Így készülj a húsvéti főzésre és sütésre idegbaj nélkül – Segítünk

Ahogy karácsonykor, úgy húsvétkor is könnyű belecsúszni abba, hogy minden az utolsó pillanatra marad, a konyhában pedig gyorsan eluralkodik a káosz. Mutatunk most néhány egyszerű trükköt, hogy ne a konyhában töltsd a húsvétot.

A nagyböjti időszak után a húsvéti asztal roskadozik minden jótól: nyúl, bárány, birka, fonott kalács, tojások ezernyi változatban, sütemények, sonka, köretek – ha belevágnál egy igazi húsvéti készülődésbe, akkor lássuk, melyek azok a pontok, amivel időt és energiát tudsz spórolni ahhoz, hogy zökkenőmentesen menjen a főzés és az ünnep.

Roskadozhat úgy finomságoktól az asztal, hogy nem őrülsz bele!

A bevásárlás

Bár ezerszer leírták már, sokszor elhangzik, és valószínűleg a legtöbben így indulunk vásárolni, de legyen itt meg még egyszer: tervezd meg előre a bevásárlást! Biztos, hogy kell venned 5 kg lisztet ahhoz az egy darab fonott kalácshoz? Elég lesz a tojás, a vaj, a kenyér? Tuti, hogy elhasználsz 10 kocka élesztőt? Untig ismételt körök ezek, de magadnak és a többi vásárlónak is nagy segítséget teszel, ha nem impulzusvásárlásra indulsz: ilyenkor könnyebben veszünk felesleges dolgokat, cserébe még el is felejtjük, amire valójában szükségünk lenne.

A legtöbben szeretnénk egyben letudni a bevásárlást, hogy ne kelljen több kört fordulni, de én mégis inkább az utóbbit javasolnám:

  • írj előre egy listát arról, miket főzöl;
  • írj mellé egy másik listát az alapanyagokról, amikre szükséged lesz: erre a listára írj MINDENT, ami a főzéshez kelleni fog, csak ezután húzd le azokat, amiket biztos nem kell venned - ha úgy emlékeztél, hogy van még egy kiló só a kamrában, akkor most ki fog derülni, hogy valóban ott van-e. Kis dolognak hangzik, de segíteni fog.
  • ez arra is kényszerít, hogy elolvasd előre a receptet, ha abból dolgozol, így nem munka közben fog kiderülni, hogy valamit egy éjszakát kell pihentetni;
  • ha van jó hentesed, add le neki a rendelésed (így biztos, hogy csak a szükséges dolgokat veszed meg), hogy már csak át kelljen venned a friss húst, sonkát;
  • a tartós élelmiszereket ne hagyd az utolsó pillanatra, de kerüld el a felesleges raktározást;
  • ha egyszerre kell sok élelmiszert tárolnod, akkor nem lesz hely a más elkészült ételeknek: ha nincs elég tárolókapacitás, sokkal nehezebb dolgozni!

Oszd be az időd!

Mindenki szeretné, ha az ünnepi asztalra a fogások frissen kerülnének, de ilyenkor történik az, hogy az összes főzőlap foglalt, a sütőben sül a hús, a szegény kalács meg éppen túlkel, míg várja a sorát. Itt jön a képbe a profi szakácsok módszere, az éttermi konyhák elengedhetetlen technikája, a mise en place [ejtsd: miz-an-plász] kifejezése (röviden mise-nek is szokás hívni) csupán annyit tesz magyarul, hogy „helyre rak”.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy mindent annyira előkészítesz „szervizre”, hogy már csak a befejező műveletekre kelljen koncentrálni. Elképesztően meggyorsítja és leegyszerűsíti a konyhai munkát a hétköznapokban is, ha szép fokozatosan, akár 1-2 nappal korábban elkezded előkészíteni a főzést.

Mondok egy személyes példát. Mikor egy cukrászműhelyben dolgoztam, a pandémia alatti első húsvéti szezonban nagyon szigorúan vettük a személyes kontaktok csökkentését, ezért azt a módszert választottuk, hogy egyszerre csak egy ember dolgozott a műhelyben. 350 darab mini répatortát kellett egy műszakban sütnöm (mellette sok más dologgal), de ez nem működött volna előkészítés nélkül: a répatortához a répát nyugodtan lereszelheted 2 nappal korábban is, lefóliázva a hűtőben vígan elvan.

Húsvéti trikolor kalács

Egy-két apró csavarral feldobhatjuk húsvéti sós kalácsreceptünket. Hoztunk egy receptet, ami nem csak mutatós és szép lesz az asztalon, de tökéletesen passzol a sonka-tojás vacsorához.

Legegyszerűbb répatorta

A répatorta egy igazán egyszerű kevert sütemény, ami a répától szaftos. Önmagában fantasztikusan finom, de kínálhatjuk mascarponekrémmel, baracklekvárral vagy porcukorral.

Az olajos magokat felaprítottuk előre, a szárazanyagokat kimértük, a barnított vajat nagy mennyiségben elkészítettük, így a sütés napján már csak az összeállítás maradt. Ha előre átgondolod, hogy naponta fél óra munkával mennyi mindent tudsz előkészíteni, akkor ezek az apróságnak tűnő dolgok fognak a leginkább számítani:

  • a zöldségeket megpucolhatod előre, hűtőben elállnak;
  • ha van 10 perced hétköznap, mérd ki a hozzávalókat akár a kalácshoz is, így az elkészítéskor ezzel már nem kell foglalkoznod;
  • a húsokat konfitálhatod sütés előtt (erről mindjárt bővebben), a sonkát pedig előző nap is megfőzheted.

Séftippek

Az elmúlt időszakban több séffel is beszéltünk a húsvéti előkészületekről, illetve egyes fogásokról, amiket az ő tippjeikkel tuningolva otthon is el tudsz készíteni éttermi minőségben.

Jahni László a sütőben sült egész csülökhöz és az egész nyúlhoz a konfitálást ajánlja: alacsony hőfokon abáljuk a húsokat akár egy éjszakán át, majd hagyjuk kihűlni, ezután sütőben pirítsuk-regeneráljuk őket. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy akár a nyulat, akár a csülköt 2-3 nappal korábban konfitálhatod, hogy az ünnepen már csak ki kelljen venni a hűtőből, és ropogósra sütni.

Jahni László tippjeiért kattints a képre!

Mizsei János a bárány- és birkasütés témában mondott jó tanácsokat, ha bárányt készítünk, akkor is járható út a konfitálás, de egy lassú sütés is működhet: a letakarva, alacsony hőfokon sütött bárányt elkészíthetjük egy nappal korábban, ezután már csak rá kell pirítani magas hőfokon a sütőben.

Biró Norbert és Farkas Richárd pedig a sonkafőzéshez mondtak tippeket: a sózott (tehát hagyományos eljárással tartósított) sonkát áztassuk vízbe egy éjszakára, majd alacsony hőfokon főzzük készre. Hagyjuk a levében kihűlni, különben a hús könnyen szétesik – ez pedig szintén egy tökéletes módszer az előkészítésre.

A fonott kalácsot természetesen frissen kell készíteni, ehhez Kiss Krisztián cukrász adott jó tanácsokat: figyeljünk az alapanyagok hőmérsékletére, futtassuk fel rendesen az élesztőt, és szeletelés előtt mindenképp várjunk 45 percet, különben szétforgácsolódik. Tipp: amíg a kalács hűl, addig sülhet más a sütőben, így egyszerre tud minden az asztalra kerülni!

Sonkavásárlás

Tavalyi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb infókat arról, hogy mire kell figyelni, ha tökéletes sonkát szeretnél vásárolni, a teljesség igénye nélkül ezek a leglényegesebb pontok, amiket a címkéken figyelni kell:

  • pácolt vagy gyorspácolt a sonka;
  • füstölt vagy „füst ízű”;
  • darabolt vagy kötözött;
  • nyers vagy hőkezelt;
  • illetve a pácolás és/vagy füstölés módja, amennyiben az ilyen jelölés hiánya alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

+1

Arról is készítettünk korábban egy gyűjtést, hogy milyen szempontokat érdemes figyelni, amikor csokitojást vagy -nyuszit választunk: minél magasabb legyen a kakaótartalma, ne tartalmazzon adalékanyagokat, illetve kerüljük azokat a termékeket, amelyek nem „csokoládé” feliratot kaptak, hanem valamilyen más ráutaló kifejezést (pl. csokoládés tábla). Fontos infó idén, hogy sajnos Magyarországra is érkeztek olyan Kinder-termékek, amelyek szalmonellával lehetnek szennyezettek, ezeknek a listáját itt találod.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További húsvéti tippek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...