Húsvéti kalácsok a világ körül: mindenütt kicsit másképp készül

Mióta eszünk húsvétkor fonott kalácsot, és hogyan készítik más országok az ünnepi kenyeret? Utánanéztünk.

A kalács itthon a kenyér ünnepi változata már nagyon régóta. Kezdetben csak formájában tért el a mindennapi kenyértől, a tészta ugyanaz volt, később, a 19. század végétől eltérhetett tésztája összetételének különlegessége miatt is, vagy éppen azért, mert megtöltötték valamivel, a lényeg, hogy a kalács hosszú ideje azt jelenti: ünnepi kenyér. Sokáig a kemence aljában sült, csak a 20. századtól került edénybe. Lehetett kerek és rácsos vagy hosszúkásra fonott, minden ünnepre más formájú készült, mégis különösen a húsvéti ünnepekhez kapcsolódva maradt meg.

Fonott vajas kalács

Extra vajas fonott kalács, aminek elkészítése igényel némi gyakorlatot, de bátran próbálkozzunk meg vele, mert kit izgat, ha nem lesz elsőre tökéletes, finomnak biztos finom lesz.

Máshol is

Így van ez mindenhol, ahol húsvétot ünnepelnek a világban, az érdekes az, hogy mindenütt különbözőképpen készítik, de a világ kalácsai éppen csak egy kicsit térnek el egymástól. Most megmutatjuk, melyek ezek az apró különbségek, így mindenki vihet egy csavart a megszokott kalácsreceptjébe idén, ha olyan kedve van.

Hatfonatú kalács

A New York Times ezer éves receptje, második kedvencem anyukám foszlós-vajasa után. Kicsit macera a fonása, de csináltam hozzá videót, úgyhogy csak kövessétek. :)

A kardamomos finn

A finnek Pulla nevű fonott kalácsa tésztája szerint nem sokban különbözik a miénktől, mégis nagyon más, mert az egyik legkedvesebb és legerőteljesebb illatú fűszerüket teszik bele, az őrölt kardamomot, a tetejét pedig cukorral és mandulával szórják meg.

A cukros olasz

Olaszországban a húsvét óriási ünnep, így többféle kalácsot is sütnek, de persze vannak jelentős regionális különbségek is. A karácsonyi panettone, a magasra kelt, hihetetlenül foszlós, nagyon sok vajjal és és tojással készült ünnepi kalács ilyenkor galamb formában sül, mandula és cukor kerül a tetejére. Van a miénkhez hasonló tésztájú fonott kalácsuk is, de színes főtt tojásokat nyomnak a tésztájába, amit naranccsal és ánizzsal ízesítenek. A portugálokéban is vannak színes tojások, csak éppen a formája kerek.

Panettone Süti MáMohrtól

Karácsony előtt párom mindig megkívánja. Nagyon finom, tradicionális olasz sütemény! Hasonlít a kalácsra, és jó sok aszalt gyümivel finom! :) * laktózmentesen is ...

A kolbászos spanyol

Talán az egész sorból legjobban kilógó változat a spanyoloké, amely chorizóval, azaz kolbásszal töltve készül. A hornazo voltaképp egy kenyér, amelyet megtöltenek mindenfélével, néha még főtt tojás is kerül bele - húsvéti maradékok feldolgozására például ideális. Persze van édes kalácsuk is ilyenkor, amit gyümölcsök díszítenek.

Orosz-olasz hasonlóságok

Az oroszok húsvéti kalácsa kívül-belül az olasz panettonéra emlékeztet: rengeteg tojássárgájával, aszalt gyümölccsel, magokkal készül és lassan, kovásszal kelesztik. Magas, egyben sült formájú lesz, a tetejére pedig cukormáz is kerül, szóval határesetet képez a kalács és a sütemény között.

Ukrán babka

Nagyon hasonló az oroszhoz az ukrán babkának nevezett kalács, amely nem egyezik azzal a kifordítva fonott kaláccsal, amit ma ezzel a szóval illetünk. Amit mi babkaként ismerünk, az egy régi, kelet-európai, zsidó gyökerű étel, ami töltelékben gazdagabb, mint tésztában, leggyakrabban csokoládéval készül, és néhány éve lett az egész világon óriási divat.

Nutellás babka

Pofonegyszerű, gyors, nagyon mutatós, és döbbenetesen nutellás. Igazi bűnös falat, de húsvétra tökéletes - meg azon kívül is!

Apróbb különbségek

A csehek, bolgárok, lengyelek, horvátok kalácsai nagyon hasonlítanak az általunk megszokottra, de mindenki tesz hozzá egy-két apróságot, amit mi nem szoktunk. Érdekes, hogy a kelet-európai kalácsok zöme sokkal gazdagabb tésztájú, mint a miénk, tehát rengeteg tojássárgájával és vajjal készül.

A cseh kalácsba sima, míg a bolgárba rumba áztatott mazsolát kevernek. A horvátoké fonott, mint a mienk, csak kisebb méretű, és ők színes tojásokat nyomnak bele. A románok nem fonják, hanem egyben sütik a kalácsot, amibe ugyancsak mazsolát tesznek.A szlovák kalács a miénkhez hasonló tésztájú, de egészen másképp formázzák meg: egy cipót formáznak belőle, amelyre aztán mintákat készítenek.

Az angol zsömlék

Az angolok nem kalácsot, hanem kicsi, édes zsömlécskéket sütnek ilyenkor, amelybe mazsolát tesznek, és kis kereszteket rajzolnak a tetejére csirizből. Kezdők számára ez a legjobb verzió, nagyon egyszerű elkészíteni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via, via, via és via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...