Csupán heti egyetlen nap húsmentességgel is rengeteget tehetsz a bolygónkért

Talán fel sem fogjuk, mennyit tehetünk Földünkért, ha heti egyetlen egy nap kiiktatjuk a húsos fogásokat! Számokban mutatjuk a pozitív hatásokat.

Az ENSZ előrejelzése szerint a világ népessége több mint 9 milliárdra nő 2050-ig, ami hatalmas problémákat okoz majd. Ha csakis a húsfogyasztást tekintjük, akkor 200 millió tonnával kell több húst termelnünk, persze csak akkor, ha nem változtatunk jelenlegi fogyasztási szokásainkon. A korábban említett mennyiséget szinte lehetetlen lesz majd előállítni, hiszen rengeteg termőföldre, vízre és gabonára lenne ehhez szükség, ami jelenleg nem áll rendelkezésünkre. Ezért is fontos, hogy alakítsunk egy kicsit a húsfogyasztási szokásainkon.

Ha kevesebb hús fogyna, lassulna a globális felmelegedés, kevesebb éhező lenne, mert a haszonállatok húsán alapuló étrend 5-8-szor annyi gabonát igényel ugyanannyi kalória létrehozásához, mint a növényi eredetű.

Heti egy napról van csak szó

Sokan azt gondolják, hogy heti egy nap húsmentességgel igazán nem lehet nagy változásokat elérni, ezért nem is érdemes belevágni. Pedig talán ez az az idő, amit egy húsimádó is képes kibírni, különösen akkor, ha megfelelő fogásokat készíti el aznap.

Most számokkal bizonyítjuk, mennyire sokat érhetünk el már azzal is, ha egyedül belevágunk ebbe a kihívásba, de azt is megmutatjuk, mi történik akkor, ha több százezren csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez.

Nézzük, mi történik!

Egy teáskannányi vizet 388-szor fel lehet forralni
  • Annyival kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanánk ki, mint amennyivel egy teáskannányi vizet 388-szor fel lehet forralni
  • Annyival kevesebb vizet használnánk el, amennyi 9 ember napi vízfogyasztásával egyenlő
  • 11 g egészségtelen zsiradékkal és 90 kalóriával fogyasztanánk kevesebbet, ami megfelel 2 teáskanálnyi vajnak, illetve két vajas teasüteménynek
Akár egy ember 1 hónapnyi vízfogyasztását megspórolhatjuk
  • Annyi üvegházhatású gázzal bocsátanánk ki kevesebbet, mint amennyit egy villanyégő fogyaszt 16 nap alatt
  • 360 kalóriával kevesebbet fogyasztanánk, ennyi kalória van egy közepes adag gyorséttermi sült krumpliban
  • 1 ember 1 hónap alatti vízfogyasztásával kevesebb folyadékot használnánk el
137 órányi tévézés energiafogyasztását spórolnánk meg
  • Annyival kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanánk ki, mint amennyit egy iskolabusz termel 600 km alatt
  • Annyival kevesebb energiát fogyasztanánk el, mint amennyit 137 óra alatt fogyaszt egy tévé
  • 30 ember 1 hétnyi vízfogyasztását spórolnánk meg
18 felnőtt férfi napi kalóriabevitelét spórolnánk meg
  • Megspórolnánk 18 férfi napi kalóriabevitelét
  • Annyi üvegházhatású gázzal bocsátanánk ki kevesebbet, mint amennyit egy London-Zürich közti repülőjárat bocsát ki 6-szor fordulva oda-vissza
  • Egy ember 1 évnyi vízfogyasztását takarítanánk meg
Elképesztő, mennyivel kevesebb telített zsírt fogyasztanánk
  • 19 futballpályával kevesebb termőföldre lenne szükségünk a gazdaságban 
  • 24 kilogramm telített zsírral kevesebbet fogyasztanánk
  • 9,7 háztartás éves energiafogyasztását spórolnánk meg

Ha úgy döntenél, hogy belevágnál, akkor kövesd a Nosalty Facebook, Instagramon és YouTube-csatornáját, ahol egész héten fantasztikus húsmentes fogásokkal készültünk nektek.


Még több a húsmentes hétről:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...