Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke szerint nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek - írja a Pénzcentrum.
Úgy tűnik, járvány ide vagy oda, a tojás mellett a sonkával sem lesz gond idén, már ami a készleteket illeti. Más kérdés, maga az ünneplés mennyiben lesz más így, hogy elmaradnak a nagyobb összejövetelek, és hogy mennyire fogunk boltokba rohangálni, csak hogy megadjuk a módját az evésnek.
Mi senkit sem buzdítanánk őrült vásárlásokra, viszont ha már kimegyünk (vagy ha online rendelünk), akár húsvéti sonkát is simán beszerezhetünk.
Hogy mire figyeljünk?
A nyers sonkák esetében a "nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében "főtt sonka" vagy "sült sonka" alapmegnevezést olvashatjuk.
Fontos, hogy hagyományos pácolássalvagy gyorspácolással készült-e a termék. Utóbbi esetben ugyanis a páclé injektálással és/vagy vákuum segítségével jut a húsba, így a termék gyorsabban előállítható, de a minősége és az ára sem annyira magas. A hagyományosan pácolt sonkák ebből következően drágábbak.
"Füstölt" vagy "füstölt ízű" feliratok között is érdemes különbséget tenni, a füstölés fával történő természetes folyamat, míg a füstölt ízhatást "csupán" injektálással érik el.
Fontos, hogy a termék csak akkor engedjen levet, ha benyomjuk, de ne legyen száraz és kemény sem.
A nyers füstölt sonkát nem, míg a főtt füstölt termékeket érdemes hűtőben tárolni. Utóbbit már nem kell főzni fogyasztás előtt.
A Lidlben idén például 13-féle sonka lesz elérhető, az árak pedig 999 és 3790 forint között mozognak majd.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
9 ország, ahol egész másképp húsvétoznak, mint nálunk
Ha húsvét, akkor hímes tojások, locsolkodás, csokinyuszik, sonka, torma, kalács. Na de mi van más országokban?
Brecz JuditKorbácsolás, ételszentelés, vízbehányás – Régi magyar húsvéti hagyományaink
Tudod mi az a kókonya, kik subrikálnak és mikor sibálnak? Dédszüleink idejében még nem csokitojással és szagos kölnivel ünnepelték a húsvétot.
Petrás GabriellaÍgy telt kiskorunkban a húsvét - a szerkesztőség emlékei felelevenítve
Ezúttal a szerkesztőség húsvéti emlékeit sorakoztatjuk fel - kinek mit jelentett, mit kapott, mit evett ekkoriban.
Brecz JuditKalácstölcsér a húsvét ízeivel töltve
Nincs asztal, ahonnan húsvétkor hiányozna a kalács a sonka és a tojás. Ebben a fogásban ez a hármas egyesül - te is imádni fogod!
Dacota