Így készítsd el a görögök csavaros húsvéti teasüteményét

A mediterrán tavaszi napsugár és a sós tenger illata teszi igazán finommá ezt a húsvéti görög teasüteményt. Sajnos tengeri levegővel és hangulattal nem szolgálhatunk, de tavaszi idővel, húsvéttal és a keksz receptjével annál inkább.

A sütemény jellegzetessége leginkább formájában rejlik, nem csoda, hogy nevét is erről kapta. A koulourakia a kekszek felcsavart, összetekert küllemére utal, ami hasonlíthat „S" betűre, csigaházra, hajazhat a kötélfonására, vagy épp a jón oszlopok jellegzetes motívumára is. A minták formázása szórakozássá teszi a tésztanyújtást, de nyugodtan választhatunk saját ízlésünknek megfelelő alakzatot, hiszen a tészta mindenhogy ugyanolyan finom lesz.

Koulourakia, a görög húsvéti teasütemény - RECEPT ITT!

Hozzávalók a teasüteményhez:

380 g finomliszt, 1 csomag sütőpor, 170g vaj, 150g porcukor, 3 db tojás, 1 tk vaníliakivonat, 1 narancsból nyert narancshéj, 1 ek víz, 3 ek szezámmag

Elkészítés:

Az omlós tésztás lisztet (használhatunk sima lisztet is, de ezzel a fajtával omlósabb és finomabb lesz a tészta) egy tálba merjük és elegyítjük a sütőporral. A száraz hozzávalókat ezután kicsit félretesszük.

Fogunk egy magasabb falú keverőtálat és beletesszük a szobahőmérsékletű, puha vajat, amit robotgép segítségével habosítunk a porcukorral. A keverékhez hozzáadunk egy tojást, belekanalazzuk a vaníliakivonatot, majd belereszeljük egy nagyobb narancs héját és jól összekeverjük.

Koulourakia, a görög húsvéti teasütemény - RECEPT ITT!

Mivel a tészta ebben az állapotában még elég ragadós mindenképp kell alá a sodrásnál liszt. Ezt kikerülhetjük úgy is, hogy keverünk hozzá még egy kevés sima lisztet. A hozzáadás után érezni fogjuk a tésztán a változást, de ha nem vagyunk biztosak a tésztánkban, akár ki is próbálhatjuk, hogy mennyire ragad hozzá ilyen frissen a vizes kezünkhöz. Vigyázzunk, ne tegyünk hozzá túl sok plusz lisztet, szobahőmérsékleten puhának kell maradnia.

Amikor úgy érezzük, hogy megfelelő a textúrája, csomagoljuk be fóliával és tegyük 30 percre a hűtőbe. Ez idő alatt a tészta szépen összeáll, és könnyen formázhatóvá válik.

A 30 perc letelte után vegyük ki a hűtőből, csomagoljuk ki a fóliából, és helyezzük vissza a keverőtálba. Csípjünk ki belőle egy közepes golyónyi darabot, és kezdjük el a tenyerünkkel hosszú rúddá nyújtani. Ezt a műveletet a legegyszerűbb a letisztított konyhapulton végezni.

Készülő keksz kötél csavarással - teljes recept itt!

Amikor megvan a kb. 20 centi hosszú, 1 centi vastag tésztánk, kezdjük el alakzattá csavarni. Az eredeti görög formák a jón oszlop díszítésére, két oldalról felcsavart „S" alakra, fonott rudacskára és csigaházra emlékeztetnek leginkább, de olyan mutatós mintát választunk, amilyet csak szeretnénk.

Miközben formázzuk a kekszeket, melegítsük elő a sütőt 190°-ra légkeveréses módon. Pakoljuk az elkészült alakzatokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Nyugodtan használjunk két tepsit, de ha csak egy van a birtokukban, akkor két sütés között hagyjuk hűlni, mielőtt a következő adagot rápakoljuk. A kekszeket nem kell nagyon távol rakni egymástól, de figyeljünk arra, hogy minimálisan nőni fognak majd a sütőben.

Szezámmagot a süti tetejére! - teljes recept itt!

Egy tojást keverjünk össze egy kevés vízzel, majd ecset segítségével kenjük be vele a süteményeket, és szórjuk meg őket szezámmaggal. Ha vegyesen, feketével és fehérrel is megszórjuk, úgy még jobban mutatnak majd a kekszek.

Amikor a sütő eléggé felmelegedett, tegyük be a tepsit, és süssük a kekszeket aranybarnára 15 perc alatt.

Amikor elkészültek, hagyjuk őket egy kicsit hűlni. Tea vagy kávé mellé tökéletes kiegészítő, de önmagában is meglephetjük vele a vendégeket és a családot az ünnepek alatt.

A görög teasütemény receptjét itt találod. Készítsd el te is idén húsvétkor, és küldd el azoknak, akik tanácstalanok, hogy mivel kínálják a vendégsereget.

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...