Innen rendelj húsvétra csokival csavart, foszlós babkát

Kóstoltál már babkát? Ha még nem, akkor azért, ha már beleszerettél, akkor azért mutatjuk, hogy honnan tudsz rendelni belőle a húsvéti ünnepekre.

Amióta beköszöntött a közel-keleti és kifejezetten izraeli gasztronómia trendje, egyre több szó esik a tradicionális fogásaikról, felhasznált fűszerekről, régi és modernizált receptekről. A maceszgombóccal bélelt levest nem kell bemutatni, de a hummusz felé is tettünk már kezdő lépéseket, a másodikat a shakshuka és a falafel irányába, de a sütemények, kenyérfélék sem maradnak el: a hámántáska, a flódni, a barhesz, a rugelach és a csodálatos kalácskirálynő, a puha, beszédes néven hívott babka, vagyis a jeruzsálemi kalács már sok helyen az asztalra kerülnek. Ez utóbbi mindent egyesít, amit szeretünk egy foszlós, édes tésztafélében, és ha nem vesződnénk az otthoni fonással, akkor profiktól is beszerezhetjük a 2022-es húsvéti asztal pillanatokon belül láthatatlanná váló csillagát, a babkát.

Innen rendelj húsvétra babkát, avagy jeruzsálemi kalácsot / Fotó: Bézs Café

Világutazó sütemény

A fonott, csíkos, szinte babonázó keresztmetszetű csoda prototípusát egy zsidó származású lengyel péknek (a babka lengyelül nagymamát jelent) tulajdonítják, a finomság emigrációja pedig hasonlít számos zsidó finomságra, ami szerelmeseinek jóvoltából utazott a tengerentúlra.

A recept mindig hasonló: először csak a kisebb közösség, nemzetiségi negyed keresi az ismerős, a szeretett ízeket, aztán a kígyózó sorok, a babka esetében pedig a mennyei illatok is odavonzzák a kíváncsiskodókat, akik megvizsgálnák, hogy mi is az, amiért így rajong a tömeg.

A tévében is ott van

Ha későbbi, popkulturális vonatkozásáról van szó, akkor mindenképp meg kell említeni a Jóbarátok elődjének is hívott Seinfeld sorozatban a babka-cameót, mikor Jerry és Elaine a babkájukra várnak egy New York-i sütödében, de a csokoládés éppen elfogy, mire sorra kerülnek, ezért be kell érniük a fahéjas változattal.

9 évvel ezelőtt az izraeli származású séf, Yotam Ottolenghi publikálta klasszikus babkareceptjét, és az internet népe ráfüggött a szép és finom kalácsféle készítésére – vonzó, hogy látványos, fonása az ügyeseknek flow-élményt okoz (a kevésbé szerencséseknek fejfájást), változatai pedig lényegében végtelenek, az eredeti receptúrát akár sós vonal felé is el lehet vinni.

Tavaszi sós babka

A tavasz beköszöntével bemutatunk nektek egy impozáns kalácsféleséget, a babkát. Ráadásul rögtön csavarunk egyet a dolgon, ugyanis sósan készítettük el, dióval, spenóttal és feta ...

Így születtek például almás-mandulás, mazsolás-diós, málnás-krémsajtos, mogyorókrémes-banános, mákos-narancsos vagy cukkinis-barnított hagymás, kecskesajtos-fügés változatok is. Sőt, újhullámos amerikai cukrászdák/pékségek minden egyéb „merényletet” elkövettek az kelt tésztás kalács ellen, van, aki babkassant néven értékesít leveles tésztás, croissant-ihletésű babkahibridet.

A világ babka-lelőhelyei között legismertebbek talán New Yorkban a Russ & Daughters, a Zabar’s, az Oneg Heimishe Bakery.

Szerencsére nem muszáj addig utaznunk, de még a sütést is elodázhatjuk (vagy korai elfogyasztás esetén megismételhetjük), ha felkeressük a legszuperebb itthoni helyeket, ahol szeretettel és szakértelemmel készítik a babkát, többféle verzióban is. Nyakunkon a húsvét, méltó ünnepi csemege lehet a babka. Figyeljünk viszont, hogy időben rendeljük meg őket, nehogy lemaradjunk!

  • Babka Deli 1137 Budapest, Pozsonyi út 20. — klasszikus csokoládés, mézes-almás
  • Déryné 1013 Budapest, Krisztina tér 3. — csokoládés, diós
  • Bézs Café 2330 Dunaharaszti, Baktay tér 5. – csokoládés
  • Girafe 1111 Budapest, Bartók Béla út 42. - csokoládés
  • Delicious Choice 1062 Budapest, Aradi utca 40. — pisztáciakrémes
  • Baranka 9040 Sopron, Bánfalvi út 14. — mákos, étcsokis-diós

Ha mégis nekiállsz otthon elkészíteni a babkát, videón mutatjuk, hogyan is kell csavarni-fonni:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Húsvéti nyalánkságokat az asztlra:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...