6 lépésben a gazdag, és cseppet sem unalmas húsmentes levesek felé

Kezdő vegetáriánusként úgy gondolhatjuk, hogy hús hiányában egyes ételek unalmasak vagy íztelenek lesznek. Ennek szerencsére nem kell így lennie, rengeteg megoldás van, amivel ugyanolyan finom ételeket főzhetünk, húsmentesen is. Most a levesek kerülnek terítékre.

Vízízű, híg, szinte átlátszó húsmentes levesek? Néhány szomorúan úszkáló zöldség, esetleg egy marék szottyos levesbetét? Valószínűleg ilyen kép élhet néhányunkban a hús nélkül készülő levesekről, ebben pedig egészen biztosan a menza a hibás. Hál istennek otthon, a konyhában elfelejthetjük a rossz emlékeket, és olyan gazdag, aromás húsmentes leveseket főzhetünk, hogy még a húsimádó családtagok is kétszer mernek majd.

6 lépésben az ízletes, gazdag és cseppet sem unalmas húsmentes levesek felé

Fő a sokszínűség

Mindent kezdjünk azzal, hogy kiválasztjuk a leveshez a zöldségeket. Érdemes minél több, különböző fajtát választani, ettől lesz izgalmasabb a leves.

Válogassunk a főbb zöldségcsoportokból: legyen benne hagymaféle, gyökérzöldség, hüvelyes, sőt, akár káposztaféléket, leveles zöldeket is hozzáfőzhetünk.

Fontos: mindig puhulási sorrendben adjuk hozzá a zöldségeket: ami lassan fő, az elején, ami gyorsan, azt csak a legvégén.

Játsszunk a formákkal

A különböző zöldségek adta sokszínűséget még egy fokkal feljebb tornászhatjuk, ha nem egyforma darabokra vágunk mindent. Ezt amúgy a zöldségek alakja is segíti: nem tudunk mindent felkockázni.

Vágjunk kockára, hasábra, félkörre vagy körre, minden zöldséget a maga adottságai szerint tegyünk a fazékba.

Fontos: Persze figyeljünk arra, hogy minden puhára főjön. Nem baj, ha valami szétfő, ettől is gazdagabb lesz a leves, de a kemény zöldségeket senki nem szereti.

A zsiradék szerepe

Leginkább ez hiányozhat egy húsmentes levesből, ezzel veszíthet valamelyest gazdagságából a lé. Ne hagyjuk, hogy ez bekövetkezzen, használjunk olajat a leveseinkben.

A növényi olajak ugyanúgy képesek mélységet adni a levesnek, főleg akkor, ha például egy karakteresebb olívaolajat használunk.

Fontos: nemcsak a főzés során, hanem utólag is csepegtethetünk olajat a levesre. Ha így teszünk, használjunk valamilyen ízesített, fűszeres fajtát, ami illik az ételhez.

Vegán zöldségleves

Noha a zöldséglevesek általában húsmentesek, sose árt, ha van a tarsolyunkban egy megbízható vegán alaprecept, amit bármikor megfőzhetünk, és alaplének is nagyszerű. Ezt a változatot ...

Építsünk ízeket

A legtöbbször azért lesz unalmas egy leves, mert az elkészítésre nem fordítunk elég figyelmet. Minden mehet a lábasba, majd rá a víz, és kész is, igaz? Nem, nem és nem! Vegyük a fáradságot, és tegyük komplexebbé a leves ízeit.

Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha az elején lepirítjuk a zöldségeket egy kis olajon. Nagy lángon dolgozzunk, nem baj, ha egy kicsit odakapnak a hozzávalók. Ettől a karamellizált leragadástól lesz sokkal gazdagabb a lé íze.

A friss fűszernövények nagyon jól kiegészítik a zöldséglevest

Fontos: ha használunk fűszereket, azokat is itt adjuk hozzá, mielőtt vízzel leöntenénk az egészet. Így ízük nagy részét átadják az olajnak.

Izgalmas levesbetétek

Rengeteg lehetőségünk van a tésztán túl is, ha valamivel tartalmasabbá szeretnénk tenni a levest. Pirított magvak vagy hüvelyesek (pl. ropogós csicseriborsó) kerülhetnek bele, esetleg rizs és más gabonák is.

Fontos: ha gabonát használunk levesbetétként, érdemes hozzáfőzni a leveshez. Akkor tegyük bele, ha a zöldségek még nem teljesen puhák, hogy az egész egyszerre készüljön el.

Ehető díszítés

Még a tányérba kimerve is hozzáadhatunk ízeket a leveshez: apróra vágott, friss fűszernövénnyel, pirított hagymával, sajttal vagy aromás hozzávalókkal (gyömbér, citrom, fokhagyma) pakolhatjuk meg.

Fontos: ne halmozzuk el túlságosan a levest díszekkel, nehogy elnyomják az eredeti ízeket.

Csicseriborsós minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Így teheted izgalmassá a húsmentes főzést:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...