A pusztától az asztalig
A birka, disznó, borjú szavaink még ótörök eredetűek, hiszen finom húsokat enni már a nomád, vándorló életmód mellett is szerettek őseink. Az ebéd és a vacsora szavainkat viszont már a Kárpát-medencében élő szlávoktól vettük át, amikor végre letelepedhettünk az - ugyancsak szláv eredetű szó! – asztal mellé.
Mindent hússal!
Jól jelzi a magyarok húsimádatát, hogy ma már teljesen más jelentésű szavainkban is felbukkannak a húsételek. Kolbászolunk a városban, játszótérre visszük az aranyos kis töpörtyűket, ahol a kicsit nagyobbak „Új a hús!” kiáltással jelzik a kapuscserét a focimeccsen.
Szimbólum a gerendán
A hosszú ideig eltartható, finom és laktató kolbász mindig is a jólét, a bőség, a biztonság szimbólumának számított. Ahol elég szál lógott a gerendán, ott bizakodva tekintettek jövőbe – de hogy lehetne bármennyi is elég ebből a csodás finomságból? Erről tanúskodik számos közmondásunk is, például: Több nap, mint kolbász; Máshol sincs kolbászból a kerítés ; Rövid ital (még gyakrabban: rövid beszéd), hosszú kolbász, az a jó.
Sztárok az ólban
Sok lúd legyőzi, éhesen makkal álmodik, néha gyöngyöt szórunk elé – ki ne tudná, hogy „kiről” van szó? Húsrajongó nemzetként nem csoda, hogy a sertés a mai napig a legnagyobb sztárja közmondásainknak, szólásainknak. Malacunk van, hogy ilyen csodálatosan gazdag a nyelvünk, és bármilyen témához találhatunk egy húsos kifejezést – persze csak ha akarunk. Elvégre nem erőszak a disznótor…
Tipp
Ha mindezek után megéheztél, a vásárláshoz is van egy biztos tippünk: válaszd mindig a kiváló hazai minőséget! A Coop üzletekben otthonos környezetben mindig garantált minőségű és friss magyar húsfélék között válogathatsz, barátságos eladók szakértő segítségével. Így velünk együtt Te is sokat tehetsz közös értékeinkért – ráadásul a Coop Hazai Hetek alkalmából most még kedvezőbb áron juthatsz hozzá kedvenc ízeidhez!
Keresd a Coop akciós termékeit itt!
Ezeket olvastad már?
7 húsbavágó konyhatrükk
Tudod, hogy melyik húst milyen irányban szeleteld? Más hasonlóan fontos trükkökkel együtt ezt is megtudhatod az alábbi cikkben, sőt, a végén egy vásárlási tippet is adunk! (x)
NosaltyÍzletes malacságok húsimádóknak
Aki az oldalast szereti...magadra ismertél? Gyere velünk, hogy ez a nem mindennapi sült húsos receptösszeállítás levegyen a lábadról. Hidd el, csak hagynod kell magad!
Nosalty10+1 húsbavágó titok, amivel mindenkit lefőzhetsz!
Eláruljuk, hogyan marad puha és omlós a hús, miként húzd le könnyedén a kolbász héját, és adunk egy tippet, hogy honnan szerezd be az igazán minőségi alapanyagokat! (x)
NosaltyEzt minden nőnek tudnia kell!
Csirke vagy sertés? Kolbász vagy szalámi? Gyulai vagy csabai? Hazai vagy külföldi? Segítünk eligazodni! Kis Magyar Húslexikon – érdekességekkel töltve! (x)
Nosalty