Dohányból készülhet a hús, amit pár év múlva enni fogunk

Egyre több húspótló jelenik meg a piacon, a legújabb fejlesztések szerint pedig a jövő húsmentes hústermékei akár még dohányból is készülhetnek.

A húsmentes húsok választéka világszerte egyre nő, rengeteg amerikai, izraeli, brazil vagy éppen szingapúri fejlesztőcég dolgozik azon, hogy a húspótló termékek által visszaszoruljon a globális károsanyag-kibocsátás, ezzel egyetemben pedig a mértéktelen húsfogyasztás is.

A laboratóriumi körülmények között „termesztett” húsmentes húst állati szövetből és őssejtekből növesztik egy növekedési faktort tartalmazó anyag segítségével, ahogy az pedig az Index cikkéből is kiderül, egy BioBetter nevű startup cég nemrég közzétette, hogy sikeresen használtak fel alacsony költségvetésű dohányt a fehérjenövekedési faktorok előállításához.

Sokkal olcsóbb lehet a műhús dohányból

A cég kutatói azon dolgoznak, hogy a közeljövőben tovább fejlesszék a dohánnyal kapcsolatos kutatásokat, ezzel a technológiával ugyanis csökkenthetnék a mesterségesen előállított laboratóriumi húsok árát is, melyeket a most használt növekedési faktorok igencsak megdrágítanak. Ahogy az Index írja, a növekedési faktorok előállításához szükséges fehérjék emberben és növényekben is megtalálhatóak, és ezek teszik lehetővé a sejtek szaporodását és differenciálódását. Előállítható még élesztő vagy baktériumok fermentálásával is valamint állatokból begyűjtött inzulinból

a növekedési faktor azonban elképesztően drága, grammonként eddig két millió dollárba került, a dohányból készült növekedési faktor ára viszont grammonként csupán egy dollár.

A cégnek azért a dohányra esett a választása, mert a növény évente négyszer hoz termést, gyorsan nő, és nagy biomasszát halmoz fel, így könnyen meglehet, hogy néhány év múlva az élelmiszeripar lesz a dohány legnagyobb felvevője.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...