Tejfölös gombapaprikás recept
Szegfű-, kucsma-, vargánya, fafül-, szarvas-, laska-, rókagomba és csiperke - csak hogy néhányat említsünk. Mind-mind más ízt és karaktert kölcsönöznek az ételnek, de ami ennél is jobb, hogy egész évben fogyaszthatjuk őket.
Hagyományos gombaételek egy kis csavarral
Csiperkéből legtöbbször rántott gomba, gombapörkölt és sült- vagy éppen töltött gombafejet készítünk. Alapfűszerezésként a borsot és a petrezselymet ajánljuk - ők jó barátságot ápolnak a gombákkal. Ha viszont még egy kevés citromlével is meglocsoljuk őket, akkor lesz tökéletes az összhatás! Ezt a négyest használhatjuk grillezett- vagy párolt gomba, illetve gombaleves fűszerezéseként is. Ha pedig még pikánsabbá tennénk az ételt, ne feledkezzünk meg a chilliről sem!
sült zöldség
Amikor a fokhagymás pirított gombát készítettem, akkor kóstoltuk ezt a kellemesen csípős változatot is. Egyik finomabb, mint a másik.
sült zöldség
Avagy hogyan kelnek új életre - az amúgy nem túlzottan finom - termesztett gombafejek. A végtelenül egyszerű ötlet innen.
töltött gomba
A fokhagymás pirított gomba, és a csípős gombafejek után következzen egy sütőben készült változat. Természetesen a tapasos könyvből...
Vargánya
A vargánya karakteres ízéhez válasszunk valami semleges ízű alapot - készítsünk belőle rizottót vagy valamilyen tésztaételt. Nem lesz szükség túl sok alapanyagra egyikhez sem: némi vaj, fehérbor, egy kevés zsálya, parmezán vagy egy csipetnyi kék sajt, és kész is a tökéletes fogás!
sajtos tészta
Izgalmas ízkombináció. Ízletes, viszonylag gyorsan elkészíthető fogás :).
rizottó
Ilyen rizottót már készítettem, ez pedig a másik kedvenc rizottó ízesítésem.
gombás tészta
Tanácstalanul sétáltam a Culinarisban, mivel jó szokásom szerint már megint konkrét elképzelések nélkül mentem este, munka után bevásárolni.
Aztán a polcok között sétálgatva ...
Rókagomba
Ez az egyik legízletesebb gombafajta - személy szerint nekem ez az egyik kedvencem. Íze kissé borsos és csípős, de ez sütés-főzés után kissé enyhül. Nagyon sokoldalú, és hihetetlenül esztétikus tud lenni a tányéron. Jól illik tésztákhoz illetve tojásételekhez is.
gombaszósz
Nem tudtam ellenállni a piacon a gyönyörű sárga rókagombának. Tésztát is készíthettem volna, ahogy Gergő is nemrég, vagy rizottót, mint Beácska, de én most inkább lágy polentával ...
omlett
Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...
gombás tészta
Fontossági sorrendben:
Imádom az erdei gombát.
Imádom a jó minőségű tejszínt.
Imádom a szélesmetéltet valamilyen tejszínes szósszal.
Vettem rókagombát, kerestem a neten egy ...
Szarvasgomba
Íze bonyolult és nagyon karakteres, ezért ezt a gombafajtát fűszerként használjuk az ételekben. A vargányához hasonlóan érdemes nem túl erőteljes ízekkel kombinálni, hogy az étel ne nyomhassa el a gomba jellegzetes zamatát. A szarvasgomba igen megosztó: vagy imádjuk vagy gyűlöljük, de mindenképp megér egy misét.
gombás tészta
Minap hatalmas öröm ért bennünket. Kedves barátunk kávézójában jártunk, közelgett a záróra, amikor is előkerült a hűtőszekrényből egy nagyon tetszetős csomagocska. Ma hozta egy ...
gnocchi
A fehér szarvasgomba: a gombák közül számos faj termőtesteit a föld alatt fejleszti ki. Ilyenek az ún. szarvasgombák, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre, és ...
különleges rétesek
A sztori ugyanaz, mint a sütőtökös rétesnél :) vagyis: a mostani Karácsonyt 25-én baráti társaságban ünnepeltük, és ez volt az egyik fogás az asztalon.
Laskagomba
Íze nem túl karakteres. Zsír- és szénhidráttartalma alacsony, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény. Pörköltnek, salátának és levesnek is szuper választás.
cannelloni
A laskagombával történt első találkozásom eredménye ez a recept. Párom hozott egy szatyor gombát, ami bizony első ránézésre nem volt túl bizalomgerjesztő, de úgy gondoltam, hogy egy ...
rizottó
Bár eredeti terveim szerint rókagombás változatot szerettem volna készíteni, de sehol nem találtam, így változtattam a terveken. Majd miután elkészült az étel, kiderült, hogy a nagyobb ...
marhasült
Imádom a velőt. Egyszer láttam a tv-ben hasonló velős csontos hús készítését, de nem emlékeztem már az elkészítésére, de nagyon szerettem volna már kipróbálni. Jobb henteseknél ...