4 nem tradicionális húsvéti íz, amit mégis tegyél ünnepivé

Minden ünnepnek, így a húsvétnak is megvannak a maga tradicionális ízei – persze senki nem állíthat meg minket abban, hogy újakat adjunk a listához: például az alábbiakat.

Milyenek a húsvéti ízek? A sonka füstös, laktató zsírossága, a ropogós retek és ress saláta frissessége, a torma orrfacsaró ereje juthatnak eszünkbe, ha a tavaszi ünnepkörre gondolunk. Ezeket megunni nem lehet, persze idővel kissé egyhangúvá válhat az ismétlődésük, így nem árt, ha új szereplőket is megjelenítünk az asztalon. Szerencsénkre a tavasz tele van harsány aromákkal, amelyek csak arra várnak, hogy húsvéti ízekké válhassanak idővel az ünnep nagy könyvében. Lássuk, melyek ezek!

4 nem tradicionális húsvéti íz, amit mégis tegyél ünnepivé

Rukkola

A húsvét általában koratavaszra esik, ilyenkor pedig ugyan még nem bővelkedünk szezonális zöldségekben, egy-két friss finomság már így is elérhető. Például a karakteres rukkola, ami fodros leveleivel csak arra vár, hogy minél több formában megjelenhessen az ünnepi menüben.

Készítsünk belőle gyors salátát, köretet a sonkához, turmixoljuk krémes pestóvá, amit utána kenjünk szendvicsekbe, öntsünk tésztára.

Tökmagolaj

Annak ellenére, hogy maga a tök nem éppen tavaszias alapanyag, a magjából készült olajat nagyszerűen beépíthetjük egy tavaszias hangulatú, ünnepi étkezésbe. A mélyen zöld, bársonyos zsiradékból már egy csepp is elég ahhoz, hogy fenekestül felforgassa még a legunalmasabb étkek ízprofilját is.

Tegyünk belőle a salátaöntetekbe, csöppentsünk a szendvicsekre, és hidegtálakra, de ha elég bátrak vagyunk, használhatjuk levesekben, egytálételekben, sőt desszertekben is!

Ricotta

Talán nem használjuk olyan gyakran az olasz tejterméket, mint a saját rögös túrónkat (ami amúgy megannyi húsvéti süteményben helyet kap), mégis megérne nagyjából ugyanannyi figyelmet a ricotta. Hogy miért? Mert könnyedebb, íze sem oly’ markáns, tehát egyszerűen a kedvünk szerint alakíthatjuk az ízesítését, továbbá az állaga is krémesebb.

Azon kívül, hogy tortát süthetünk belőle, és megannyi más édes finomságba pakolhatjuk, készíthetünk vele zöldfűszeres mártogatóst/szendvicskrémet, ahogy zsemlébe is tölthetjük sonkával-tojással.

Kókusz

És végül, hogy a sütemények se maradjanak ki az újításból, pörgessük fel még jobban egy már alapból közkedvelt alapanyag használatát. A kókusz tulajdonképpen nem kötődik ünnepkörhöz, azonban kellemes trópusi aromája valamiért nagyon tavaszt kiált. A kókuszgolyón kívül süssünk egy sor másik édességet is, hadd legyen mit a locsolók kezébe nyomni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tavasz vár alábbi cikkeinkben:

Címlapról ajánljuk

További cikkek