Izgalmas húsvéti sütik a világ körül, ha idén kipróbálnál valami újat

A húsvéti foszlós fonott kalács valójában verhetetlen, de hallottál már a mazurekről vagy az olaszok galambformájú kalácsáról? Mutatjuk a sütiket a világ minden tájáról!

A nagyböjt, vagyis a hamvazószerdától nagyszombatig tartó időszak április 3-án ér véget, amivel egyből ráfordulunk a húsvétra, ami nem csak a kereszténység legnagyobb ünnepe, de az igazi tavasz kezdetét is szimbolizálja, amit persze rengeteg jellegzetes étellel is ünneplünk. A hagyományos húsvéti ételek között van a sonka, a bárány, a tojás, a bor és persze a kalács, mindegyik szimbolikus jelentéssel bír. A bárány Jézus áldozata, a tojás az újjászületést és a családot, a torma a szenvedést, a bor Krisztus vérét jelképezi, a kalács pedig a kenyér ünnepi, tejjel, vajjal, tojással dúsított változata. Ezeknek a változatai az egész világon megjelennek, sokszor (számunkra talán) egészen meglepő formában, szóval nézzük most a hagyományos húsvéti édességeket a világ minden tájáról!

Izgalmas húsvéti sütik a világ körül, ha idén kipróbálnál valami újat - Pastiera napoletana

Nálunk tradicionálisan fonott kalács kerül az asztalra, de Erdélyben a karácsonyi ízek köszönnek vissza húsvétkor: készül diós és mákos pozsonyi kifli, bejgli (egyébként Magyarországon is szokás, mivel eltartható és szépen tálalható sütemény a locsolóknak), de a kuglófok és püspökkenyerek is népszerű ünnepi édességek.

Ott van például az olaszok jellegzetes húsvéti kalácsa, a colomba di Pasqua (másképp: colomba pasquale, vagyis “húsvéti galamb”), ami egy galamb alakú formában sütött kalács, valahol a panettone és a pandoro közötti átmenet kandírozott gyümölcsökkel, jégcukorral megszórva - persze ez régiónként eltérhet. Hogy miért pont galamb, arról sok történet szól, az egyik szerint a VI. század közepén Alboin királynak ajánlottak egy galamb alakú kalácsot a béke jeléül, mikor elfoglalta Paviát, de van, ami szerint Barbarossa Frigyes német-római császár győzelme után két galamb bukkant fel az égen és valahogy ezzel kötötték össze.

Az olaszok jellegzetes húsvéti kalácsa, a colomba di Pasqua

Egy másik híres olasz húsvéti sütemény a pastiera napoletana (amit egyébként most az IGEN-ben ki is tudsz próbálni), egy nápolyi édesség, aminek a jellegzetessége, hogy a citrusok, fahéj és a vanília mellett a főtt búza adja az ízét. Hagyományosan kétféle ricottát használnak hozzá: az egyik a tehéntejből készült ricotta di mucca, a másik a juhtejes ricotta di pecora.

Vízkeresztkor és a farsangi időszakban készülnek a háromkirályok tortái, ilyen a spanyol roscón de reyes (vagy rosca de reyes), a portugál bolo rei, a görög vasilopita és a francia galette de rois. Galíciában húsvétkor is készítik egy változatát, a rosca de pascuát, amelyet aprított magvakkal, cukrozott gyümölcsökkel szórnak meg, krémmel díszítik és van, ahol egy egész tojást is sütnek a tetejére.

Aztán ott van még az Egyesült Királyság nagypénteken fogyasztott hot cross bunja, ami tulajdonképpen egy fűszeres húsvéti zsemle, aminek a tetejét fehér mázzal locsolják meg keresztben - talán nem kell nagyon magyarázni, hogy mit szimbolizál.

Babka wielkanocna / unsplash.com - Karolina Kołodziejczak

És végül lássuk az ezektől kicsit eltérő, nem kelt tésztával készült süteményeket: répatortát készítenek a németek, a lengyelek egy babka wielkanocna nevű, leginkább kuglófra hasonlító süteményt, valamint mazureket (másképp: mazurka), ami az összes többitől különbözik és karácsonykor is fogyasztják. Alacsony, maximum két centiméter magas négyszögletes sütemény, aminek az alapja lehet gyúrt, kevert vagy élesztős tészta, amire kerülhet lekvár, dió- vagy mandulakrém, magvak, aszalt gyümölcsök és csokoládé is, ami pár nap pihentetés után lesz igazán finom.

A lengyelek kedvence, a mazurek

Ha pedig ezeknél is nagyobbat villantanál idén, próbáld ki a vaníliasodóval nyakon öntött babkatortát, amivel biztos sikered lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több húsvét erre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...