Nem fogunk örülni az idei húsvéti sonkák árának

Május közepére igencsak meghatározó sertéshús-áremelkedésre számíthatnak a magyarok, a drágulást azonban már a húsvéti bevásárlásnál is érzékelhetjük.

Keményebb időszakra és drágulásra kell felkészülnie az európai piacnak, a folyamatos gabona- és energiaár-növekedés mellett ugyanis a húsiparnak is komoly problémával kell szembenéznie: az eddigi túltermelés visszaszorítása miatt mostanra egyre csökken az európai sertésállomány – derül ki az Index cikkéből.

A gabona- és takarmányárak növekedése miatt hamarosan a húsáruk is drágulni fognak

Az ukrán-orosz háború miatt folyamatosan nőnek a gabonaárak, már arra is volt példa, hogy 130-140 ezer forintba került a búza és a kukorica tonnánként, ilyen arányú áremelkedést pedig 14 éve nem látott a szektor. A magyar kormány márciusban meghozott rendelete értelmében az államot megillető elővásárlási jog vagy vételi jog gyakorlásának biztosítása érdekében a gabona kivitelét előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A gabonaexport-engedélyezésről szóló jogszabály bizonyos szinten visszafogja a gabonaárakat, de még így is tonnánként 100 ezer forint körüli áron mozog a gabona.

A gabonák drágulása az állattartásban is érezteti a hatását, ha nem is most, a közeljövőben biztosan. Az Index cikke szerint a jelenlegi ukrán-orosz háború miatt hiány léphet fel sok, premix takarmányokhoz szükséges ásványi anyagból és nyomelemből, melyeket főleg Ukrajnában állítanak elő. A háború miatt emelkedni kezdtek a sertésfelvásárlási árak is, Marczin Zsolt, az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezet igazgatója Index-nek adott nyilatkozata szerint

március második hetére 50-70 forinttal emelkedett az irányadó német árak alapján számolt élősertés-felvásárlási ár, elérve az 570 forintot kilogrammonként, ami mintegy 14 százalékos emelkedés egy hét alatt.

A szakember elmondása szerint az elmúlt hetekben látott emelkedést és a német árakat nem a kereslet-kínálat mozgatja, hanem a gabonaellátással, a termény- és energiaárakkal kapcsolatos problémák.

Már idén húsvétkor is érezhetjük az áremelkedést

Az előrejelzések szerint május közepére akár 700 forintra is emelkedhet a sertés kilogrammonkénti ára, főleg akkor, ha sokáig tart még a háború, de akár már hamarabb is érezni lehet a sertéspiacon a drágulást – akár a húsvéti sonkák áraiban is.

A Pénzcentrum információi szerint akár 20-30 százalékos drágulás is előfordulhat a húsvéti sonkák esetében.

Az akár már áprilisban begyűrűző drágulás egyik oka akár a romániai export is lehet, hiszen szomszédunkba jelentős az élőexportunk, az ország ugyanis csak negyven százalékban önellátó. Ahogy az Index cikkéből is kiderül, Romániában úgy emelkedett a sertés kiskereskedelmi ára, hogy a román lakosság igen komolyan veszi a böjti időszakot. Amennyiben április 10. körül megugrik az onnan származó kereslet, annak lehet elszívó hatása a le nem szerződött magyar sertésre és sertéshúsra is.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...