Húsvét Nápolyban: Pastiera Napoletana

Utolsó állomásához érkezett az olasz gasztrotúránk. Ezen a héten a nagy hideg elől a napfényes délre látogatunk, és az ünnephez méltóan, egy hamisítatlan nápolyi, húsvéti sütit mutatunk be nektek!

{ GALÉRIA = title:Pastiera%20Napoletana%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,14,13,15 }

Nápolyi húsvéti sütemény. Szabad fordításban ez lenne e heti választottunk neve, valójában azonban képtelenség lefordítani, a pastiera egy fogalom, akárcsak a pogácsa – körülírni lehet maximum. Nagyon különleges, kicsit macerás, igazi dél-olasz édesség, melyben egyszerre keveredik a pogány és keresztény hagyomány, és a délvidék illatos, narancsos fűszerei, valamint az olasz tradíciók. Több elmélet is van arra, hogy honnan származik. Az első szerint a a pogányok készítették tavaszvárónak, és Ceresnek, a gabona istennőjének ajánlották fel, hogy a következő év is bőséges és termékeny legyen. A búza mint analógiás ajándék, a rengeteg tojás mint az új élet, az új mezőgazdasági év szimbóluma került bele. A másik teória szerint abból a mézzel és tejjel készült rituális kenyérből alakult ki, amelyet Nagy Konstantin idején a frissen kereszteltek kaptak, és amellyel a húsvéti ünnepet is lezárták.

A Pastiera Napoletana receptjét itt találjátok >>

A harmadik eredetlegenda szerint a süteményt egy apáca készítette először Nápoly környékén, és a feltámadás szimbólumai mellé a kolostor kertjében termő narancsokból és citrusokból facsart illatos vízzel ízesítette. Az édességnek két elkészítési módja is ismert. A modernebb verzió puhább, a vajas tésztából kimarad a búza, édes cukrászkrém helyettesíti. Mi az autentikus változatot hoztuk el nektek, amelyet a nápolyi és Nápoly környéki háziasszonyok nagycsütörtökön vagy nagypénteken készítettek, és húsvétkor a családdal együtt fogyasztották. Még nincs késő, hogy nekiálljatok – garantáltan egy nagyon finom, különleges sütemény kerülhet a húsvéti asztalra!

A dekorációért köszönet a Butlersnek >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...