg szinte bármilyen zöldséggel feldobhatjuk az aszpikot, a lényeg csak annyi, hogy kellően apróra vágjunk mindent. Így amikor szeleteljük az őzgerincet, nem állnak a késpenge útjába a túl nagy zöldség- vagy sonkadarabok, egyszerűbb és esztétikusabb lesz a vágás és a prezentálás.
Az aszpik közepére helyezett tojásokat lehetőleg frissen főzzük keményra, majd hűtsük ki. Ha jó előre elkészítjük, a sárgája hajlamos beszürkülni, ami nem nyújt túl gusztusos látványt.
Továbbá fontos még, hogy kellő ideig pihentessük az őzgerincet, különben nem lesz elég ideje a zselatinnak a megdermedésre. Technikailag 4 óra már elég, de tényleg akkor járunk a legjobban, ha egy egész éjszakára bent hagyjuk a hűtőben a vendégvárót.
Készítsünk húsvéti őzgerincet!
Hozzávalók:
300 g tejföl, 4 ek majonéz, 1 ek ecetes torma, 3 db újhagyma, 1 db kápia paprika, 4 db retek, 100 g sonka (karaj), 100 ml zöldség alaplé, 12 db lapzselatin, 4 db főtt tojás, só ízlés szerint, bors ízlés szerint
A zöldségeket és a sonkát apróra vágjuk, majd elkeverjük egy nagy tálban a tejföllel, majonézzel és tormával. A lapzselatint beletesszük a meleg alaplébe, és megvárjuk, amíg el nem olvad. Amennyiben maradnának egész zselatindarabok, egy botmixer segítségével szabaduljunk meg tőlük.
A zselatinos alaplevet a tejfölös alaphoz keverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a krémet.
Egy őzgerincformát kibélelünk frissen tartó fóliával. Elegyengetjük benne a tejfölös krém 1/3-át, majd egymástól egyenlő távolságban belenyomjuk a főtt tojásokat. Ezután beleöntjük a formába a maradék krémet, és elsimítjuk a felületét.
Fóliába csomagoljuk az egész formát, és minimum 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Az a legjobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük.
A kész őzgerincet kiborítjuk a formából, majd meleg vízbe mártott késsel, határozott mozdulatokkal felszeleteljük. Salátával, zöldségekkel, kaláccsal tálaljuk.
A húsvéti őzgerinc teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több húsvéti receptötlet vár: