Ha biztonsági játékos vagy, és sok tojást vettél, nehogy valamibe ne jusson, akkor most biztos maradt pár darab, amivel hirtelen nem tudsz mit kezdeni. Ez a fahéjas süti a legjobb hely lesz nekik, mindenképpen próbáld ki!
Fejedelmi falat
Kubai fejedelmi falat, vagy királynak való falat, így fordíthatnánk magyarra a ’cuban bocado de principe’-t, amit leginkább ünnepekkor készítenek. Én is húsvét előtt futottam bele a receptjébe a neten, de a sok hagyományos fogás, amit mindenképpen el akartam készíteni, megelőzte a sorban. Aztán rájöttem, hogy maradt egy csomó tojás, melyeknek a felhasználására nagyszerű lesz, és így még tovább mehet az ünneplés.
Kubai tiramisu?
Alapanyagai szerint simán mondhatjuk rá, hogy Latin-Amerika tiramisuja. Könnyű, habos piskótaalapra kerül a házi krém, de egyik sem ilyen egyszerű, ahogy leírom. A sütialap nem bolti, frissen készült, soktojásos, pihe-puha piskóta. Miután hűlt egy kicsit, kiadhatjuk a feszkót, mert szét kell szurkálni, és egy rumos, limeos sziruppal locsolni. Ettől szaftos ízbombává válik. A tetejére házi puding kerül, amit nem meglepő módon az őshonos termény, kukorica lisztjével sűrítünk, és tojássárgákkal adjuk meg a testét. A tejbe a cukron kívül ánizs és fahéjrudak kerülnek, ezektől lesz észbontóan ízletes. Itt rájövünk, hogy valószínűleg emiatt kaphatta „fenséges” nevét. Erre az „i”-re a fahéjszórás teszi fel a pontot.
Tudtad? Ezt az isteni pudingot tálalhatjuk pohárdesszertként, keksszel, karamellel vagy magában, és felhasználhatjuk tortakrémként vagy torta bevonására.
Gyerekek is kóstolhatják
Eredetileg rummal készül az a szirup, amitől cuppogós-ragacsos lesz az alaptészta. Ez a portugál és spanyol konyhából ismeretes eljárás – persze itt mondhatjuk, hogy az indiai gulab jamun és a közel-keleti, balkáni baklava akkor hol van, igen ezek is ilyenek – nem hagyja, hogy íz nélkül maradjunk, szaftosan és frissen tartja a sütinket sokáig. Ebbe a kubai cukros sűrítménybe természetesen rum is kerül, amit, ha gyerekek fogyasztják, kihagyhatunk, vagy aromával helyettesíthetünk. A legjobb, ha nekik egy második adagot készítünk, mert olyan finom, biztosan elfogy, és így mindenki jól jár!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépséges süti itt: