Az Azta’Pasta következő részében most Észak-Olaszország legzsengébb tavaszi ízeit hozzuk el nektek a Torta Pasqualina jóvoltából. Ez a húsvéti sós pite mára igen csak népszerűvé vált egész Olaszország területén, s nem csak e nagy ünnepen, de az év bármely napján megállja a helyét.
Igaz, eredetileg articsókából készült, de manapság a mángold vagy, mint a mi esetünkben is, a spenót képzi az alapját. Legnagyobb érdekességét talán a tészta lapjainak a száma adja, ugyanis a tradicionális recept szerint 33 leveles tészta rétegből készült, utalva ezzel Jézus Krisztus életkorára. Ez a fajta készítési mód az évek múlásával szintén megváltozott, s ahogy a mi receptünk is mutatja, ma már csak néhány réteg alkotja ezt a csodapitét.
A további ízorgiáért a ricotta és a parmezán felel, valamint az olaszok elengedhetetlen szerecsendiója és fokhagymája. Ja, és ne feledkezzünk meg a tojásról sem, ami a torta egyik legfontosabb alappillére, ugyanis ennek láthatósága teszi igazán ünnepélyessé eme étket.
Amikor kettévágjuk a tortát, akkor pillanthatjuk meg a ricottás-parmezános-spenótos ágyásban a tojásokat – ha ti is ugyanerre a látványra pályáztok, akkor azt tanácsoljuk, hogy a nyers pite tetejét egy kereszttel jelöljétek. Mivel húst nem tartalmaz, ezért bátran ajánljuk vegetariánus olvasóink ünnepi asztalára is!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ha még több Azta'Pasta tartalomra vágynál: