Az megvan, hogy a Bocuse d'Or világdöntőjén hal helyett vegán tálat kellett összerakniuk a versenyzőknek? Ha már a világ legrangosabb szakácsversenyén is helyet kap a húsmentes élvezet, akkor a húsimádóknak is el kell fogadniuk, hogy a vega életmód nem csupán futó bolondéria, mint anno a fritőz vagy a stevia-láz: ez bizony itt marad.
Ami tulajdonképpen egyáltalán nem is baj, valószínűleg ennek köszönhető az az üdítő színfolt is a magyar gasztronómiában, hogy ha nem otthon eszünk, és véletlenül nem vágyunk húsra - mert a legendákkal ellentétben ez a húsevőkkel is előfordulhat - akkor nem kell azon vacilálnunk, hogy a rántott sajtot vagy a rántott gombafejet kérjük a pincértől, mert jó eséllyel van más is az étlapon.
Valószínűleg soha nem láttok majd a receptjeim között vega töltött káposztát, hamis rizses húst tofuval, vagy húsmentes gulyás levest, de van az a műfaj, aminek nagyon jól áll a hústalanság. Például a babos ételek - a bab ugyanis elég laktató ahhoz, hogy önmagában is megállja a helyét. Biztos vagyok benne, hogy senki nem csalódott még a húsmentes fejtett bablevesben, a córesz sóletben - és teljesen biztos vagyok benne, hogy a vega chilis babban sem fog.
A chilis bab amúgy is abba a kategóriába tartozik, amiből nagyon nehéz jót kifogni, feltéve, ha nem otthon eszi az ember. Azt hiszem, az egyik első étel volt, amit rendszeresen készítettem anno a pécsi albérletemben - Detti barátnőm akkor még pokolian bonyolultnak, mára pik-pakk összedobhatóvá avanzsált receptjénél jobbat azóta sem találtam a nagy magyar vendéglátásban. Detti receptje amúgy tényleg jó, de a verhetetlenségbe belejátszik az is, hogy a magyar vendéglátás hajlamos chilis babnak feltüntetni az étlapon az édes paradicsompürével leöntött konzerv babot és kukoricát némi darált hús társaságában - köszi!
Az egyébként kicsit sem mexikói, de legalább texasi alapkaja, eredetileg biztosan nem tartalmazott darált húst - megmondja nekem valaki, hogy a préri jampecei honnan szereztek volna darált húst a marhaterelés közepén? Bementek érte a Walmartba? Biztosan volt húsos-babos bográcsosuk, sok szárított chilivel -a karácsony előtt megjelent könyvebe be is vettem egyet, ha igazán földhöz verős chili con carnét akartok, akkor azt készítsétek el! Placebónak meg Detti alapreceptjét ajánlom - hús nélkül természetesen. Tokkal vonóval együtt húsz perc alatt megvan, csípős, meleg, laktató, tökéletes válasz tél kapitány kihívására - és meglátjátok, még a vérmes húsevők sem fognak utána morogni!