Apró lépésekkel is tehetsz azért, hogy kevesebb húst egyél

Nemcsak a testednek, a bolygónak is jót teszel azzal, ha mérsékeled a húsfogyasztásodat – nem kell mindenkinek vegetáriánussá válni, ha nem szeretne, de az fontos, hogy törekedj elhagyni a húst-hússal mentalitást. Az alábbi apró tippekkel észrevétlenül csökkentheted az elfogyasztott hús mennyiségét a mindennapjaidban.

A hús magában nem egészségtelen – az az elképesztő mennyiség, amit fogyasztunk belőle, viszont már igen. Amellett, hogy az egészségünknek is jót tesz, ha nem eszünk annyi húst, kutatások kimutatták, hogy jócskán csökkenthetjük a szénlábnyomunkat is azzal, ha heti néhányszor elhagyjuk az állati eredetű termékeket, de legalább a húsokat.

Az állattartás ugyanis az egyik leginkább környezetszennyező iparág a világon.

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Tervezz előre!

Ha éppen nem tudod eldönteni, mit egyél, nehéz nem a szokásos szendvicshez, esetleg a jól bevált rántott húshoz nyúlni – éppen ezért fontos, hogy ha húsmentes ételeket szeretnél beiktatni az étrendedbe, tervezz előre a hétre. Keress egészséges vegetáriánus ételeket, és, ha nem is főzöd meg őket jó előre, legalább készíts egy ütemtervet a hétre, hogy biztosan ne ess bele a „szokásosat, gyorsan” csapdájába.

Kezdd heti egy húsmentes nappal!

Vegetáriánus ételeket kétségkívül nehezebb találni, pláne olyanokat, amelyek sokszínűek és izgalmasak – ehhez némi gyakorlás is kell, addig pedig elég, ha eleinte csak heti egy napra szorítkozol, amikor egyáltalán nem eszel húst. Ez nem megerőltető, és hamar észreveszed majd, hogy a húsmentes táplálkozás is lehet finom, laktató és kielégítő. Érdemes kéthetente plusz egy nappal növelni a húsmentes napokat, egészen addig, amíg el nem érsz egy olyan szintre, ami neked még kényelmes és kellemes.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Krémes sütőtökös spagetti

Szuper vegán komfortkaját készítettünk: fűszeres sütőtökszószos durum tésztát. Egészséges, variálható, gyors és egyszerű fogás, a tetejét érdemes megszórni pirított tökmaggal ...

Sokzöldséges vegán Wellington

A Wellington az egyik legnépszerűbb fogás az ünnepek környékén, akár bélszínt, akár csirkét, akár lazacot csomagolunk bele. Most a vegánokra (és a nemvegán zöldségrajongókra) is ...

Használd ki a reggelit!

A nap első étkezését jellemzően könnyebb húsmentesre tervezni, mint a többit – élj is vele! Ha minden egyes nap húsmentesen reggelizel, már azzal nagyon sokat segítesz a helyzeten. Rengeteg olyan lehetőség van, amihez nem kell hús, mégis nagyon finom, ezeket váltogasd, és már ki is iktattál egy egyébként húsban dús főétkezést a palettáról.

Gondolj arra, mit adsz hozzá, nem arra, mit veszel el!

Ha úgy fogod fel a projektet, hogy mit veszítesz vele, soha nem leszel elégedett az étkezéseiddel – ráadásul ha arra koncentrálsz, hogy mennyi mindent adsz hozzá a tányérodhoz zöldségek, sajtok, növényi eredetű élelmiszerek formájában, észrevétlenül fogod kiszorítani a hús mennyiségét. Teljesen más például, ha egyszerűen rizst eszel a csirkemell mellé, mint ha a rizshez készítesz még zöldségeket, és raksz mellé némi humuszt extra íznek – mindjárt kevesebb csirke kell majd ahhoz, hogy jól lakj.

Padlizsán-bacon

Padlizsánból készült, ropogós, vegán "szalonnát" készítettünk, ami változatosan elkészíthető és nagyon ízletes növényi alapú alternatíva lett. A hajszálvékonyra felszeletelt ...

Próbáld ki a tofut!

Bár nagyon rossz a marketingje, a tofu kifejezetten finom is tud lenni, és nagyon fontos zöldségalapú fehérjeforrás. Ízesítsd, fűszerezd ízlésed szerint, és használd húshelyettesítőnek rántottába, szendvicsekbe, salátákba, vagy Buddha-tálakba – bár kétségkívül nem ugyanolyan az íze, mint a húsnak, nagyon finom tud lenni, ha jól van elkészítve. Ha ropogósat ennél, sütés előtt forgasd bele a tofut egy kis kukoricakeményítőbe, és állagra máris jobban fog hasonlítani a húshoz!

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

Próbálj ki izgalmas recepteket!

A húsmentes étkezéseknek nem húsnélküli szendvicsekből és salátákból kell állnia – ahhoz, hogy az egész projekthez lelkesedéssel állj hozzá, muszáj, hogy izgalmas és finom ételeket egyél. Keress a neten olyan recepteket, amik érdekelnek, és ne érd be a legalapvetőbb vegetáriánus fogásokkal. Ha észreveszed, hogy így is tudsz nagyon finomat enni, máris sokkal nagyobb lelkesedéssel csökkented majd a húsfogyasztásodat hosszú távon is.


Még több cikk, ha szeretnél húsmentesen étkezni:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...