Húsvét Nápolyban: Pastiera Napoletana

Utolsó állomásához érkezett az olasz gasztrotúránk. Ezen a héten a nagy hideg elől a napfényes délre látogatunk, és az ünnephez méltóan, egy hamisítatlan nápolyi, húsvéti sütit mutatunk be nektek!

{ GALÉRIA = title:Pastiera%20Napoletana%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,14,13,15 }

Nápolyi húsvéti sütemény. Szabad fordításban ez lenne e heti választottunk neve, valójában azonban képtelenség lefordítani, a pastiera egy fogalom, akárcsak a pogácsa – körülírni lehet maximum. Nagyon különleges, kicsit macerás, igazi dél-olasz édesség, melyben egyszerre keveredik a pogány és keresztény hagyomány, és a délvidék illatos, narancsos fűszerei, valamint az olasz tradíciók. Több elmélet is van arra, hogy honnan származik. Az első szerint a a pogányok készítették tavaszvárónak, és Ceresnek, a gabona istennőjének ajánlották fel, hogy a következő év is bőséges és termékeny legyen. A búza mint analógiás ajándék, a rengeteg tojás mint az új élet, az új mezőgazdasági év szimbóluma került bele. A másik teória szerint abból a mézzel és tejjel készült rituális kenyérből alakult ki, amelyet Nagy Konstantin idején a frissen kereszteltek kaptak, és amellyel a húsvéti ünnepet is lezárták.

A Pastiera Napoletana receptjét itt találjátok >>

A harmadik eredetlegenda szerint a süteményt egy apáca készítette először Nápoly környékén, és a feltámadás szimbólumai mellé a kolostor kertjében termő narancsokból és citrusokból facsart illatos vízzel ízesítette. Az édességnek két elkészítési módja is ismert. A modernebb verzió puhább, a vajas tésztából kimarad a búza, édes cukrászkrém helyettesíti. Mi az autentikus változatot hoztuk el nektek, amelyet a nápolyi és Nápoly környéki háziasszonyok nagycsütörtökön vagy nagypénteken készítettek, és húsvétkor a családdal együtt fogyasztották. Még nincs késő, hogy nekiálljatok – garantáltan egy nagyon finom, különleges sütemény kerülhet a húsvéti asztalra!

A dekorációért köszönet a Butlersnek >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...