8 okunk van rá, hogy a következő étel, amit készítesz, húsmentes legyen

Az ember alapvetően mindenevő, de ez nem azt jelenti, hogy minden egyes nap húst is kell fogyasztania. Az egészségednek és a bolygónak is jót teszel, ha kevesebb húst eszel – az alábbi nyolc okkal senki nem tud vitatkozni.

A húsfogyasztás csökkentése mind a bolygónak, mind pedig a szervezetednek jót tesz. Ha nem akarsz vegetáriánus lenni, már azzal is rengeteget segítesz mindkettőn, ha nem eszel minden nap húst, vagy legalább nem minden egyes étkezéshez. Ez nem vegetáriánus-propaganda, nem kell mindenkinek teljesen zöldségalapú étrendet követnie, de az alábbi okok jól mutatják, miért érdemes kicsit visszafogni a húsfogyasztást.

Megelőzheted az első számú halálokot

Bár a szívproblémák egy része kétségkívül genetikai okokra vezethető vissza, az életmód nagyon nagy szerepet játszik a dologban. A zsír és koleszterin ronthatja a helyzetet, nem véletlen, hogy kimutatták: a vegetáriánusok 24 százalékkal kisebb eséllyel hunynak el szívproblémák következtében.

Palak paneer házilag

Forró, fűszeres és krémes spenótszószban fürdőző tejsajtkockák - ez a palak paneer, az indiai éttermek slágerfogása. A tejsajt, vagyis paneer, meglepő módon házilag is viszonylag ...

Klasszikus tojásos nokedli

A tojásos nokedli amennyire egyszerű étel, annyira nagyszerű is. Pillanatok alatt elkészül, mégis rendkívül finom, ráadásul jó laktató is. Próbáljátok ki Ti is ezek alapján!

Rákmegelőzésben is jó lehet

Kutatások bebizonyították, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag, vörös húsokban szegény étrend csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát, míg például a vörös hús gyakori fogyasztása megnöveli azt. Nem véletlen, hogy a vegetáriánusok körében alacsonyabb a rák előfordulási aránya, mint az átlagpopulációban – de persze ez lehet más életmódfaktor következménye is.

Könnyebben fogyhatsz

Persze a csirke-rizs kombóval nagyon nehéz versenyezni, de ha a zsírosabb húsokat elhagyod, és lecseréled őket zöldségekre és hüvelyesekre, könnyebben adhatod le a felesleget. Ez nem csak esztétikai szempontból érdekes – az elhízás ma már világjárvány, a nyugati országokban óriási problémává nőtte ki magát.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Tovább élhetsz

A vegetáriánusok átlagosan 6 évvel élnek tovább húsevő társaiknál. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a növényalapú étrendek gazdagok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és fitotápanyagokban, amelyek lelassítják az öregedést.

Elkerülheted a toxikus adalékanyagokat

A húsok egy részében (főleg a feldolgozott változatokban) lehetnek olyan hormonok, növényvédő szerek és rovarirtószerek, esetleg tartósítószerek is, amelyek nagyobb mennyiségben károsak lehetnek a szervezetre. Ezek kis mennyiségben nem ártalmasak, de ha nagyon sok húst eszel, már lehet belőlük problémád.

Reteklevélpesztós rizottó

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben ...

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

Jót teszel a bolygóval

A húsban szegény étrend az átlagember egyik legnagyobb fegyvere a globális felmelegedés lassításában. Az állattartás ugyanis nagyon vízigényes, a feldolgozás pedig környezetszennyező, arról nem is beszélve, hogy egyre több védett erdei terület tűnik el a terjeszkedő mezőgazdaság miatt.

A gazdaságnak is jót teszel

Ritkán gondolunk az egészségtelen életmód gazdasági következményeire, pedig egy több krónikus betegséggel élő ember nagyon drága az országnak. Az Egyesült Államokban kiszámolták, hogy a krónikus betegségek évente egybillió dollárjába kerülnek az egészségügynek. Ez valószínűleg Magyarországon sincs másképp, ami kifejezetten egészségtelen és elhízott országnak számít világviszonylatban is.

Indiai sólet vegán

Imádjuk a csicseriborsót, így mindig örömmel ötletelek, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... ...

Hozzájárulhatsz az éhínség csökkentéséhez

Minden 3,6 másodpercben meghal valaki alultápláltságban. A globális gabonatermelés 40 százalékát arra használjuk fel, hogy az állattartásban az állatokat etessük – ha kevesebb állatra lenne szükség a húsukért, akkor ez a 40 százalék is csökkenhetne, és a fejlődő országokban is több élelmiszer jutna a szegényeknek.


Még több cikk, hogy húsmentesen étkezz:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...