A sütemény jellegzetessége leginkább formájában rejlik, nem csoda, hogy nevét is erről kapta. A koulourakia a kekszek felcsavart, összetekert küllemére utal, ami hasonlíthat „S" betűre, csigaházra, hajazhat a kötélfonására, vagy épp a jón oszlopok jellegzetes motívumára is. A minták formázása szórakozássá teszi a tésztanyújtást, de nyugodtan választhatunk saját ízlésünknek megfelelő alakzatot, hiszen a tészta mindenhogy ugyanolyan finom lesz.
Hozzávalók a teasüteményhez:
380 g finomliszt, 1 csomag sütőpor, 170g vaj, 150g porcukor, 3 db tojás, 1 tk vaníliakivonat, 1 narancsból nyert narancshéj, 1 ek víz, 3 ek szezámmag
Elkészítés:
Az omlós tésztás lisztet (használhatunk sima lisztet is, de ezzel a fajtával omlósabb és finomabb lesz a tészta) egy tálba merjük és elegyítjük a sütőporral. A száraz hozzávalókat ezután kicsit félretesszük.
Fogunk egy magasabb falú keverőtálat és beletesszük a szobahőmérsékletű, puha vajat, amit robotgép segítségével habosítunk a porcukorral. A keverékhez hozzáadunk egy tojást, belekanalazzuk a vaníliakivonatot, majd belereszeljük egy nagyobb narancs héját és jól összekeverjük.
Mivel a tészta ebben az állapotában még elég ragadós mindenképp kell alá a sodrásnál liszt. Ezt kikerülhetjük úgy is, hogy keverünk hozzá még egy kevés sima lisztet. A hozzáadás után érezni fogjuk a tésztán a változást, de ha nem vagyunk biztosak a tésztánkban, akár ki is próbálhatjuk, hogy mennyire ragad hozzá ilyen frissen a vizes kezünkhöz. Vigyázzunk, ne tegyünk hozzá túl sok plusz lisztet, szobahőmérsékleten puhának kell maradnia.
Amikor úgy érezzük, hogy megfelelő a textúrája, csomagoljuk be fóliával és tegyük 30 percre a hűtőbe. Ez idő alatt a tészta szépen összeáll, és könnyen formázhatóvá válik.
A 30 perc letelte után vegyük ki a hűtőből, csomagoljuk ki a fóliából, és helyezzük vissza a keverőtálba. Csípjünk ki belőle egy közepes golyónyi darabot, és kezdjük el a tenyerünkkel hosszú rúddá nyújtani. Ezt a műveletet a legegyszerűbb a letisztított konyhapulton végezni.
Amikor megvan a kb. 20 centi hosszú, 1 centi vastag tésztánk, kezdjük el alakzattá csavarni. Az eredeti görög formák a jón oszlop díszítésére, két oldalról felcsavart „S" alakra, fonott rudacskára és csigaházra emlékeztetnek leginkább, de olyan mutatós mintát választunk, amilyet csak szeretnénk.
Miközben formázzuk a kekszeket, melegítsük elő a sütőt 190°-ra légkeveréses módon. Pakoljuk az elkészült alakzatokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Nyugodtan használjunk két tepsit, de ha csak egy van a birtokukban, akkor két sütés között hagyjuk hűlni, mielőtt a következő adagot rápakoljuk. A kekszeket nem kell nagyon távol rakni egymástól, de figyeljünk arra, hogy minimálisan nőni fognak majd a sütőben.
Egy tojást keverjünk össze egy kevés vízzel, majd ecset segítségével kenjük be vele a süteményeket, és szórjuk meg őket szezámmaggal. Ha vegyesen, feketével és fehérrel is megszórjuk, úgy még jobban mutatnak majd a kekszek.
Amikor a sütő eléggé felmelegedett, tegyük be a tepsit, és süssük a kekszeket aranybarnára 15 perc alatt.
Amikor elkészültek, hagyjuk őket egy kicsit hűlni. Tea vagy kávé mellé tökéletes kiegészítő, de önmagában is meglephetjük vele a vendégeket és a családot az ünnepek alatt.
A görög teasütemény receptjét itt találod. Készítsd el te is idén húsvétkor, és küldd el azoknak, akik tanácstalanok, hogy mivel kínálják a vendégsereget.
Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is olvasd el: