4 nem tradicionális húsvéti íz, amit mégis tegyél ünnepivé

Minden ünnepnek, így a húsvétnak is megvannak a maga tradicionális ízei – persze senki nem állíthat meg minket abban, hogy újakat adjunk a listához: például az alábbiakat.

Milyenek a húsvéti ízek? A sonka füstös, laktató zsírossága, a ropogós retek és ress saláta frissessége, a torma orrfacsaró ereje juthatnak eszünkbe, ha a tavaszi ünnepkörre gondolunk. Ezeket megunni nem lehet, persze idővel kissé egyhangúvá válhat az ismétlődésük, így nem árt, ha új szereplőket is megjelenítünk az asztalon. Szerencsénkre a tavasz tele van harsány aromákkal, amelyek csak arra várnak, hogy húsvéti ízekké válhassanak idővel az ünnep nagy könyvében. Lássuk, melyek ezek!

4 nem tradicionális húsvéti íz, amit mégis tegyél ünnepivé

Rukkola

A húsvét általában koratavaszra esik, ilyenkor pedig ugyan még nem bővelkedünk szezonális zöldségekben, egy-két friss finomság már így is elérhető. Például a karakteres rukkola, ami fodros leveleivel csak arra vár, hogy minél több formában megjelenhessen az ünnepi menüben.

Készítsünk belőle gyors salátát, köretet a sonkához, turmixoljuk krémes pestóvá, amit utána kenjünk szendvicsekbe, öntsünk tésztára.

Rukkolás tavaszi palacsinta

Eredetileg pásztortáskával, egy gyomnövény alsó leveleivel készül ez a koreai, tavaszi palacsinta. Találtam is ilyet, de mivel nem erdőben, így nem mertem leszedni, ki tudja hány kutyus ...

Rukkolapesto

Ízletes pestot szinte bármiből lehet készíteni, most a kesernyés rukkolára került a sor. A lelkét a pirított olajos magvak, az olíva- és tökmagolaj, illetve egy kevés fokhagyma adja.

Tökmagolaj

Annak ellenére, hogy maga a tök nem éppen tavaszias alapanyag, a magjából készült olajat nagyszerűen beépíthetjük egy tavaszias hangulatú, ünnepi étkezésbe. A mélyen zöld, bársonyos zsiradékból már egy csepp is elég ahhoz, hogy fenekestül felforgassa még a legunalmasabb étkek ízprofilját is.

Tegyünk belőle a salátaöntetekbe, csöppentsünk a szendvicsekre, és hidegtálakra, de ha elég bátrak vagyunk, használhatjuk levesekben, egytálételekben, sőt desszertekben is!

Szuper könnyű vegán répatorta

Ez vegán répatorta gyors, olcsó és egyszerű. Diákcsemege helyett, gyakorlatilag bármilyen magféle tökéletesen passzol. Olívaolaj helyett sima olaj, kókuszzsír vagy margarin is megfelel. ...

Ricotta

Talán nem használjuk olyan gyakran az olasz tejterméket, mint a saját rögös túrónkat (ami amúgy megannyi húsvéti süteményben helyet kap), mégis megérne nagyjából ugyanannyi figyelmet a ricotta. Hogy miért? Mert könnyedebb, íze sem oly’ markáns, tehát egyszerűen a kedvünk szerint alakíthatjuk az ízesítését, továbbá az állaga is krémesebb.

Azon kívül, hogy tortát süthetünk belőle, és megannyi más édes finomságba pakolhatjuk, készíthetünk vele zöldfűszeres mártogatóst/szendvicskrémet, ahogy zsemlébe is tölthetjük sonkával-tojással.

Pastiera napoletana

Nem egy kifejezetten gyorsan összedobható sütemény, de mivel egyes elemeit akár napokkal előre el lehet készíteni, máris barátságosabb az elsőre macerásnak tűnő édesség. Ilyen a ...

Kókusz

És végül, hogy a sütemények se maradjanak ki az újításból, pörgessük fel még jobban egy már alapból közkedvelt alapanyag használatát. A kókusz tulajdonképpen nem kötődik ünnepkörhöz, azonban kellemes trópusi aromája valamiért nagyon tavaszt kiált. A kókuszgolyón kívül süssünk egy sor másik édességet is, hadd legyen mit a locsolók kezébe nyomni.

Kókuszos lime-pite sütés nélkül

Egy jó citrusos pite egész évben nagy kedvencünk. Nyáron jól esik a nagy melegben egy kis könnyed, savanykás felüdülés, míg télen és kora tavasszal maguknak a citrusféléknek van ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tavasz vár alábbi cikkeinkben:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...