4 nem tradicionális húsvéti íz, amit mégis tegyél ünnepivé

Minden ünnepnek, így a húsvétnak is megvannak a maga tradicionális ízei – persze senki nem állíthat meg minket abban, hogy újakat adjunk a listához: például az alábbiakat.

Milyenek a húsvéti ízek? A sonka füstös, laktató zsírossága, a ropogós retek és ress saláta frissessége, a torma orrfacsaró ereje juthatnak eszünkbe, ha a tavaszi ünnepkörre gondolunk. Ezeket megunni nem lehet, persze idővel kissé egyhangúvá válhat az ismétlődésük, így nem árt, ha új szereplőket is megjelenítünk az asztalon. Szerencsénkre a tavasz tele van harsány aromákkal, amelyek csak arra várnak, hogy húsvéti ízekké válhassanak idővel az ünnep nagy könyvében. Lássuk, melyek ezek!

4 nem tradicionális húsvéti íz, amit mégis tegyél ünnepivé

Rukkola

A húsvét általában koratavaszra esik, ilyenkor pedig ugyan még nem bővelkedünk szezonális zöldségekben, egy-két friss finomság már így is elérhető. Például a karakteres rukkola, ami fodros leveleivel csak arra vár, hogy minél több formában megjelenhessen az ünnepi menüben.

Készítsünk belőle gyors salátát, köretet a sonkához, turmixoljuk krémes pestóvá, amit utána kenjünk szendvicsekbe, öntsünk tésztára.

Rukkolás tavaszi palacsinta

Eredetileg pásztortáskával, egy gyomnövény alsó leveleivel készül ez a koreai, tavaszi palacsinta. Találtam is ilyet, de mivel nem erdőben, így nem mertem leszedni, ki tudja hány kutyus ...

Rukkolapesto

Ízletes pestot szinte bármiből lehet készíteni, most a kesernyés rukkolára került a sor. A lelkét a pirított olajos magvak, az olíva- és tökmagolaj, illetve egy kevés fokhagyma adja.

Tökmagolaj

Annak ellenére, hogy maga a tök nem éppen tavaszias alapanyag, a magjából készült olajat nagyszerűen beépíthetjük egy tavaszias hangulatú, ünnepi étkezésbe. A mélyen zöld, bársonyos zsiradékból már egy csepp is elég ahhoz, hogy fenekestül felforgassa még a legunalmasabb étkek ízprofilját is.

Tegyünk belőle a salátaöntetekbe, csöppentsünk a szendvicsekre, és hidegtálakra, de ha elég bátrak vagyunk, használhatjuk levesekben, egytálételekben, sőt desszertekben is!

Szuper könnyű vegán répatorta

Ez vegán répatorta gyors, olcsó és egyszerű. Diákcsemege helyett, gyakorlatilag bármilyen magféle tökéletesen passzol. Olívaolaj helyett sima olaj, kókuszzsír vagy margarin is megfelel. ...

Ricotta

Talán nem használjuk olyan gyakran az olasz tejterméket, mint a saját rögös túrónkat (ami amúgy megannyi húsvéti süteményben helyet kap), mégis megérne nagyjából ugyanannyi figyelmet a ricotta. Hogy miért? Mert könnyedebb, íze sem oly’ markáns, tehát egyszerűen a kedvünk szerint alakíthatjuk az ízesítését, továbbá az állaga is krémesebb.

Azon kívül, hogy tortát süthetünk belőle, és megannyi más édes finomságba pakolhatjuk, készíthetünk vele zöldfűszeres mártogatóst/szendvicskrémet, ahogy zsemlébe is tölthetjük sonkával-tojással.

Pastiera napoletana

Nem egy kifejezetten gyorsan összedobható sütemény, de mivel egyes elemeit akár napokkal előre el lehet készíteni, máris barátságosabb az elsőre macerásnak tűnő édesség. Ilyen a ...

Kókusz

És végül, hogy a sütemények se maradjanak ki az újításból, pörgessük fel még jobban egy már alapból közkedvelt alapanyag használatát. A kókusz tulajdonképpen nem kötődik ünnepkörhöz, azonban kellemes trópusi aromája valamiért nagyon tavaszt kiált. A kókuszgolyón kívül süssünk egy sor másik édességet is, hadd legyen mit a locsolók kezébe nyomni.

Kókuszos lime-pite sütés nélkül

Egy jó citrusos pite egész évben nagy kedvencünk. Nyáron jól esik a nagy melegben egy kis könnyed, savanykás felüdülés, míg télen és kora tavasszal maguknak a citrusféléknek van ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tavasz vár alábbi cikkeinkben:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...