A legjobb – és kicsit sem unalmas – húsvéti maradékmentő receptek

Mint minden ünnepi időszaknak, a húsvétnak is megvannak a nagy családi lakomái, ilyenkor aztán tényleg sokféle, finomabbnál finomabb étellel készülünk. Ám, ahogy az lenni szokott, általában kicsit túl is vállaljuk magunkat, és aztán napokig kerülgetjük a finom, de már kicsit unalmas ételeket. Ötleteket adunk ahhoz, hogy egy-két csavarral felturbózd a húsvéti maradékmentést.

A sonka kincs!

A húsvéti maradékmentés első szereplője a húsvéti sonka, ami ugye a tavaszi ünnep éke, egyszerűen megunhatatlan finomság – az első két napon. Később már kissé kevésbé lelkesen járunk a hűtő környékére és nagy sóhajjal szelünk egy újabb szeletet a hatalmas füstöltből. De ki mondta, hogy csak hidegen fogyasszuk, rengeteg lehetőségünk van más módon is felhasználni! Legyen a húsvéti maradékmentés szívügyünk!

Készüljön belőle leves

Babgulyás

A babgulyás télen-nyáron megállja a helyét az asztalon. Ezek alapján pedig te is bármikor elkészítheted otthon!

Kézenfekvő, hogy a húsvéti sonka utolsó darabkái apróra kockázva valamilyen tartalmas levesben váljanak újra főszereplővé. Készülhet vele klasszikus palócos zöldbableves, savanykás korhelyleves, valamilyen gazdag bableves vagy gulyás, vagy éppen tejfölösen habart krumplileves is. A sonka főzővizét pedig semmiképp se öntsük ki, ha nincs időnk épp a húsvét alatt felhasználni egy levesben, három-négy napig zárt üvegben a hűtőben is eláll, de le is fagyaszthatjuk, és a következő hetekben bármikor hozzáadhatjuk a fenti levesek egyikéhez, de készülhet vele csodás tejfölös krumpli- vagy babfőzelék is. Ezekben a főtt sonka is természetesen remekül érvényesül, akár feltétként, akár együtt főzve a főzelékkel.

Sonka vacsorára

No nem egyszerűen sonkás szendvicset ajánlgatunk, bár a füstölt sonkával felturbózott, gazdagabb szendvicsek is remek vacsora alapanyagok lehetnek. Ekkor arra figyeljünk, hogy a sonka mellé a szendvicsbe kerüljön valamilyen meglepő, karakteres alkotóelem is: a kenyeret megkenhetjük tormás majonézzel, vagy épp avokádókrémmel, kerülhet bele barbeque-szósz vagy házi ketchup, valamilyen csípős mártás, dobjuk fel az ételt sokféle friss zölddel is. Ezek lehetnek csírák, fűszernövények, salátafélék, vagy bébispenót is. Ha pedig eltérnénk a hideg vacsorától, készítsünk a sonkából szendvicskrémet, amit aztán igazi retro melegszendvicsként tálalunk a családnak. Ovis teával az igazi!

És mi legyen a tojással?

Írtunk már arról, miért nem szerencsés a sonkával együtt hosszan főzni a tojásokat, majd azokat napokig kínálgatni a különböző étkezésekhez. Ezek a főtt tojások inkább lesznek a fűrészporra hasonlító, kellemetlen kísérői a lakomáknak, mint finom hozzávalók. Sokkal jobban járunk, ha mindig frissen főzünk meg épp annyi tojást, amennyit el is fogyasztunk – figyelve arra, hogy a sárgája még krémes maradjon.

Ám, sokan vannak, akik a keménytojást színezik be különböző természetes ételfestékekkel, és ezeket adják a gyerekeknek, természetesen ezeket a tojásokat is el lehet fogyasztani, kár lenne pazarlóan kidobni őket, így érdemes valami olyan ételt készíteni belőlük, aminél nem baj, ha szárazabb az alapanyag. Ilyenkor jönnek jól a különféle ízesítésű tojáskrémek és saláták, ezeket lehet a klasszikus módon, majonézesen készíteni, de ha szeretünk kísérletezni, próbáljuk ki például a kurkumás tojáskrémet, nem fogunk csalódni.

És a sokféle kalács mind száradjon meg?

A maradék, már kicsit szárazabb kalács -legyen az édes vagy éppen sós - sem kell, hogy a pulton árválkodjon. Készülhet belőle édes kalácsfelfújt, amely gyakorlatilag a máglyarakás és mákos guba egyik változata, sőt, utóbbiakat is elkészíthetjük kaláccsal. De pirítva kínálhatunk mellé májpástétomot, sőt egy gyors reggelit is készíthetünk belőle, ha a bundáskenyér nem kenyérből, hanem éppenséggel kalácsból készül el. Sőt, az édes kalácsot is felhasználhatjuk így, ekkor nem sósan, hanem kis fahéjas cukorral megszórva készül, igazi kényeztető, hétvégi reggeli főszereplője lehet.

Máglyarakás cupcake

Az alapreceptet egy újságban láttam, ezt formáltam a saját ízlésemre. Pl. kevesebb cukrot használtam, így aki a nagyon édes sütiket szereti, az tegyen bele kicsit többet. Az eredeti ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több okos tipp erre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...