- Kerekes séfről fogunk még hallani idén
Kerekes Sándor olyannyira a húsok mestere, hogy korábban az újlipótvárosi Őshonos delikátban a maga készítette szürkemarha-termékeket, isteni jó párizsit, hosszan érlelt sonkákat, szalonnákat vásárolhattunk is tőle. Kerekes séf a közelmúltban még az óbudai Gléda Vendéglőt erősítette, majd a pimasz nevű Duck You büfékocsiban osztotta a kacsás jóságokat, legutóbb pedig a gyermelyi Gyarmatpusztán tűnt fel. Ez az állomás tűnik igazán testhez állónak a séf életében: itt a Pusztán jó finomságokkal jelentkezett be – eszméletlen házi savanyúságokkal, házi ketchuppal és sóskakrémmel is a szortimentben! Úgy hírlik, hogy hamarosan egy igazi farm-to-table étteremben ehetünk nála, ahol garantáltan tobzódik majd a menü az ízgazdag húsos fogásokban.
- Pohner Ádám „alapanyagkonyhája”
Az Észak-Bükk egy szépséges kis településén kezdett új életet Pohner Ádám, aki jól szerepelt a Bocuse d’Or versenyeken, és a balatonszemesi Kistücsök konyháját is erősítette. Saját álmát Kun A. Lucával valósítja meg Mályinkán, ahol 500-an sem laknak, de csak az ISZKOR miatt is egész biztosan többször ennyi vendég fogja a borsodi községet felkeresni. Pohner Ádám örömkonyhája dúskál a kreatív hús- és halételekben, a téli időszakban Keleméri báránycomb, lágy porchetta, vaddisznókrokett, gesztenyés pulyka, Lillafüredi harcsapaprikás kerül az asztalra, a mangalicás fogásokat nem is számítva. Itt nem az a lényeg, hogy hús vagy zöldség, hanem a helyi termelőktől való közvetlen beszerzés és minőség. Falusi konyha egy kiváló ifjú séftől, ahogyan ők mondják, az ISZKOR egy alapanyagkonyha.
Mályinka, Lillafüredi u. 245/5
- Németh Tamás, a Füstbenjáró húskalandjai
Németh Tamás a balatoni vendéglátás jól ismert arca, szakács, és a BBQ szerelmese. A tó mindkét oldalán sütött már, és ez így lesz a jövőben is: felbukkanására számíthatunk a régió éttermeiben, BBQ pop-up megmozdulásokon, fesztiválokon. Az állandó bázisát pedig áttette Gyenesdiásról a déli partra, mégpedig egy rendhagyó helyszínre. A Full-Gas ugyanis egy motoros szaküzlet, ahol azonban éttermet is működtetnek, ahová nem csak a motorosok térhetnek be. Németh Tamás jelenleg itt séf, és a füstben hosszan sült, emberes húsokra, csábító pecsenyékre, tisztességesen elkészített hagyományos magyar – köztük zalai – ételekre tőle megbízhatóan számíthatunk.
A Füstben járó és a Full-Gas
Balatonboglár, Nyárfa u. 13.
- Pataky Péter keze alatt hús nem marad szárazon
Pataky Péter jó ideje kreatív séfként tevékenykedik, tehát nem egy állandó helyen fellelhető. A Tisza környékén és az Alföld dél-keleti részén azonban annál inkább. Olyan újhullámos helyi éttermek életében vesz részt, mint a tiszalöki Horgonyzó Vendéglő Szabolcs-Szatmár-Beregben vagy az a Meatology-éttermek vonalán a nyíregyházi Meatology Svájci Lakban. A kísérletező kedvű húsmester korábban a debreceni kolbász megújítását, újbóli rangra emelését tűzte ki célul. Széles körben – éttermi és otthoni felhasználásra is – elérhetővé tette a Tiszalökön gyártott sous-vide húsait, illetve kisüzemi sörrel is debütált, a Tiszalöki sörrel. Egészen tavalyig a nyíregyházi Hedonist étterem-bár-bulihely konyhájának berobbantásán dolgozott, egyszóval az észak-alföldi régió gasztroéletében tevékenykedik rendületlenül.
- Bíró Lajos, az úttörő
Bíró Lajos nélkül ez a cikk nem lehet egész. A séf, aki a legjobbnak tartott éttermek körében a 2000-es években újra divatba hozta a belsőségeket és a rántott húst, ma sem pihen. A neve egybeforrt a húsimádó konyhával, és mindent elárul róla, hogy így nevezi a saját helyeit: Buja Disznó(k) – A RÁNTOTTHÚS és egyéb disznóságok. Személyesen a Fény Utcai Piacon lehet vele hétvégi reggeleken, délelőttökön találkozni, ahol maga is feltűri az ingujjat, és parádés bajor csülök, sült vér, szalontüdő és olyan crossoverek kerülnek ki a keze alól, mint a vietnámi leves tiroli óriásgombóccal.
Budapest II. kerület, Lövőház u. 12. III-emelet 13.
Budapest XIV. kerület, Állatkerti krt. 9.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Pohner Ádám / Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: