Dohányból készülhet a hús, amit pár év múlva enni fogunk

Egyre több húspótló jelenik meg a piacon, a legújabb fejlesztések szerint pedig a jövő húsmentes hústermékei akár még dohányból is készülhetnek.

A húsmentes húsok választéka világszerte egyre nő, rengeteg amerikai, izraeli, brazil vagy éppen szingapúri fejlesztőcég dolgozik azon, hogy a húspótló termékek által visszaszoruljon a globális károsanyag-kibocsátás, ezzel egyetemben pedig a mértéktelen húsfogyasztás is.

A laboratóriumi körülmények között „termesztett” húsmentes húst állati szövetből és őssejtekből növesztik egy növekedési faktort tartalmazó anyag segítségével, ahogy az pedig az Index cikkéből is kiderül, egy BioBetter nevű startup cég nemrég közzétette, hogy sikeresen használtak fel alacsony költségvetésű dohányt a fehérjenövekedési faktorok előállításához.

Sokkal olcsóbb lehet a műhús dohányból

A cég kutatói azon dolgoznak, hogy a közeljövőben tovább fejlesszék a dohánnyal kapcsolatos kutatásokat, ezzel a technológiával ugyanis csökkenthetnék a mesterségesen előállított laboratóriumi húsok árát is, melyeket a most használt növekedési faktorok igencsak megdrágítanak. Ahogy az Index írja, a növekedési faktorok előállításához szükséges fehérjék emberben és növényekben is megtalálhatóak, és ezek teszik lehetővé a sejtek szaporodását és differenciálódását. Előállítható még élesztő vagy baktériumok fermentálásával is valamint állatokból begyűjtött inzulinból

a növekedési faktor azonban elképesztően drága, grammonként eddig két millió dollárba került, a dohányból készült növekedési faktor ára viszont grammonként csupán egy dollár.

A cégnek azért a dohányra esett a választása, mert a növény évente négyszer hoz termést, gyorsan nő, és nagy biomasszát halmoz fel, így könnyen meglehet, hogy néhány év múlva az élelmiszeripar lesz a dohány legnagyobb felvevője.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...