Nem volt itthon hús, ezért lencséből főztünk bolognait

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! Bizony, elkészítettük a klasszikus húsos bolognai ragu lencsés változatát.

A húsmentes bolognai ragu titka nem más, mint a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz az ételnek. Csupán ezt az egy hozzávalót cseréltük ki, a többi mehet a megszokott módon: zöldségek, vörösbor, passata és persze a jellegzetes olasz fűszerek. Húsmentességéből adódóan elkészíthetjük teljesen vegánként növényi sajttal, vagy vegaként parmezánnal teleszórva. Egy biztos, garantáltan elnyeri majd mindenki ízlését.

Lencsebolognai zellerrel, sajttal és sörélesztőpehellyel megszórva - RECEPT ITT!

Hozzávalók a húsmentes bolognaihoz:

3 ek olívaolaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 nagy sárgarépa, 3 szál zeller, 150 ml vörösbor, 450g passzírozott paradicsom, 1 tk rozmaring, 1 tk kakukkfű, 1 tk oregánó, 1 tk bazsalikom, só, bors, 265g főtt lencse, 100 g sajt (lehet növényi), 150 ml víz, 1 tk élesztőpehely a díszítéshez

Elkészítés:

A sárgarépát meghámozzuk, és a zellerrel együtt kisebb darabokra szeljük. Egy aprítóban külön mindkét zöldséget összedaráljuk, majd félretesszük. Ezután egy magasabb falú serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd lepirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk az aprított sárgarépát és a zellert, és tovább pirítjuk őket együtt.

Lencsebolognai zellerrel, sajttal és sörélesztő pehellyel megszórva - RECEPT ITT!

Amikor a zöldségek elkezdenek puhulni, és már egy kicsit összeestek, rájuk önthetjük a vörösbort. Együtt főzzük őket, míg a vörösbor el nem fő.

Következik a passzírozott paradicsom, amit egyből követnek a fűszerek, a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó és persze egy kis bazsalikom. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és addig rottyantjuk a ragut, amíg be nem sűrűsödik.

Lencsebolognai zellerrel, sajttal és sörélesztő pehellyel megszórva - RECEPT ITT!

Utolsóként kerül bele a főtt lencse, amit szépen hozzákeverünk a raguhoz, és 10 percig összefőzünk vele. Ha időközben elfőtt a lé, pótolhatjuk egy kevés vízzel.

Az elkészült lencsés ragu mellé spagettitésztát főzünk, majd sörélesztőpehellyel, vékonyra vágott szárzellerrel és parmezán stílusú növényi sajttal megszórva tálaljuk.

Lesd meg videón, hogy készül:

A lencsebolognai receptjét itt találod. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki a receptet, és oszd meg másokkal is!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...