Húsos ínyencségek a magyar nyelvben

Tudod mely hússal kapcsolatos szavunk milyen eredetű? Most mutatunk pár gyöngyszemet a magyar nyelv sokszínűségéből és még egy vásárlási tippel is gazdagabb lehetsz! (x)

A pusztától az asztalig

A birka, disznó, borjú szavaink még ótörök eredetűek, hiszen finom húsokat enni már a nomád, vándorló életmód mellett is szerettek őseink. Az ebéd és a vacsora szavainkat viszont már a Kárpát-medencében élő szlávoktól vettük át, amikor végre letelepedhettünk az - ugyancsak szláv eredetű szó! – asztal mellé.

Mindent hússal!

Jól jelzi a magyarok húsimádatát, hogy ma már teljesen más jelentésű szavainkban is felbukkannak a húsételek. Kolbászolunk a városban, játszótérre visszük az aranyos kis töpörtyűket, ahol a kicsit nagyobbak „Új a hús!” kiáltással jelzik a kapuscserét a focimeccsen.

Szimbólum a gerendán

A hosszú ideig eltartható, finom és laktató kolbász mindig is a jólét, a bőség, a biztonság szimbólumának számított. Ahol elég szál lógott a gerendán, ott bizakodva tekintettek jövőbe – de hogy lehetne bármennyi is elég ebből a csodás finomságból? Erről tanúskodik számos közmondásunk is, például: Több nap, mint kolbász; Máshol sincs kolbászból a kerítés ; Rövid ital (még gyakrabban: rövid beszéd), hosszú kolbász, az a jó.

Sztárok az ólban

Sok lúd legyőzi, éhesen makkal álmodik, néha gyöngyöt szórunk elé – ki ne tudná, hogy „kiről” van szó? Húsrajongó nemzetként nem csoda, hogy a sertés a mai napig a legnagyobb sztárja közmondásainknak, szólásainknak. Malacunk van, hogy ilyen csodálatosan gazdag a nyelvünk, és bármilyen témához találhatunk egy húsos kifejezést – persze csak ha akarunk. Elvégre nem erőszak a disznótor…

Tipp

Ha mindezek után megéheztél, a vásárláshoz is van egy biztos tippünk: válaszd mindig a kiváló hazai minőséget! A Coop üzletekben otthonos környezetben mindig garantált minőségű és friss magyar húsfélék között válogathatsz, barátságos eladók szakértő segítségével. Így velünk együtt Te is sokat tehetsz közös értékeinkért – ráadásul a Coop Hazai Hetek alkalmából most még kedvezőbb áron juthatsz hozzá kedvenc ízeidhez!

Keresd a Coop akciós termékeit itt!

Ezeket olvastad már?

7 húsbavágó konyhatrükk

Tudod, hogy melyik húst milyen irányban szeleteld? Más hasonlóan fontos trükkökkel együtt ezt is megtudhatod az alábbi cikkben, sőt, a végén egy vásárlási tippet is adunk! (x)

Nosalty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek