Így készül a húsvéti őzgerinc, a vendégvárók gyöngye

Várjuk húsvétkor vendégeinket ezzel a klasszikus őzgerinccel: az ünnepi ízek csak úgy tobzódnak benne, ráadásul jó előre elkészíthető, így kiváló előétel lehet az olyan nagyágyúk előtt, mint a sonka. A tölteléket kedvünk szerint változtathatjuk, ugyanis egy elég megengedő receptről van szó. Nézzük, hogyan készül a húsvéti őzgerinc!

Hazánkban nagy hagyománya van húsvétkor a hidegtálaknak: ez az odaadás pedig különböző tekercsekben, zselés aszpikokban és salátákban nyilvánul meg. Amennyiben mi is ezt a formáját választjuk a vendégvárásnak, mindenképpen legyen a felhozatal része az alábbi húsvéti őzgerinc! Belekeverhetjük az összes kedvenc ünnepi alapanyagunkat a tormától kezdve a sonkán át egészen a retekig. Friss kaláccsal és harsogós zöldségekkel tálalva igazán hívogató látvány lesz a húsvéti őzgerinc, lássuk, hogyan készül!

A húsvéti őzgerinc receptjéért kattints a képre!

Tényleg szinte bármilyen zöldséggel feldobhatjuk az aszpikot, a lényeg csak annyi, hogy kellően apróra vágjunk mindent. Így amikor szeleteljük az őzgerincet, nem állnak a késpenge útjába a túl nagy zöldség- vagy sonkadarabok, egyszerűbb és esztétikusabb lesz a vágás és a prezentálás.

Az aszpik közepére helyezett tojásokat lehetőleg frissen főzzük keményra, majd hűtsük ki. Ha jó előre elkészítjük, a sárgája hajlamos beszürkülni, ami nem nyújt túl gusztusos látványt.

A húsvéti őzgerinc receptjéért kattints a képre!

Továbbá fontos még, hogy kellő ideig pihentessük az őzgerincet, különben nem lesz elég ideje a zselatinnak a megdermedésre. Technikailag 4 óra már elég, de tényleg akkor járunk a legjobban, ha egy egész éjszakára bent hagyjuk a hűtőben a vendégvárót.

Készítsünk húsvéti őzgerincet!

Hozzávalók:

300 g tejföl, 4 ek majonéz, 1 ek ecetes torma, 3 db újhagyma, 1 db kápia paprika, 4 db retek, 100 g sonka (karaj), 100 ml zöldség alaplé, 12 db lapzselatin, 4 db főtt tojás, só ízlés szerint, bors ízlés szerint

A húsvéti őzgerinc receptjéért kattints a képre!

A zöldségeket és a sonkát apróra vágjuk, majd elkeverjük egy nagy tálban a tejföllel, majonézzel és tormával. A lapzselatint beletesszük a meleg alaplébe, és megvárjuk, amíg el nem olvad. Amennyiben maradnának egész zselatindarabok, egy botmixer segítségével szabaduljunk meg tőlük.

A zselatinos alaplevet a tejfölös alaphoz keverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a krémet.

Egy őzgerincformát kibélelünk frissen tartó fóliával. Elegyengetjük benne a tejfölös krém 1/3-át, majd egymástól egyenlő távolságban belenyomjuk a főtt tojásokat. Ezután beleöntjük a formába a maradék krémet, és elsimítjuk a felületét.

Fóliába csomagoljuk az egész formát, és minimum 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Az a legjobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük.

A húsvéti őzgerinc receptjéért kattints a képre!

A kész őzgerincet kiborítjuk a formából, majd meleg vízbe mártott késsel, határozott mozdulatokkal felszeleteljük. Salátával, zöldségekkel, kaláccsal tálaljuk.

A húsvéti őzgerinc teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti receptötlet vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...