Vízízű, híg, szinte átlátszó húsmentes levesek? Néhány szomorúan úszkáló zöldség, esetleg egy marék szottyos levesbetét? Valószínűleg ilyen kép élhet néhányunkban a hús nélkül készülő levesekről, ebben pedig egészen biztosan a menza a hibás. Hál istennek otthon, a konyhában elfelejthetjük a rossz emlékeket, és olyan gazdag, aromás húsmentes leveseket főzhetünk, hogy még a húsimádó családtagok is kétszer mernek majd.
Fő a sokszínűség
Mindent kezdjünk azzal, hogy kiválasztjuk a leveshez a zöldségeket. Érdemes minél több, különböző fajtát választani, ettől lesz izgalmasabb a leves.
Válogassunk a főbb zöldségcsoportokból: legyen benne hagymaféle, gyökérzöldség, hüvelyes, sőt, akár káposztaféléket, leveles zöldeket is hozzáfőzhetünk.
Fontos: mindig puhulási sorrendben adjuk hozzá a zöldségeket: ami lassan fő, az elején, ami gyorsan, azt csak a legvégén.
Játsszunk a formákkal
A különböző zöldségek adta sokszínűséget még egy fokkal feljebb tornászhatjuk, ha nem egyforma darabokra vágunk mindent. Ezt amúgy a zöldségek alakja is segíti: nem tudunk mindent felkockázni.
Vágjunk kockára, hasábra, félkörre vagy körre, minden zöldséget a maga adottságai szerint tegyünk a fazékba.
Fontos: Persze figyeljünk arra, hogy minden puhára főjön. Nem baj, ha valami szétfő, ettől is gazdagabb lesz a leves, de a kemény zöldségeket senki nem szereti.
A zsiradék szerepe
Leginkább ez hiányozhat egy húsmentes levesből, ezzel veszíthet valamelyest gazdagságából a lé. Ne hagyjuk, hogy ez bekövetkezzen, használjunk olajat a leveseinkben.
A növényi olajak ugyanúgy képesek mélységet adni a levesnek, főleg akkor, ha például egy karakteresebb olívaolajat használunk.
Fontos: nemcsak a főzés során, hanem utólag is csepegtethetünk olajat a levesre. Ha így teszünk, használjunk valamilyen ízesített, fűszeres fajtát, ami illik az ételhez.
Építsünk ízeket
A legtöbbször azért lesz unalmas egy leves, mert az elkészítésre nem fordítunk elég figyelmet. Minden mehet a lábasba, majd rá a víz, és kész is, igaz? Nem, nem és nem! Vegyük a fáradságot, és tegyük komplexebbé a leves ízeit.
Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha az elején lepirítjuk a zöldségeket egy kis olajon. Nagy lángon dolgozzunk, nem baj, ha egy kicsit odakapnak a hozzávalók. Ettől a karamellizált leragadástól lesz sokkal gazdagabb a lé íze.
Fontos: ha használunk fűszereket, azokat is itt adjuk hozzá, mielőtt vízzel leöntenénk az egészet. Így ízük nagy részét átadják az olajnak.
Izgalmas levesbetétek
Rengeteg lehetőségünk van a tésztán túl is, ha valamivel tartalmasabbá szeretnénk tenni a levest. Pirított magvak vagy hüvelyesek (pl. ropogós csicseriborsó) kerülhetnek bele, esetleg rizs és más gabonák is.
Fontos: ha gabonát használunk levesbetétként, érdemes hozzáfőzni a leveshez. Akkor tegyük bele, ha a zöldségek még nem teljesen puhák, hogy az egész egyszerre készüljön el.
Ehető díszítés
Még a tányérba kimerve is hozzáadhatunk ízeket a leveshez: apróra vágott, friss fűszernövénnyel, pirított hagymával, sajttal vagy aromás hozzávalókkal (gyömbér, citrom, fokhagyma) pakolhatjuk meg.
Fontos: ne halmozzuk el túlságosan a levest díszekkel, nehogy elnyomják az eredeti ízeket.
Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a Facebookon, Instagramon, YouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!
Így teheted izgalmassá a húsmentes főzést: