Húsvét idén: ezek szerint a szempontok szerint válassz SONKÁT

A hírek szerint bőven lesz hagyományosan érlelt nyers, de gyorspácolt főtt sonka is az üzletekben. Az, hogy melyiket választjuk, csak rajtunk múlik.   

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke szerint nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek - írja a Pénzcentrum.

Úgy tűnik, járvány ide vagy oda, a tojás mellett a sonkával sem lesz gond idén, már ami a készleteket illeti. Más kérdés, maga az ünneplés mennyiben lesz más így, hogy elmaradnak a nagyobb összejövetelek, és hogy mennyire fogunk boltokba rohangálni, csak hogy megadjuk a módját az evésnek.

Mi senkit sem buzdítanánk őrült vásárlásokra, viszont ha már kimegyünk (vagy ha online rendelünk), akár húsvéti sonkát is simán beszerezhetünk.

Húsvéti sonka

A tökéletes húsvéti sonka egyáltalán nem bonyolult, két dolog kell hozzá: kiváló minőségű kötözött sonka, és kb. két nap. Ez egy alaprecept, a fűszereket lehet benne variálni, de ...

Hogy mire figyeljünk?

A nyers sonkák esetében a "nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében "főtt sonka" vagy "sült sonka" alapmegnevezést olvashatjuk.

Fontos, hogy hagyományos pácolássalvagy gyorspácolással készült-e a termék. Utóbbi esetben ugyanis a páclé injektálással és/vagy vákuum segítségével jut a húsba, így a termék gyorsabban előállítható, de a minősége és az ára sem annyira magas. A hagyományosan pácolt sonkák ebből következően drágábbak.

"Füstölt" vagy "füstölt ízű" feliratok között is érdemes különbséget tenni, a füstölés fával történő természetes folyamat, míg a füstölt ízhatást "csupán" injektálással érik el.

Gluténmentes húsvéti kalács

Húsvétkor nem hiányozhat a főtt sonka és a kaszinótojás mellől a friss foszlós kalács. Íme egy finom, jól bevált recept glutén- vagy laktózérzékenyek számára is.

Húsvéti pástétom

Lajos Mari hibátlan és bombabiztos receptje egy régi Nők Lapjából. Amikor megláttam, kipróbáltam, azóta kötelező nálunk Nagyszombat este a húsvéti vacsorán. Remekül passzol hozzá ...

Húsvéti csibék tojásban

Nagyon megtetszettek ezek a mókás kis csibék a svájci MENÚ c. újság egyik régi számában (1998/3.), és nem bírtam kivárni a húsvétot az elkészítésükkel. Nagyon egyszerű és ...

Fontos, hogy a termék csak akkor engedjen levet, ha benyomjuk, de ne legyen száraz és kemény sem.

A nyers füstölt sonkát nem, míg a főtt füstölt termékeket érdemes hűtőben tárolni. Utóbbit már nem kell főzni fogyasztás előtt.

A Lidlben idén például 13-féle sonka lesz elérhető, az árak pedig 999 és 3790 forint között mozognak majd.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...