A húsmentes húsok választéka világszerte egyre nő, rengeteg amerikai, izraeli, brazil vagy éppen szingapúri fejlesztőcég dolgozik azon, hogy a húspótló termékek által visszaszoruljon a globális károsanyag-kibocsátás, ezzel egyetemben pedig a mértéktelen húsfogyasztás is.
A laboratóriumi körülmények között „termesztett” húsmentes húst állati szövetből és őssejtekből növesztik egy növekedési faktort tartalmazó anyag segítségével, ahogy az pedig az Index cikkéből is kiderül, egy BioBetter nevű startup cég nemrég közzétette, hogy sikeresen használtak fel alacsony költségvetésű dohányt a fehérjenövekedési faktorok előállításához.
A cég kutatói azon dolgoznak, hogy a közeljövőben tovább fejlesszék a dohánnyal kapcsolatos kutatásokat, ezzel a technológiával ugyanis csökkenthetnék a mesterségesen előállított laboratóriumi húsok árát is, melyeket a most használt növekedési faktorok igencsak megdrágítanak. Ahogy az Index írja, a növekedési faktorok előállításához szükséges fehérjék emberben és növényekben is megtalálhatóak, és ezek teszik lehetővé a sejtek szaporodását és differenciálódását. Előállítható még élesztő vagy baktériumok fermentálásával is valamint állatokból begyűjtött inzulinból
a növekedési faktor azonban elképesztően drága, grammonként eddig két millió dollárba került, a dohányból készült növekedési faktor ára viszont grammonként csupán egy dollár.
A cégnek azért a dohányra esett a választása, mert a növény évente négyszer hoz termést, gyorsan nő, és nagy biomasszát halmoz fel, így könnyen meglehet, hogy néhány év múlva az élelmiszeripar lesz a dohány legnagyobb felvevője.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: